Venäjä ja Valko-Venäjä sinetöivät taktisten ydin­aseiden sijoittamisen Valko-Venäjälle

Venäjä on sijoittamassa taktisia ydinaseita Valko-Venäjälle. Suunnitelmat etenivät torstaina, kun puolustusministerit allekirjoittivat sopimuksen.

Venäjän presidentti Vladimir Putin (vas.) ja Valko-Venäjän presidentti Aljaksandr Lukašenka tapasivat Moskovassa 9. toukokuuta.

Venäjä ja Valko-Venäjä ovat allekirjoittaneet asiakirjan taktisten ydinaseiden sijoittamisesta Valko-Venäjälle. Asiasta kertoo Venäjän valtio-omisteinen uutistoimisto Tass.

Venäjä ja Valko-Venäjä sopivat asiasta jo aiemmin tänä vuonna. Torstaina maiden puolustusministerit Sergei Šoigu ja Viktar Hrenin allekirjoittivat asiaa koskevat sopimukset Minskissä.

Valko-Venäjän puolustusministeriön mukaan asiakirjoissa sovitaan Venäjän ”ei-strategisten ydinaseiden säilyttämisestä erityisessä varastossa” Valko-Venäjän alueella, Tass kertoo.

Lisäksi ministerit keskustelivat tapaamisessaan ”sotilaallis-teknisestä” yhteistyöstä maiden puolustuksessa.

Venäjä on käyttänyt Valko-Venäjän aluetta hyökkäysalustana sodassaan. Venäjä on esimerkiksi ampunut ohjuksia Valko-Venäjältä Ukrainaan. Valko-Venäjän armeija ei ole kuitenkaan suoraan osallistunut sotatoimiin.

Kun taktisten ydinaseiden sijoittamisesta Valko-Venäjälle ilmoitettiin maaliskuussa, suomalaiset tutkijat arvioivat, että kyse on ennen kaikkea poliittisen viestin lähettämisestä. Siirrolla on silti muitakin vaikutuksia.

Aina, kun puhe kääntyy ydinaseisiin, on syytä huolestua, Aleksanteri-instituutin johtaja Markku Kangaspuro sanoi maaliskuussa.

”Tämä on iso taka-askel Euroopan turvallisuuden kannalta.”

Uutinen on huono, erityisesti Valko-Venäjän kannalta, arvioi puolestaan Ulkopoliittisen instituutin tutkija Jyri Lavikainen.

”Venäjä käyttää ydinaseita sitoakseen Valko-Venäjän yhä tiukemmin hallintaansa”, hän sanoi maaliskuussa.

”Sijoittamalla jotain näin arvokasta Valko-Venäjälle, Venäjä samalla merkitsee reviiriään länsimaille ja yrittää paaluttaa itselleen etupiiriä Euroopassa.”

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat