Sopimus syntyi viikon tuli­tauosta, alkaa maanantai-illasta

Taistelujen aikana on sovittu tulitauoista useasti aiemminkin mutta laihoin tuloksin.

Sudan armeijan sotilaita lauantaina Khartumissa tiellä, jolle oli tehty ajoeste.

| Päivitetty

Sudanissa maan asevoimat ja puolisotilaalliset RSF-joukot ovat sopineet viikon kestävästä tulitauosta, kertovat Yhdysvallat ja Saudi-Arabia yhteisessä lausunnossaan.

Tulitauon on määrä alkaa maanantai-iltana Suomen aikaa kello 22.45. Osapuolet ovat neuvotelleet tulitauosta Saudi-Arabian Jeddassa.

”Sopimuksen mukaan osapuolet sopivat helpottavansa humanitaarisen avun toimittamista ja jakelua, palauttavansa keskeiset palvelut ja vetävänsä joukkoja sairaaloista ja välttämättömistä julkisista laitoksista”, Yhdysvaltain ulkoministeriön sivuillaan julkaisemassa lausunnossa kerrotaan.

”Osapuolet sopivat lisäksi helpottavansa humanitaaristen toimijoiden ja hyödykkeiden turvallista kulkua.”

Taistelevat osapuolet sopivat myös, etteivät ne pyri tavoittelemaan sotilaallista etua taisteluissa ennen tulitauon alkua. Lisäksi osapuolet sopivat, että tulitaukoa voidaan jatkaa osapuolten keskinäisellä sopimuksella.

Huhtikuun puolivälissä alkaneiden taisteluiden aikana on sovittu tulitauoista useasti aiemminkin, mutta taistelut ovat monesti jatkuneet niistä huolimatta.

”Toisin kuin aikaisemmissa tulitauoissa, molemmat osapuolet allekirjoittivat Jeddassa neuvotellun sopimuksen ja sitä tukee tulitauon valvontamekanismi, jolla on paitsi Yhdysvaltain ja Saudi-Arabian myös kansainvälinen tuki”, Saudi-Arabian ulkoministeriö sanoi maan virallisen lehdistöpalvelun julkaisemassa lausunnossa.

Tulevissa neuvotteluissa keskitytään Saudi-Arabian mukaan lisätoimiin, joilla on määrä parantaa siviilien turvallisuutta ja humanitaarisia olosuhteita.

Näihin lukeutuvat muun muassa joukkojen saaminen pois kaupunkikeskuksista ja siviilikodeista sekä siviilien ja humanitaaristen toimijoiden vapaan liikkuvuuden esteiden poistaminen.

Sudanin pääkaupungin Khartumin asukkaat kertoivat uutistoimisto AFP:lle lauantaina, että taistelut riehuivat kaupungissa.

Khartumin naapurikaupungissa Omdurmanissa valtion televisioyhtiön rakennus oli yksi pommitusten kohteista. Taisteluissa käytettiin myös tykistöä ja ilmaiskuja.

Taisteluissa on kuollut satoja ihmisiä, joista valtaosa on ollut siviilejä. Lisäksi yli miljoona ihmistä on joutunut pakenemaan kodeistaan.

YK on varoittanut nopeasti pahenevasta humanitaarisesta tilanteesta Afrikan pinta-alaltaan kolmanneksi suurimmassa valtiossa. Jo ennen huhtikuussa alkaneita taisteluita Sudanissa joka kolmas maan noin 49 miljoonasta asukkaasta oli avun tarpeessa.

Vaikka pääosa taisteluista on käyty Khartumissa, väkivaltaisuudet ovat levinneet myös jo aiemmin sodan runtelemalle Darfurin alueelle, jossa RSF-joukkojen juuret ovat.

Perjantaina YK:n humanitaaristen asioiden alipääsihteeri Martin Griffiths sanoi myöntäneensä 22 miljoonaa dollaria eli yli 20 miljoonaa euroa avustusta Sudanin väkivaltaisuuksia pakenevien auttamiseksi.

Varat on tarkoitus ohjata Sudanin naapurimaille Tšadiin, Keski-Afrikan tasavaltaan, Egyptiin ja Etelä-Sudaniin, jotka ovat ottaneet vastaan Sudanista paenneita ihmisiä.

Yhdysvallat on luvannut 103 miljoonaa dollaria eli yli 95 miljoonaa euroa Sudanille ja sen naapurimaille pakolaisten auttamiseksi.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat