”Vahvaa informaatio-operaation makua” – Tämä tiedetään väitetystä Belgorodin-operaatiosta

HS:n faktantarkastaja John Helin arvioi, että kyse on todennäköisesti propagandatarkoituksessa tehdystä hyökkäyksestä.

Belgorodin kurvernööri Vjatšeslav Gladkov (oikealla) ja presidentti Putin tapasivat tammikuussa Moskovassa. Sputnikin välittämä valokuva tapaamisesta.

| Päivitetty

Niin sanotussa sabotaasiryhmän rajanylityksessä Venäjän puolelle ja iskuissa Ukrainasta Venäjän puolelle Belgorodin alueelle on ”hyvin vahvaa informaatio-operaation makua”. Näin arvioi HS:n faktantarkistaja John Helin.

Ryhmä ylitti rajan Ukrainasta Venäjän puolelle Belgorodin alueelle maanantaina.

Helin perustelee näkemystään sillä, että operaatiosta on levinnyt suuri määrä kuvamateriaalia, jota on saatu vahvistettu aidoksi.

”Tapahtumat ovat siis oikeita, mutta suunniteltu todennäköisesti enimmäkseen propagandatarkoitukseen”, Helin sanoo.

Belgorodin alueen kuvernööri Vjatšeslav Gladkov väitti maanantaina iltapäivällä, että ukrainalainen ”sabotaasiryhmä” on ylittänyt rajan Venäjän puolelle Graivoronissa Belgorodin alueella.

Gladkov kertoi asiasta maanantaiaamuna Telegram-tilillään. Aiemmin maanantaina Telegramissa julkaistiin video, jossa ukrainalainen sotilasajoneuvo näyttäisi ylittävän Venäjän vastaisen rajan.

Vjatšeslav Gladkov Moskovassa tammikuussa. Sputnikin välittämä valokuva.

John Helinin mukaan kyse on todellisesta rajanylityksestä. Esimerkiksi Telegramissa levinnyt video rajan ylittävästä ukrainalaisvaunusta on paikannettu alle kymmenen kilometrin päässä Graivoronista sijaitsevalle Kozinkan raja-asemalle.

Lisäksi sosiaalisessa mediassa on maanantaina kiertänyt videoita, joissa sanotaan näkyvän esimerkiksi Belgorodin alueella lenteleviä sotilashelikoptereita ja ilmaiskuista seuranneita savupilviä.

Gladkovin mukaan iskuissa olisi loukkaantunut ainakin kuusi ihmistä. Lisäksi hän sanoo kolmen talon ja yhden hallintorakennuksen vaurioituneen.

Reutersin siteeraaman venäläismedian Bazan mukaan merkkejä taisteluista on havaittu ainakin kolmella eri asuinalueella, jotka sijaitsevat Ukrainalta Venäjälle vievän päätein varrella.

Myöhemmin julkaistussa videoviestissä Gladkov sanoo, että ” Graivoronin kaupunkialueen massiivisten pommitusten taustalla” on pyrkimys saada ihmisissä aikaan paniikkia. Hänen mukaansa Garivoronin alueelle on kohdistettu myös ”tietohyökkäyksiä”.

Gladkov sanoi Venäjän armeijan ja turvallisuusjoukkojen ryhtyvän toimiin tunkeutumisen pysäyttämiseksi.

Iskun tekijäksi on julistautunut Ukrainan puolella taistelevista venäläisistä koostuva puolisotilaallinen ”Vapaan Venäjän legioona”.

Vapaan Venäjän legioona sanoo Telegramissa maanantaina julkaisemassaan päivityksessä, että se on yhdessä Venäjän vapaaehtoisjoukkojen kanssa vapauttanut Kozinkan alueen ja edennyt Graivoroniin.

Venäjän vapaaehtoisjoukot ovat elokuussa 2022 Ukrainassa perustettu venäläisistä nationalisteista koostuva ryhmä. Vapaaehtoisjoukkojen johtaja Denis Kapustin ilmoitti Reutersin mukaan viime viikolla ryhmittymän yhdistäneen voimansa Vapaan Venäjän kanssa.

Vapaaehtoisjoukot ovat taistelleet Ukrainan asevoimien kanssa useilla rintamilla ja se on maaliskuun jälkeen tehnyt ainakin kolme hyökkäystä Brjanskin kaupunkiin Venäjällä.

”Me etenemme. Venäjä tulee olemaan vapaa”, Vapaa Venäjä julistaa päivityksessään.

Venäjän kansalaisista koostuva Vapaan Venäjän legioona on ilmoittanut tavoittelevansa presidentti Vladimir Putinin hallinnon kaatamista.

Graivoron sijaitsee Ukrainan koillisrajalla. Belgorodin alueen rajanaapuri Ukrainan puolella on Harkovan alue. Kozinka puolestaan on rajanylityspaikka aivan Venäjän ja Ukrainan rajan tuntumassa. Se sijaitsee noin kymmenen kilometriä Graivoronista lounaaseen.

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyin neuvonantaja Myhailo Podoljak kirjoitti Twitterissä, ettei Ukrainalla ole mitään tekemistä maanantaisen hyökkäyksen kanssa.

Presidentti Zelenskyin neuvonantaja Myhailo Podoljak Kiovassa elokuussa 2022.

Ukrainan sotilastiedustelupalvelun (GUR) tiedottaja Andri Jusov puolestaan kommentoi Ukrainan yleisradioyhtiö Susplinen haastattelussa, että hyökkäyksen tekijöiksi julistautuneet ryhmittymät pyrkivät luomaan ”turvavyöhykkeen” ukrainalaisten siviilien suojelemiseksi.

Jusovin mukaan operaatiossa on mukana ainoastaan venäjän kansalaisia.

”Kyllä, tänään Venäjän kansalaisista koostuvat Venäjän vapaaehtoisjoukot ja Vapaan Venäjän legioona aloittivat operaation vapauttaakseen nämä Belgorodin alueet niin sanotun Putinin hallinnon alaisuudesta ja työntääkseen vihollista kauemmas luodakseen turvavyöhykkeen suojatakseen ukrainalaisia siviilejä”, Jusov kommentoi.

Jusovin mukaan GUR ei suoraan kommentoi tapahtunutta mutta sanoo, että ”tehtävän ja lopputuloksen tulisi lisätä turvallisuutta ja suojella Ukrainan siviiliväestöä terrori-iskuilta ja terroristiryhmien pommituksilta”.

Kremlin tiedottaja Dmitri Peskov kommentoi Balgorodin tapahtumia sanomalla, että Venäjän joukot yrittävät ”karkottaa ja eliminoida” sabotaasiryhmän. Peskovin kommenteista uutisoi uutistoimisto Reuters, joka siteerasi Venäjän valtiollista uutistoimistoa Riaa.

Kremlistä kommentoitiin myös, että Belgorodiin tehdyn iskun tarkoitus on kääntää huomiota pois Bahmutista.

Uutistoimisto AFP kertoo, että kuvernööri Gladkovin mukaan Venäjän viranomaiset perustivat Belgorodin eteläiselle alueelle uuden hallinnon osan, joka keskittyy terrorismin vastaiseen toimintaan.

Tarkempia tietoja tästä vasta perustetusta hallinnon osasta ei ole toistaiseksi kerrottu.

John Helinin näkemys on, että Ukrainalla tuskin olisi halua tai kykyä hyökätä todella Belgorodin suuntaan, ja eteneminen Venäjän puolelle saattaisi näyttää huonolta myös Ukrainaa tukevien länsimaiden silmissä.

Varsinaista hyökkäystä todennäköisempi pyrkimys on saada Venäjä siirtämään joukkojaan puolisotilaallisten joukkojen hyökkäysten torjumiseen ja samalla siirtää mediahuomiota pois Bahmutista.

”Propagandamielessä näyttäisi pahalta, jos Ukraina tai ”Vapaa Venäjä” miehittäisi rajakyliä”, Helin sanoo.

Oikaisu 22.5. kello 21.06: Venäjän vapaaehtoisjoukot -ryhmä on perustettu vuonna 2022, ei vuonna 2023.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat