DN: Ruotsi valmistautuu odottamaan ensi vuoteen

Ruotsissa valmistaudutaan siihen, että Nato-jäsenyyttä pitää odottaa ensi vuoden huhtikuuhun asti.

Ruotsin puolustusministeri Pål Jonsonin mukaan jäsenettömyys on ongelma niin Ruotsille kuin Natolle.

Ruotsissa valmistaudutaan siihen, että sotilasliitto Naton ovet eivät aukea enää tämän vuoden puolella. Ruotsalaislehti Dagens Nyheterin (DN) lähteet, jotka toimivat niin politiikassa kuin puolustusvoimissa, kertovat Ruotsin varautuvan siihen, että maa pääsee Natoon vasta ensi vuoden huhtikuussa.

Huhtikuussa 2024 Nato-maiden johtajat kokoontuvat Washingtoniin Naton 75-vuotisjuhlan kunniaksi.

Ruotsi on aiemmin toivonut, että siitä tulisi Naton jäsen tämän vuoden heinäkuiseen Vilnan-huippukokoukseen mennessä. Vilna on edelleen hallituksen julkilausuttu tavoite.

Ruotsin tietä hidastavat Turkin vaatimukset. Turkin mukaan esimerkiksi Ruotsin terrorismin vastaiset toimet eivät ole riittäviä. DN:n lähteet arvioivat, että Turkki ei ole hellittämässä asiassa aivan heti, ja siksi asiasta tietävät spekuloivat nyt ensi vuodella.

Turkin lisäksi Unkari ei ole hyväksynyt Ruotsia Natoon. Unkarin mukaan sen ja Ruotsin suhteet ovat huonot. On kuitenkin oletettavaa, että heti kun Turkki ratifioi Ruotsin hakemuksen, Unkari tekee samoin.

Koska Ruotsi ei ole sotilasliiton jäsenmaa, se on ulkopuolella muun muassa Naton tekemästä puolustus­suunnitelmasta. Suunnitelma on tarkoitus hyväksyä Vilnan huippu­kokouksessa.

Sotilasliitto ei ole sitten kylmän sodan suunnitellut yksityis­kohtaisesti, miten kohdata Venäjän mahdollinen hyökkäys jäsenmaahan.

”Se [jäsenyydettömyys] tarkoittaa ongelmia Ruotsille ja Natolle. Mutta Nato ei voi olla riippuvainen maista, jotka eivät ole jäseniä”, Ruotsin puolustus­ministeri Pål Jonson sanoo DN:lle.

Ruotsin puolustus perustuu tiiviiseen yhteistyöhön Suomen kanssa. Suomesta tuli Naton jäsen tänä keväänä.

”Suhteemme Suomeen on ’business as usual’. Mutta jos emme ole jäseniä vuodenkaan kuluttua, asia voi mennä monimutkaiseksi, ja Suomen pitää priorisoida jotain”, arvioi DN:n mukaan Ruotsin puolustusesikunnan päällikkönä toimiva kenraaliluutnantti Michael Claesson.

Claessonin mukaan ”sotilaallisstrategisesta näkökulmasta” katsottuna on ”todennäköistä”, että Ruotsista tulee Naton jäsen viimeistään seuraavassa huippukokouksessa Washingtonissa.

Jonsonin mukaan Suomen ja Ruotsin välinen sekä pohjoismainen puolustusyhteistyö kärsii, jos Ruotsin hyväksyminen Natoon kestää. Jonson on aikaisemmin sanonut ongelmien kasvavan, jos jäsenyys venyy yli Washingtonin-kokouksen.

”En halua spekuloida Vilnan jälkeen tapahtuvaa kehitystä”, hän sanoo DN:lle nyt, pari viikkoa myöhemmin.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat