Gershkovichin tutkinta­vankeutta jatketaan elokuun loppuun

Toimittaja Gershkovich pidätettiin työmatkalla Venäjän Jekaterinburgissa maaliskuussa. Häntä syytetään Venäjällä vakoilusta.

Evan Gershkovich valitusoikeudenkäynnissään Moskovassa viime kuussa. Toimittajan valitus päästä vapaaksi tutkintavankeudesta hylättiin.

Toimittaja Evan Gershkovichin tutkintavankeutta jatketaan 30. elokuuta asti, kertoo venäläinen uutistoimisto Ria uutistoimisto Reutersin mukaan. Aiemmin venäläismedia kertoi, että Venäjän turvallisuuspalvelu FSB on pyytänyt Gershkovichin tutkintavankeuden jatkamista kolmella kuukaudella.

Gershkovich on yhdysvaltalaisen The Wall Street Journalin (WSJ) toimittaja, joka pidätettiin työmatkalla Venäjän Jekaterinburgissa maaliskuussa. Häntä syytetään Venäjällä vakoilusta. Sekä Gershkovich että WSJ ovat kiistäneet syytteet.

Vakoilusta voi Venäjällä saada 20 vuoden vankeustuomion.

Viime kuussa oikeus hylkäsi Gershkovichin valituksen päästä vapaaksi ennen varsinaista oikeudenkäyntiä. Alun perin tutkintavankeuden oli määrä kestää ensi maanantaihin asti.

Pidätys maaliskuun lopussa oli ensimmäinen kerta, kun Venäjä on asettanut ulkomaisen toimittajan syytteeseen vakoilusta sitten kylmän sodan.

Vangitsemisen takana on Venäjän vuonna 2012 säädetty vakoilulaki. Se antaa mahdollisuuden määrittää journalistinen tiedonkeruu ”vakoiluksi”, jos Venäjä sanoo sen uhkaavan maan turvallisuutta. Gershkovichin pidätys on ensimmäinen kerta, kun Venäjä soveltaa lakia ulkomaiseen toimittajaan.

Pidätys on tuomittu länsimaissa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat