Venäjän media riemuitsee: ”Bahmutista tuli Artjomovsk!”

Venäjä ilmoitti Bahmutin ”juridisesta” valtaamisesta ensimmäisen kerran jo lähes kaksi kuukautta sitten.

Kuvakaappaus Concord-yhtiön Telegramissa julkaisemalta videolta, jolla Wagner-johtaja Jevgeni Prigožin ilmoitti lauantaina Bahmutin täydellisestä valtaamisesta.

Venäjä on ilmoittanut ottaneensa haltuunsa koko Bahmutin kaupungin, josta Venäjän ja Ukrainan joukot ovat käyneet kuluttavaa taistelua lähes kymmenen kuukauden ajan.

Venäjän puolustusministeriö ilmoitti sunnuntaina Twitter-julkaisussa, että ”Artjomovskin vapautus on saatu päätökseen”. Venäjä puhuu raunioiksi muuttuneen Bahmutin valtaamisesta ”vapauttamisena”.

Venäjällä Bahmutista käytetäänkin ukrainalaisen nimen sijaan sen neuvostoaikaista venäjänkielistä nimeä Artjomovsk. Viikonloppuna myös esimerkiksi Komsomolskaja pravda -lehti esitti ukrainalaiskaupungin siirtymisen Venäjän haltuun otsikolla: ”Bahmutista tuli Artjomovsk!”

Ukraina on kiistänyt Venäjän väitteet. Avoimiin tietolähteisiin perustuvasta kartasta ilmenee, että valtaosa kaupungin keskustasta näyttää olevan Venäjän hallussa.

Lue lisää: Raunioitunut Bahmut on Venäjän mukaan ”vapautettu” – tämä tilanteesta tiedetään

Bahmutin valtaaminen olisi Venäjälle ensimmäinen suuri voitto yli kymmeneen kuukauteen. Sillä on merkittävää symboliarvoa, joka näkyy uutisoinnissa.

Monet venäläismediat, kuten Lenta.ru, muistuttivat, kuinka veriset taistelut ovat kestäneet 224 päivää.

Venäjä ilmoitti Bahmutin valtauksesta päivälleen vuosi Mariupolin valtauksen jälkeen eli 20. toukokuuta. Samana päivänä Venäjän ulkoministeriö muisteli rannikkokaupungin valtaamisen vuosipäivää Twitterissä.

Donetskin alueen separatistijohtaja Denis Pušilin nosti hänkin esiin valtauksen päivämäärän symboliikkaa.

”Vuosi sitten täsmälleen tänä päivänä Mariupolissa Azovin natsipataljoonan taistelijat antautuivat vangeiksi. Päivämäärästä 20. toukokuuta on jo kahdesti tullut meille erityinen”, Pušilin kirjoitti Telegram-kanavallaan lauantaina.

Valtausta juhli RBK-julkaisun mukaan myös turvallisuusneuvoston varajohtaja, Venäjän entinen presidentti Dmitri Medvedev, joka näki asiassa tilaisuuden näpäyttää Elon Muskia.

Musk kysyi viime lokakuussa Medvedeviltä, kuinka asiat sujuivat Bahmutissa. Nyt Medvedev vastasi Twitterissä: ”Elon Musk, kysyit minulta Bahmutista... Tule itse katsomaan.”

Venäläismediat mainitsevat, että Ukraina on kiistänyt Bahmutin valtaamisen, vaikka yhä uutisoivatkin kaupungin ”täydellisestä” haltuun saamisesta. Ukraina ei tunnusta menetystään, Ria Novosti kirjoittaa.

Länsimaiset asiantuntijat eivät ole nähneet Bahmutissa suurta strategista arvoa. Venäläismediassa strategista merkitystä puoltavia löytyy.

Puolustusministeri Sergei Šoigu on perustellut taistoa kaupungista sillä, että sen hallinnan myötä Venäjän olisi helpompaa pyrkiä yhä syvemmälle maahan, Lenta.ru kertoi lauantaina.

Ria Novosti kirjoittaa, että Bahmutin haltuunotto avaa Venäjän joukoille tien kohti Slovjanskia ja Kramatorskia. Siellä Ukrainan asevoimilla on sen mukaan tärkeitä tukikohtia. Sen mukaan kaupungin valtaaminen auttaa myös valmistautumisessa puolustautumiseen Ukrainan vastahyökkäykseltä.

Izvestijan jo joulukuussa haastatteleman analyytikko Vladislav Šuryginin mukaan Ukrainan joukot voidaan Bahmutia hallitsemalla erottaa kahteen osaan Donbasissa eli Itä-Ukrainassa Luhanskin ja Donetskin alueilla.

Šurygin arvioi myös, että kaupungin haltuun saamisella voisi olla ratkaiseva rooli Ukrainan Avdijivkassa olevien ja Venäjää Donetskissa uhkaavien joukkojen kannalta.

Venäjältäkin löytyy niitä, joiden mielestä Bahmutin valtaamisen arvo on ennen kaikkea symbolinen. Tällaisen mielipiteen on Lentan mukaan esittänyt sota-analyytikko Jevgeni Norin. Hänen mukaansa Bahmutin symbolinen arvo syntyi ennen kaikkea siitä, että molemmat osapuolet kuluttivat kaupungissa käytyihin taisteluihin huomattavan määrän joukkoja.

Kyseessä ei ole ensimmäinen kerta, kun Venäjä on kiirehtinyt ilmoittamaan vallanneensa Bahmutin.

Venäjän joukot ilmoittivat Bahmutin ”juridisesta” valtaamisesta jo lähes kaksi kuukautta sitten, kun ne kertoivat nostaneensa hallintorakennuksen katolle Venäjän lipun.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat