Valko-Venäjä armahti Minskiin pakotetulta Ryanairin lennolta napatun toimittajan

Pratasevitš tuomittiin kahdeksaksi vuodeksi vankeuteen.

Raman Pratasevitš Minskissä vuonna 2017.

| Päivitetty

Valko-Venäjä on armahtanut pitkän vankeustuomion saaneen, valkovenäläisen toimittajan Raman Pratasevitšin, 28, kertovat uutistoimisto Reuters ja Valko-Venäjän valtiollinen Belta-uutistoimisto.

Pratasevitš tuomittiin aiemmin toukokuussa kahdeksaksi vuodeksi vankeuteen muun muassa yllyttämisestä levottomuuksiin. Saatuaan tuomion Pratasevitš on ollut kotiarestissa, kunnes hänet maanantaina kerrottiin armahdetun.

”Olen juuri allekirjoittanut paperit, joilla minut armahdetaan”, Pratasevitš kertoo Beltan julkaisemalla videolla.

”Olen uskomattoman kiitollinen valtiolle ja tietysti presidentille, että minut on armahdettu. Tämä on tietysti uskomaton uutinen”, hän sanoo.

Pratasevitš ja hänen tyttöystävänsä napattiin 2021, kun hän oli Ryanairin lennolla Ateenasta Vilnaan. Valko-Venäjä pakotti koneen laskeutumaan Minskiin, minkä jälkeen Pratasevitš pidätettiin.

Valko-Venäjä väitti, että Ryanairin kone teki hätälaskun palestiinalaisjärjestö Hamasilta tulleen pommiuhan vuoksi. Maan liikenneministeriön mukaan Valko-Venäjä oli saanut Hamasin nimissä lähetetyn uhkauksen, jonka mukaan kone räjäytettäisiin Liettuan pääkaupungin Vilnan yllä, jos EU ei lakkaisi tukemasta Israelia konfliktissa. Valko-Venäjän toimet tuomittiin maailmalla laajasti.

Pratasevitš oli toiminut suositun oppositiomedia Nextan päätoimittajana. Nextalla oli iso rooli maan itsevaltaisen johtajan Aljaksandr Lukašenkan vastaisten mielenosoitusten mobilisoinnissa viime vuonna. Nexta on ollut keskeinen opposition tiedonlähde Valko-Venäjällä, ja se auttoi järjestämään mielenosoituksia vuoden 2020 elokuussa pidettyjen presidentinvaalien jälkeen.

Pratasevitšin venäläinen naisystävä Sofija Sapega tuomittiin viime vuonna kuuden vuoden vankeuteen salaisessa oikeudenkäynnissä.

Keväällä 2021 koneen matkustajat kertoivat medialle Pratasevitšin arvanneen, että koneen suunnanmuutos johtui hänestä.

Matkustajien mukaan erittäin hermostunut oppositioaktivisti kävi läpi tavaroitaan ja antoi muun muassa tietokoneensa ja puhelimensa naisystävälleen Sapegalle.

Jouduttuaan Valko-Venäjän sieppaamiksi sekä Pratasevitš että Sapega esiintyivät videolla tunnustamassa tekojaan. Opposition mukaan videot nauhoitettiin pakotettuna.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat