Trump joutuu ensi vuonna oikeuteen keskellä vaali­kampanjointia

Oikeudenkäynnissä käsitellään yhteensä 34 syytekohtaa.

Donald Trump kuuli oikeudenkäyntinsä ajankohdan etäyhteydellä. Piirros oikeussalista tiistailta 23. toukokuuta. Kuvassa vasemmalla tuomari Juan Merchan.

Yhdysvaltain entinen presidentti Donald Trump joutuu rikosoikeudenkäyntiin ensi vuoden maaliskuussa, kertoo muun muassa uutistoimisto Reuters.

Trump pyrkii uudelleen republikaanien presidenttiehdokkaaksi, ja oikeudenkäynti osuu keskelle esivaalien kuuminta kampanjointiaikaa.

Oikeudenkäynti liittyy tapaukseen, jossa Trumpin epäillään väärentäneen yritystietojaan peitelläkseen hyssyttelyrahoja, joita maksettiin aikuisviihdetähti Stormy Danielsille, oikealta nimeltään Stephanie Clifford.

Käräjät alkavat New Yorkissa 25. maaliskuuta 2024, tuomari Juan Merchan ilmoitti tiistaina. Trump osallistui kuulemiseen etäyhteydellä Floridasta käsin.

Oikeudenkäynnissä käsitellään yhteensä 34 syytekohtaa, joista kaikki Trump on kiistänyt. Hän ilmaisi tuohtumustaan oikeudenkäynnin ajankohtaan omalla Truth Social -nimisellä sosiaalisen median kanavallaan.

”Tämä on vaalihäirintää”, hän kirjoittaa.

Tuomari ilmoitti Trumpille myös rajoitteista, joiden mukaan hän ei saa puhua julkisesti tietyistä todisteista, joita syyttäjä on toimittanut tapauksen käsittelyä varten.

Trump oli huolissaan siitä, rajoittaisiko tämä hänen sanavapauttaan. Tuomari kuitenkin vakuutti, ettei kyseessä ole niin kutsuttu suukapulamääräys, joka kieltää syytettyä puhumasta oikeudenkäynnistä lainkaan.

Lisäksi Trumpin toimista on meneillään kaksi muuta rikostutkintaa, ja hänen asianajajat ovat pyytäneet päästä Yhdysvaltain oikeusministerin puheille keskustelemaan aiheesta.

”Ketään Yhdysvaltain presidenttiä ei ole maan historiassa tutkittu ilman perusteita näin törkeällä ja laittomalla tavalla”, asianajajat sanovat kirjeessä, jonka Trump julkaisi Truth Socialissa.

Tutkinnat liittyvät edellisten presidentinvaalien jälkeisen vallanvaihdon ongelmiin ja salaisten asiakirjojen säilyttämiseen Trumpin presidentinviran päättymisen jälkeen.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat