NY Times: Tekijöillä vaikuttaa olleen yhdysvaltalais­valmisteisia panssari­ajoneuvoja

Wagner-johtaja kuvaili Ukrainan joukkoja hyvin järjestäytyneiksi sekä koulutetuiksi ja heidän tiedusteluaan huippuluokkaiseksi.

| Päivitetty

Venäjän armeija ei ollut valmistautunut puolustamaan Belgorodin aluetta maanantaisen iskun aikaan, sanoo venäläisen Wagner-yksityisarmeijan johtaja Jevgeni Prigožin.

Prigožin puhui Belgorodin iskusta Kreml-mielisen bloggaajan Konstantin Dolgovin haastattelussa, kertoo ukrainalainen The Kyiv Independent. Haastattelu julkaistiin viestipalvelu Telegramissa.

Ukrainalaiset tai ukrainalaismieliset joukot iskivät Venäjällä sijaitsevaan Belgorodiin lähellä Ukrainan rajaa maanantaina. Prigožinin mukaan Venäjän armeija ”ei ollut ollenkaan valmis puolustautumaan heitä vastaan”.

Prigožin sanoi myös uskovansa, että Ukrainalla on nyt yksi maailman vahvimmista armeijoista. Hän kuvaili Ukrainan joukkoja hyvin järjestäytyneiksi sekä koulutetuiksi ja heidän tiedusteluaan huippuluokkaiseksi.

Wagnerin perustaja Jevgeni Prigožin sanoi uskovansa, että Ukrainalla on nyt yksi maailman vahvimmista armeijoista. Kuva on otettu huhtikuussa.

The New York Times kertoi artikkelissaan, että Belgorodiin iskeneillä joukoilla vaikuttaa olleen käytössään yhdysvaltalaisvalmisteisia panssariajoneuvoja.

Lehden mukaan iskusta otetuissa kuvissa ja videoissa näkyy ainakin kolme Yhdysvalloissa valmistettua panssariajoneuvoa. NY Times kertoo vahvistaneensa kuvien ja videoiden aitouden.

Ajoneuvot ovat tiettävästi kevyitä taktisia MRAP-panssariajoneuvoja, jotka on suunniteltu kestämään esimerkiksi tienvarsipommien räjähdyksiä. Yhdysvaltain armeija on käyttänyt niitä esimerkiksi Irakissa ja Afganistanissa.

Lehti kertoo myös, että kuvamateriaalin perusteella Venäjän joukot ovat saaneet ainakin kaksi MRAP-ajoneuvoa haltuunsa. NY Timesin mukaan ei ole tiedossa, miten panssari­ajoneuvot ovat päätyneet iskun tekijöille.

Belgorodin iskun tekijöiksi ilmoittautui kaksi erillistä ryhmää, joista toinen on osa Ukrainan asevoimien ulkomaalaisjoukkoja (Vapaan Venäjän legioona) ja toinen äärioikeistolainen vastarintaryhmä (Venäjän vapaaehtoisjoukko eli RDK).

Venäjä väitti tiistaina ”tuhonneensa hyökkääjiä”, jotka iskivät maanantaina Belgorodiin ja ajaneensa loput rajanylittäjät takaisin Ukrainan puolelle.

Ukraina on kiistänyt osallisuutensa, mitä tutkijat tosin epäilevät.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat