Italia kitkee ilmasto­protesteja kovalla kädellä

Aktivismin kriminalisointi herättää huolta kansalaisjärjestöissä.

Aktivisti Miriam Falco Rooman rikostuomioistuimen edessä toukokuussa. Paikalle oli saapunut useita ympäristö- ja ihmisoikeusjärjestöjä osoittamaan tukensa kolmelle ilmastoaktivistille, joita syytettiin maalin heittämisestä Italian senaattirakennuksen seinään.

Italialainen Miriam Falco ei halua kutsua itseään aktivistiksi. Hänestä oikeampi nimitys on kansalainen, sillä on jokaisen kansalaisen aika toimia.

”Taloutemme ja terveytemme ovat vaarassa. Kohta kaupunkimme ovat kuumuuden vuoksi asuinkelvottomia”, Falco sanoo Roomassa.

Falco on osa italialaista Ultima generazione- eli Viimeinen sukupolvi -kansalaisliikettä, jonka mukaan Italia ei tee tarpeeksi ilmastonmuutoksen pysäyttämiseksi.

Liike on tullut tunnetuksi kohuprotesteista, joissa aktivistit ovat esimerkiksi töhrineet maalilla Milanon tuomiokirkon edessä sijaitsevan patsaan tai liimanneet kätensä Botticellin maalauksen suojalasiin.

Liike on useaan otteeseen myös pysäyttänyt liikenteen esimerkiksi Roomaa ympäröivällä moottoritiellä. Tällaisiin tiesulkuihin Falco kertoo osallistuneensa useasti.

”Olen saanut sakkoja, ja osa palkastani pidätetään sen vuoksi. En silti aio lopettaa. Jonain päivänä haluaisin saada lapsen, mutta tässä tilanteessa minulla ei mielestäni ole oikeutta siihen. Jokaisen vanhemmaksi haluavan tulisi pohtia, minkälainen elämä lasta odottaa.”

Ultima generazionen protestit ovat herättäneet Italiassa valtavaa raivoa. Tiesuluista kuvatuilla videoilla aktivisteja potkitaan, haukutaan ja retuutetaan pois tieltä. Osa autoilijoista on lähellä ajaa tiellä istuvien mielenosoittajien yli.

Lehdistössä ja poliitikkojen puheissa aktivisteja on kutsuttu ekovandaaleiksi. Julkisessa keskustelussa heitä on syytetty yhteisen kulttuuriperinnön pilaamisesta ja huomautettu, että monumenttien peseminen maksetaan veronmaksajien rahoilla. Huhtikuussa Padovassa ilmastoaktivistien toimista aloitettiin tutkinta nimikkeellä rikollisjärjestöön kuuluminen.

Italian hallitus on tehnyt lakialoitteen, jonka mukaan monumenttien ja muiden kulttuuriaarteiden tärvelemisestä voisi saada jopa 60 000 euron sakot.

Falcon mukaan aktivistit eivät tuhoa mitään, sillä esimerkiksi Italian senaattirakennuksen seinään tammikuussa heitetty maali pestiin pois parin tunnin kuluttua. Hänen mukaansa ilmastonmuutos on taideaarteille paljon suurempi uhka.

Yksi kansalaistottelemattomuuden kriminalisoimista vastustavista tahoista on ihmisoikeusjärjestö Amnesty International. Se oli mukana toukokuussa Rooman rikostuomioistuimen edessä järjestetyssä mielenosoituksessa, jossa osoitettiin tukea senaatin seinän töhrimisestä syytetyille aktivisteille. He voivat saada teostaan jopa viiden vuoden vankeustuomion.

”Oikeus väkivallattomaan protestiin on perustavanlaatuisen tärkeää muutosten aikaansaamiseksi, innovaatioiden edistämiseksi ja ihmisoikeuksien puolustamiseksi. Samanlainen aktivismin kriminalisointi näkyy esimerkiksi pakolaisia ja siirtolaisia kohtaan solidaarisuutta osoittavien kohdalla”, Amnestyn Italian-osaston kampanjavastaava Ilaria Masinara sanoi.

Ympäristöjärjestö Greenpeacen kampanjajohtajan Alessandro Giannin mielestä syytettyjen penkille kuuluisivat aktivistien sijaan ilmastokriisistä vastuussa olevat tahot politiikasta, finanssimaailmasta ja öljyteollisuudesta.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat