NY Times: Ukraina oli Kremlin lennokki-iskun takana, arvioi Yhdysvallat

Toisen lennokin räjähdyksestä levisi nopeasti näyttävä video, mutta tapaus ei aiheuttanut rakennuksille mainittavaa vahinkoa.

Ukrainan tiedustelu- tai erikoisjoukot olivat todennäköisesti Venäjän valtakeskukseen Kremliin 3. toukokuuta kohdistuneen lennokki-iskun takana, arvioi Yhdysvaltain tiedustelu sanomalehti The New York Timesin mukaan.

Tapausta on aiemmin epäilty myös Venäjän omaksi propagandatempuksi, muun muassa koska lennokkien yltäminen Kremliin asti ilmatorjunnan läpi on tuntunut niin epätodennäköiseltä.

Yhdysvaltain viranomaisten käsitys perustuu muun muassa tiedustelun haltuunsa saamaan Venäjän ja Ukrainan viranomaisten sisäiseen viestintään. Yhdysvaltain tiedustelu ei kuitenkaan tiedä, mikä Ukrainan yksikkö teon takana olisi tai tiesikö Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi asiasta – osa The New York Timesin viranomaislähteistä uskoo, että ei tiennyt.

Tiettävästi kaksi lennokkia lensi 3. maaliskuuta kohti Kremliä, mutta Venäjä ampui ne alas. Toisen lennokin räjähdyksestä levisi nopeasti näyttävä video, mutta tapaus ei aiheuttanut rakennuksille mainittavaa vahinkoa. Venäjä väitti, että kyse olisi ollut yrityksestä salamurhata presidentti Vladimir Putin, joka ei tuolloin kuitenkaan edes ollut Kremlissä.

Uudet tiedot iskun toteuttajasta ovat The New York Timesin mukaan herättäneet levottomuutta Yhdysvaltain presidentin Joe Bidenin hallinnossa, koska se lisää huolta, että Venäjä syyttäisi Yhdysvaltoja osallisuudesta Ukrainan iskuihin Venäjän rajojen sisälle ja saisi Venäjän laajentamaan sotaa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat