Asiantuntija: Venäjä vallannut takaisin raja-aseman ja pakottanut ukrainalaiset joukot rajan taakse

Venäjän mukaan uusia taistelijoita ei ole tullut rajan yli tiistaina. Toinen iskun tekijäksi ilmoittautunut ryhmä väitti olevansa edelleen Belgorodissa, mutta paikannetun kuvamateriaalin valossa Venäjä on valloittanut takaisin hetkeksi menettämänsä alueet.

Venäjän puolustusministeriö julkaisi tiistaina kuvan (vasen kuva), jossa sen mukaan näkyy, kuinka Venäjän joukot iskevät ”ukrainalaistaistelijoita” vastaan Belgorodissa. Belgorodiin iskenyt RDK taasen julkaisi tiistaina kuvan taistelijastaan rajanylityspaikalla Kozinkassa Venäjällä.

| Päivitetty

Ukrainan tai ukrainalaismielisten joukkojen isku Belgorodiin Venäjälle vaikuttaa olevan ohi.

”Venäläiset ovat paikannetun kuvamateriaalin perusteella vallanneet takaisin raja-aseman ja pakottaneet ukrainalaiset joukot takaisin rajan taakse”, HS:n faktantarkistaja John Helin arvioi tiistai-iltana.

Hänen mukaansa Ukraina vaikuttaa menettäneen operaatiossa ainakin seitsemän ajoneuvoa. Venäjän tappioista ei ole vielä varmaa tietoa, mutta ”vähintään yksi panssariajoneuvo kaapattiin ukrainalaisten toimesta”, Helin arvioi.

Ukrainan puolella taisteleva ryhmä ylitti maanantaina Venäjän ja Ukrainan rajan Belgorodissa ja tiettävästi muun muassa pommitti joitain alueita lähellä rajaa. Iskun tekijöiksi ilmoittautuneet myös väittivät ottaneensa haltuun joitain alueita Venäjän puolella Belgorodissa.

Iskun tekijöiksi ilmoittautui kaksi erillistä ryhmää, joista toinen on osa Ukrainan asevoimien ulkomaalaisjoukkoja (Vapaan Venäjän legioona) ja toinen äärioikeistolainen vastarintaryhmä (Venäjän vapaaehtoisjoukko eli RDK).

Ukraina on kiistänyt osallisuutensa, mitä tutkijat tosin epäilevät.

Venäjä väitti tiistaina ”tuhonneensa hyökkääjiä”, jotka iskivät maanantaina Belgorodiin.

Venäjän mukaan se on tappanut 70 ”ukrainalaista nationalistia” ja työntänyt loput Ukrainan puolelle.

Belgorodin alueen kuvernöörin Vjatšeslav Gladkovin mukaan uusia taistelijoita ei ollut tullut rajan yli tiistaina. Venäjä ilmoitti tiistaina lähettäneensä järeää kalustoa rajan tuntumaan.

”Terrorisminvastaisen operaation aikana kansallismieliset muodostelmat estettiin ja [ne] tuhoutuivat ilmaiskuilla ja tykistötulella”, Venäjän puolustusministeriö väitti tiistaina.

”Jäljelle jääneet [taistelijat] kuljetettiin takaisin Ukrainan alueelle, jossa tulitus kohdistui heihin edelleen, kunnes heidät tuhottiin kokonaan”, ministeriö sanoi.

Alueelta myös evakuoitiin maanantaina siviilejä, joiden on Gladkovin mukaan liian aikaista palata koteihinsa. Gladkovin mukaan ”Ukrainan joukkojen käsissä” kuoli yksi siviili.

Kaikkiaan maanantain iskuissa haavoittui Gladkovin mukaan muutamia siviilejä ja vaurioitui useita rakennuksia.

Venäjän väitteitä tuhotuista ukrainalaistaistelijoista ei pysty riippumattomasti varmistamaan.

Vielä päivällä Vapaan Venäjän legioona väitti Telegram-kanavallaan taisteluiden jatkuvan edelleen Belgorodissa.

”Belgorod on paniikissa; osin evakuointien takia, mutta osin spontaaneiden taisteluiden takia”, ryhmä julisti kanavallaan keskipäivällä väittäen ilmeisesti myös alueen asukkaiden taistelevan tai taistelleen Venäjää vastaan.

Iltaseitsemältä Vapaan Venäjän legioona väitti tuhonneensa päivän aikana muun muassa Venäjän asevoimien kalustoa.

”Putinin joukot osoittivat olevansa erinomaisia pitkän matkan juoksussa”, ryhmä irvaili. Ryhmän väitteitä ei pysty riippumattomasti tarkistamaan.

Hieman ennen iltayhdeksää ryhmä sanoi, että ”operaation tavoitteet on saavutettu”.

RDK julkaisi noin iltakuudelta viestin omalla Telegram-kanavallaan, jossa se väittää hallitsevansa ”pientä osaa” Belgorodin alueesta. Hieman ennen iltayhdeksää ryhmä väitti, ettei se ole kokenut menetyksiä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat