FBI: Kuningatar Elisabetiin kohdistui mahdollinen salamurha­uhkaus vuonna 1983

Dokumenttien mukaan FBI oli 1980- ja 1990-luvuilla valppaana Elisabetiin kohdistuvista mahdollisista uhkauksista, jotka liittyivät Pohjois-Irlannin tilanteeseen.

Presidentti Ronald Reagan ja puoliso Nancy Reagan vastaanottivat kuningatar Elisabetin ja Prinssi Philipin lentoasemalla Kaliforniassa vuonna 1983. Oikealla turvallisuuspalvelun agentteja.

Jo edesmenneeseen kuningatar Elisabet II:een kohdistui mahdollinen salamurha­uhkaus Yhdysvalloissa vuonna 1983, Yhdysvaltain liittopoliisin FBI:n juuri julkaisemat dokumentit kertovat.

Asiasta uutisoi Britannian yleisradioyhtiö BBC.

Dokumenttien mukaan San Franciscossa työskentelevä poliisi oli tavannut irlantilaisbaarissa miehen, joka oli kertonut haluavansa kostaa tyttärensä kuoleman. Tytär oli hänen mukaansa kuollut kumiluodista Pohjois-Irlannissa.

Uhkaus tapahtui helmikuussa 1983. Elisabet ja hänen puolisonsa prinssi Philip vierailivat Kaliforniassa kuukautta myöhemmin.

Miehen suunnitelmissa oli aiheuttaa Elisabetille vahinkoa joko tiputtamalla esine Golden Gate -sillalta Royal Yacht Britannia -alukselle, kun kuninkaalliset olivat alittamassa siltaa, tai yrittää tappaa Elisabet, kun tämä oli vierailulla Yosemiten kansallispuistossa, FBI:n dokumentti paljastaa.

Turvallisuuspalvelu reagoi uhkaukseen suunnittelemalla Golden Gate -sillan kävelyreitin sulkemista kuninkaallisen aluksen lähestyessä sitä.

Dokumentti ei paljasta, mitä turvallisuustoimia tehtiin Yosemiten kansallispuiston vierailun suhteen. Dokumentti ei myöskään kerro, pidätettiinkö ketään tapahtumiin liittyen.

FBI:n dokumenttien mukaan liittovaltion poliisi oli useaan otteeseen 1980- ja 1990-luvuilla valppaana liittyen Elisabetiin kohdistuviin mahdollisiin uhkauksiin.

Tapaukset liittyvät Pohjois-Irlannin tilanteeseen.

Kilpahevosistaan tunnettu Elisabet vieraili muun muassa useita kertoja Kentuckyn hevostapahtumissa. Vuonna 1989 tehdyn vierailun alla FBI:n sisäiseen muistioon oli kirjattu seuraavasti: ”Uhkien mahdollisuus Britannian kuningatarta kohtaan on aina olemassa IRA:n toimesta.”

IRA oli nationalistien ääriryhmä, joka halusi Pohjois-Irlannin kuuluvan Irlantiin. IRA teki useita useita pommi-iskuja 1970–1990-luvuilla.

Kuningattaren pikkuserkku lordi Mountbatten kuoli IRA:n pommi-iskussa vuonna 1979.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat