Hyökkäys Belgorodiin herättää Venäjällä huolta – ”En ole nähnyt mitään tällaista”

Belogorodin asukkaat kertovat rajusta tulitaistelusta maanantaina aamu­päivällä. Hyökkääjät näyttivät videoiden perusteella ylittäneen rajan melkein ilman vastarintaa.

| Päivitetty

Yllättävä hyökkäys Venäjän rajakaupungin Belgorodin lähelle maanantaina herättää huolta Venäjällä.

Belgorodin kuvernöörin mukaan kahdeksan siviiliä loukkaantui, kun kaksi Ukrainan puolella taistelevaa venäläistä vastarintaryhmää hyökkäsi maanantaina rajan yli alueelle.

Suomalaisasiantuntijat pitävät lähes varmana, että operaatio on Ukrainan suunnittelema, vaikka hyökkääjät olivat venäläisiä.

Venäjän mukaan hyökkääjät ajettiin maasta tiistaina ja alueet on vallattu takaisin.

Belgorod on vain puolen tunnin ajomatkan päässä rajasta. Ennen sotaa yhteydet rajan yli olivat tiiviit ja venäläiset vierailivat tiheään Ukrainan toiseksi suurimmassa kaupungissa Harkovassa.

Belgorod on tärkeä välietappi Ukrainan rintamalle menevälle huoltoliikenteelle. Siellä on nähty sodan aikana esimerkiksi ammusvarastojen sabotaasia. Huhtikuun lopussa Venäjä pommitti Belgorodia vahingossa itse.

Nyt tulitaistelut tulivat alueelle kirkkaassa päivänvalossa.

Asukkaat sanoivat kuulleensa maanantaina kello 11 aikaan aamupäivällä tiivistä tulitusta noin 15 minuutin ajan.

”En ole nähnyt mitään tällaista”, sanoi Belgorodin asukas venäläismedialle uutistoimisto Reutersin mukaan.

Hyökkääjät näyttävät videoiden perusteella ylittäneen rajan melkein ilman vastarintaa. Se viittaa siihen, että Ukrainaan on määrätty niin paljon venäläisjoukkoja, että rajavalvonta on jäänyt ohueksi.

Vaikutusvaltainen sotabloggari Igor Girkin, joka käyttää nimeä Strelkov, pitää tilannetta huolestuttavana.

”Väistämätön seuraus tämän rintaman syntymisestä Venäjän rajalle on se, että sitä pitää täyttää Venäjän yksiköillä muualta”, Girkin kirjoitti maanantaina.

Venäjä pyrkii esittämään tapahtuman niin, että se on huolestuttava mutta kuitenkin hallinnassa. Se väittää surmanneensa noin 70 taistelijaa, mikä hyökkääjien mukaan ei pidä paikkaansa.

Hyökkäyksen tekijöiksi ilmoittautui kaksi venäläistä vastarinta­ryhmää, joista toinen on osa Ukrainan asevoimia. Videolla hyökkääjät kertovat olevansa venäläisiä, jotka ovat ”palanneet kotiin”. Venäjä väittää silti, että hyökkääjät olivat ukrainalaisia.

Presidentti Vladimir Putinin tiedottaja Dmitri Peskov sanoi tiistaina olevansa ”syvästi huolestunut”.

Asiantuntijoiden mukaan seurauksia on vaikea ennustaa. Kaaos voi lisätä Putinin ja sodan epäsuosiota, mutta toisaalta Venäjä voi myös onnistua maalaamaan itsensä uhriksi.

Vastarintaryhmät ovat venäläismielisiä mutta äärioikeistolaisia, mikä voi auttaa Venäjää saamaan läpi väitettään Ukrainassa valtaa pitävistä uusnatseista.

Belgorodin alueen kuvernööri Vjatšeslav Gladkov kertoi keskiviikkona Telegramissa, että Belgorodissa tapahtui keskiviikon vastaisena yönä useita lennokki-iskuja. Hänen mukaansa ilmatorjunta ”hoiti niistä suurimman osan”.

Oikaisu 24.5. klo 13.51. Toinen Belgorodin alueelle iskeneistä venäläisryhmistä on osa Ukrainan asevoimia, ei vain ”Ukrainan tukema”.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat