Tällä viikolla Trump saa kovimman haastajansa, joka on vienyt häpeilemättömästi oikealle

Floridan kuvernööri Ron DeSantis tarjoili konservatiiveille lakiuudistusten jättipotin. Auttaako se häntä nousemaan presidenttiehdokkaaksi?

Floridan kuvernööri Ron DeSantis tervehti yleisöä kirjakiertueensa tapahtumassa Smyrnan kaupungissa Georgian osavaltiossa maaliskuun lopussa.

Washington

Yhdysvaltojen presidenttikilvassa on edessä kutkuttava viikko.

Se voi kuulostaa erikoiselta, kun vaalit ovat vasta marraskuussa 2024. Republikaanien ehdokaskamppailu käy kuitenkin koko ajan kuumempana.

Tällä viikolla ehdokkaaksi ilmoittautuu todennäköisesti kaksi kiinnostavaa nimeä: Floridan kuvernööri Ron DeSantis ja senaattori Tim Scott Etelä-Carolinasta.

Tim Scott on republikaanipuolueen ainut musta edustaja senaatissa, ja hänen tarinansa edustaa amerikkalaista unelmaa: nousua köyhästä yksinhuoltajaperheestä politiikan huipulle. Virallista ilmoitusta odotetaan maanantaina.

Scottin mahdollisuudet nousta republikaanien ehdokkaaksi ovat kuitenkin vähäiset – kuten myös kilpaan jo ilmoittautuneilla Arkansasin entisellä kuvernöörillä Asa Hutchinsonilla, radiojuontaja Larry Elderillä ja multimiljonääriyrittäjällä Vivek Ramaswamylla.

DeSantis sen sijaan on entisen presidentin Donald Trumpin merkittävin haastaja.

Hän lupaa tehdä Yhdysvalloille sen, mitä hän on tehnyt Floridalle. Mitä se tarkoittaisi?

Republikaaneilla on Floridassa superenemmistö eli yli kaksi kolmasosaa paikoista osavaltion edustajainhuoneessa ja senaatissa. Sen turvin he ovat päässeet säätämään mieleisiään lakeja varsin vapaasti.

Aikaansaannokset ovat vaikuttavat. Niin republikaanit kuin demokraatitkin ovat kuvailleet kautta poikkeukselliseksi: tällaista loikkausta oikealle ei ole nähty miesmuistiin.

Keskeisimpiä konservatiivisen politiikan merkkipaaluja ovat seuraavat:

1. Aiempaa tiukempi aborttilainsäädäntö: jatkossa yli kuusi viikkoa kestäneen raskauden saa keskeyttää vain poikkeustapauksissa. (Laki astuu voimaan, kun osavaltion korkein oikeus on ottanut kantaa sen käsittelyssä oleviin tapauksiin liittyen aborttioikeuteen.)

2. Aseen kantamiseen kätkettynä julkisella paikalla ei enää tarvita lupaa.

3. Valamiehistön ei enää tarvitse saavuttaa yksimielisyyttä, jotta tuomari voi päättää kuolemanrangaistuksesta.

4. Yritysten on lisättävä työntekijöidensä taustatarkastuksia paperittoman työvoiman kitkemiseksi.

5. Lääkärit eivät enää saa myöntää alaikäisille transsukupuolisille hormonihoitoja. Lisäksi sukupuoli-identiteettiin ja seksuaaliseen suuntautumiseen liittyvän sisällön käsittelykieltoa kouluissa laajennetaan.

”Floridan suora” on kuin viesti esivaaleissa äänestäville republikaaneille: tätä on tarjolla, jos haluatte.

Pitkän linjan republikaanistrategi Mac Stipanovichin mukaan DeSantis tuntuu tietoisesti pyrkivän Trumpiakin radikaalimmaksi ehdokkaaksi. Se voisi olla helpoin tie esivaalien voittoon.

Se on kuitenkin myös riski.

Liian konservatiivinen linja erityisesti aborttiin ja aseisiin voi karkottaa liikkuvia äänestäjiä ja lahjoittajia.

Myös DeSantisin taistelu viihdejätti Disneyn kanssa on omiaan jakamaan mielipiteitä. Viime viikolla Disney kertoi vetäytyvänsä suunnitelmasta rakentaa Orlandoon yli miljardin dollarin toimistokokonaisuus. Se olisi tuonut Floridaan yli 2 000 työpaikkaa.

DeSantis aikoo ehkä korostaa Floridan-aikaansaannoksiaan, mutta niitä aikoo tiettävästi hyödyntää myös demokraattipresidentti ja ehdokkuutta tavoitteleva Joe Biden.

Demokraattien viesti voi olla seuraava: katsokaa, mitä Yhdysvalloille voisi tapahtua, jos Trumpiakin radikaalimpi mies pääsisi Valkoiseen taloon.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat