Venäjä syyttää hypersoonisten aseiden kehittäjiä vakoilusta Kiinalle

Tutkimusinstituutin johtajan mukaan kyse oli julkisesta tiedosta.

Venäjän Mig-31-hävittäjät oli varustettu Kinžai-ohjuksilla Moskovan voitonpäivän paraatissa 2018.

Kolmea hypersoonisten ohjusten kehittäjää syytetään Venäjällä vakoilusta Kiinalle. Vakoilusyytöksistä Kiinalle kertoivat tällä viikolla uutistoimisto Reuters ja muun muassa Novosobirskin uutisportaali Sibmedia.

Kaikki kolme syytettyä, Aleksandr Šipljuk, Anatoli Maslov ja Valeri Zvegintsev tutkivat hypersoonisia aseita Novosobirskissä Hristianovitšin nimisessä soveltavan ja teoreettisen mekaniikan instituutissa, Itam.

Instituutin johtaja Aleksandr Šipljuk olisi Reutersin lähteiden mukaan syytettynä salaisen tiedon jakamisesta Kiinalle konferenssissa 2017.

Šipljuk kiistää syytteen, sillä hänen mukaansa kyseinen tieto oli julkisesti saatavilla internetissä.

”Hän on vakuuttunut syyttömyydestään ja siitä, ettei kyseinen tieto ollut salaista”, nimetön lähde sanoi Reutersille.

Hypersooninen Kinžal-ohjus on presidentti Vladimir Putinin ylpeys. Se kulkee Venäjän armeijan mukaan yli kymmenen kertaa ääntä nopeammin, ja se voi muuttaa suuntaa matkalla. Sen kantama on lähes 2 000 kilometriä.

Kinžal-ohjukset ovat olleet viime aikoina paljon esillä. Ukraina on kertonut toukokuun aikana jo kahdesti torjuneensa Kinžal-ohjuksia länsimaisella ilmatorjunta­järjestelmällään, vaikka niiden piti olla ilmapuolustuksen tavoittamattomissa.

Oikeudenkäynnit maanpetoksesta syytettyjä tiedemiehiä vastaan alkavat Pietarissa ensi viikolla. Ensimmäisenä oikeuden edessä on Anatoli Maslov. Myös häntä syytetään Reutersin lähteiden mukaan salaisen tiedon jakamisesta Kiinalle.

Venäjän parlamentti hyväksyi viime viikolla lain, jonka mukaan maanpetoksesta voi langettaa elinkautisen tuomion.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat