Ron DeSantisin kampanja-avauksesta katastrofi: Twitter-keskustelu Elon Muskin kanssa katkeili pahasti

Floridan kuvernööri Ron DeSantis ilmoittautui republikaanien presidenttikilpaan virallisesti keskiviikkona.

| Päivitetty

Washington

Floridan kuvernööri Ron DeSantis pyrkii Yhdysvaltain presidentiksi asettumalla ehdolle republikaanipuolueen esivaaleissa. Hän jätti virallisen ilmoituksen ehdokkuudestaan liittovaltion vaaliviranomaisille keskiviikkona.

DeSantisia pidetään Yhdysvaltain edellisen presidentin Donald Trumpin päävastustajana esivaaleissa.

DeSantis käynnisti presidentinvaalikampanjansa suorassa lähetyksessä Twitterin Spaces-alustalla Twitterin omistajan Elon Muskin kanssa kello yhdeltä yöllä Suomen aikaa.

Se tosin sujui nolosti. Keskustelu ei päässyt alkuunkaan ennen kuin se alkoi katkeilla – ilmeisesti, koska linjoilla oli satoja tuhansia ihmisiä. Välillä kuulijoille soitettiin hissimusiikin kaltaista odotusmelodiaa, ja välillä koko lähetys hiljeni. Suuri osa käyttäjistä joutui potkaistuksi kokonaan ulos kuuntelutilasta.

Jotkut kuulivat Muskin toteavan välillä, että keskustelijat ovat päässeet takaisin linjoille – kunnes yhteys katkesi taas. DeSantisilta ei kuullut ilmeisesti kukaan sanaakan, ennen kuin keskustelun ilmoitettiin päättyneen runsaan 20 minuutin tuskailun jälkeen.

Keskustelun vetäjäksi oli otettu Muskin ystävänä tunnettu it-yrittäjä ja -sijoittaja David Sacks. Ongelmien jälkeen keskustelu siirrettiin Sacksin Twitter-tilille, jossa päästiin vauhtiin vajaat puoli tuntia myöhässä.

”Onnittelut internetin rikkomisesta”, Sacks sanoi DeSantisille.

”Se oli hullua, anteeksi”, Musk sanoi.

Moni alkuperäinen kuulija kuitenkin varmasti luovutti ennen kuin sai tietää siirrosta. Kuulijamäärä putosi yli 500 000:sta noin puoleen.

Alkusanoissaan DeSantis, 44, kuvaili itseään ”energiseksi” johtajaksi, millä hän varmasti hakee eroa Trumpiin, 76, ja istuvaan presidenttiin Joe Bideniin, 80.

DeSantis myös korosti taustaansa asevoimissa. Hän ei haukkunut pääkilpakumppaniaan Trumpia nimeltä mutta maalasi tämän rivien välissä luuseriksi ja totesi, että ”hallinto ei ole viihdettä”.

Keskustelu kesti noin tunnin. Huomattavan suuri osa siitä – varmasti suurempi osa kuin DeSantis olisi toivonut – keskittyi Twitteriin.

Bidenin väki näytti pilkkaavan DeSantisin ja Muskin kohtaamia teknisiä ongelmia. Bidenin Twitter-profiilissa jaettiin yhteystakkuilun aikaan linkki hänen uudelleenvalintakampanjansa lahjoitussivulle saatesanoilla: ”Tämä linkki toimii”.

Ilkkujien joukkoon liittyi myös Trumpille vaalirahoitusta keräävä organisaatio, joka jakoi Twitterissä kuvan keskustelun hetkellisestä otsikosta ”Ei saada käynnistymään”.

Trump puolestaan oli haukkunut DeSantisia läpi päivän sosiaalisen median Truth Social -palvelussaan. Hän käytti tästä muun muassa keksimäänsä lempinimeä Ron DeSanctimonious eli Ron DeTekopyhä. Se on merkillepantavaa, koska muita republikaanien ehdokkaaksi pyrkiviä Trump on kannustanut.

Juuri ennen keskustelun alkua DeSantis julkaisi Twitterissä kampanjanaloitusvideonsa, jolla hän käytännössä julistaa, että jatkaisi Yhdysvaltain presidenttinä samaa linjaa, jota on noudattanut Floridan kuvernöörinä.

Videolla DeSantis kehysti tämän politiikan ennen kaikkea yksilönvapauksien kunnioittamiseksi. Hän teki selväksi tarkoittavansa muun muassa toimiaan koronaviruspandemian keskellä: Florida sääti useimpia osavaltioita vähäisempiä rajoituksia.

Toisaalta DeSantis on kuvernöörinä ajanut ja allekirjoittanut useita hyvin arvokonservatiivisia lakeja. Niiden valossa häntä voi arvioida Trumpiakin konservatiivisemmaksi.

”Hänen kauluksensa on liian iso”, Trump morkkasi DeSantisin videota Truth Social -palvelussaan.

Juuri ennen kampanja-avaustaan DeSantis allekirjoitti lain, joka mahdollistaa hänen jatkamisensa Floridan kuvernöörinä. Vanha laki olisi pakottanut hänet eroamaan tehtävästä presidentinvaalikampanjaa varten.

Republikaanien esivaalit on tarkoitus pitää ensi vuoden helmikuun ja kesäkuun välillä. Yhdysvaltojen presidentinvaalit järjestetään marraskuussa 2024.

Kannatuskyselyjen mukaan Trump vaikuttaa viime aikoina kasvattaneen kaulaa DeSantisiin. Uutiskanava CNN:n tuoreessa tutkimuksessa 53 prosenttia rekisteröityneistä republikaaniäänestäjistä ja republikaaneihin kallellaan olevista äänestäjistä kannattaa Trumpia ja vain 26 prosenttia DeSantisia.

Tutkimuksessa oli kuitenkin huomionarvoista, että 86 prosenttia vastaajista sanoi voivansa harkita äänestävänsä DeSantisia, kun samoin Trumpista sanoi 85 prosenttia.

Ehdokkuutensa presidentiksi on ilmaissut myös viisi muuta republikaania: Yhdysvaltojen entinen YK-suurlähettiläs ja entinen Etelä-Carolinan kuvernööri Nikki Haley, senaattori Tim Scott Etelä-Carolinasta, Arkansasin entinen kuvernööri Asa Hutchinson, radiojuontaja Larry Elder ja multimiljonääriyrittäjä Vivek Ramaswamy.

Ron DeSantis lähtee Yhdysvaltojen presidenttikisaan. Kuva on elokuulta 2022.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat