Avaruusturistit saapuvat Kansainväliselle avaruusasemalle

SpaceX:n raketti laukaistiin Floridasta sunnuntaina.

SpaceX-yhtiön Falcon 9 -raketti ammuttiin matkaan Kennedyn avaruuskeskuksesta Floridasta sunnuntaina.

| Päivitetty

Avaruusyhtiö SpaceX:n alus lähti sunnuntaina matkaan kohti Kansainvälistä avaruusasemaa (ISS). Aluksen on määrä saapua avaruusasemalle maanantaina alkuillasta. HS näyttää saapumisesta suoraa lähetystä. Kyseessä on kaikkien aikojen toinen yksityinen avaruusasemalle tehty matka.

Aluksen kyydissä on kaksi saudiarabialaista. Rintasyöpätutkija Rayyanah Barnawi ja hävittäjälentäjä Ali al-Qarni ovat maansa ensimmäiset kansalaiset, jotka matkustavat avaruusasemalle. Barnawi on myös ensimmäinen saudiarabialainen nainen, joka matkustaa avaruuteen.

Lisäksi kyydissä on Yhdysvaltain avaruushallinnon Nasan entinen astronautti Peggy Whitson sekä yhdysvaltalainen yrittäjä John Shoffner, joka toimii lentäjänä.

Alus lähti matkaan Floridan osavaltiossa sijaitsevasta Kennedyn avaruuskeskuksesta. Yhdysvaltalaisen avaruusteollisuusyritys Axiom Spacen järjestämän matkan miehistön on tarkoitus viettää avaruusasemalla kymmenkunta päivää.

Taivaspaikka ei irtoa halvalla, sillä Axiomin tarjoamasta avaruusmatkasta voi joutua maksamaan miljoonia dollareita.

Tämä ei ole ensimmäinen kerta, kun Saudi-Arabia suuntaa katsettaan kohti avaruutta. Vuonna 1985 saudiarabialainen prinssi ja ilmavoimien lentäjä Sultan bin Salman bin Abdilaziz osallistui Yhdysvaltain järjestämälle avaruusmatkalle.

Maa perusti vuonna 2018 Saudi-Arabian avaruuskomission ja käynnisti viime vuonna ohjelman astronauttien lähettämiseksi avaruuteen.

Saudiarabialaisen naisen lähettäminen avaruuteen on maan viimeisin pyrkimys erittäin konservatiivisen imagonsa uudistamiseksi. Saudi-Arabiassa naiset esimerkiksi saivat ajo-oikeuden vasta muutama vuosi sitten.

”Ensimmäisenä saudiarabialaisena naisastronauttina oleminen, alueen edustaminen, on suuri ilo ja kunnia, jota kannan erittäin mielelläni”, Barnawi sanoi lehdistötilaisuudessa.

Rayyanah Barnawi lähetti lentosuukkoja perheenjäsenilleen Kennedyn avaruuskeskuksessa Cape Canaveralissa sunnuntaina.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat