Belgia ja Iran vaihtoivat vankeja: avustus­työntekijä pääsi koti­maahansa yli vuoden vankeuden jälkeen

Iranin on uskottu vanginneen belgialaismiehen vain saadakseen kansalaisensa takaisin Iraniin.

Mielenosoittaja pitelee mainoslehtistä, jossa on kuva belgialaisesta Olivier Vandecasteelesta. Hänen vapauttamisensa puolesta protestoitiin Brysselissä tammikuussa.

| Päivitetty

Belgia ja Iran ovat suorittaneet kauan suunnitellun vanginvaihdon, kertoo uutistoimisto AFP.

Iranissa muun muassa vakoilusta tuomittu belgialainen Olivier Vandecasteele ja Belgiassa terrorismiteon suunnittelusta tuomittu iranilainen diplomaatti Asadollah Asadi olivat perjantaina matkalla kotimaihinsa.

Perjantai-iltana belgialainen televisiokanava RTL-TVI uutisoi Vandecasteelen päässeen kotiin. Vandecasteelen perheenjäsenet ottivat hänet vastaan Melsbroekin sotilastukikohdassa, jonne häntä kuljettanut kone laskeutui, AFP kertoo.

Vandecasteele, 42, oli Iranissa vangittuna vuoden ja vajaat kolme kuukautta. Hänet oli tuomittu 40 vuoden vankeuteen vakoilusta, yhteistyöstä Yhdysvaltojen kanssa Irania vastaan sekä rahanpesusta.

Myös Iran vahvisti Belgian vapauttaneen Asadin, joka oli tuomittu 20 vuoden vankeuteen pommi-iskun suunnittelusta vuonna 2018 järjestettyyn Iranin kansallisen vastarintaneuvoston (NCRI) tapahtumaan, joka järjestetään vuosittain Pariisissa.

Tuomionsa Asad sai vuonna 2021.

”Viaton diplomaattimme on nyt matkalla kotimaahansa ja saapuu pian rakkaaseen Iraniin”, Iranin ulkoministeri Hossein Amir-Abdollahian kirjoitti Twitterissä.

Belgia on koko ajan vakuuttanut Vandecasteelen olevan syytön, ja Iranin on uskottu vanginneen hänet vain saadakseen Asadin Iraniin.

”Olivier vietti 455 päivää vankilassa Teheranissa sietämättömissä olosuhteissa”, pääministeri de Croo sanoi.

Vankienvaihdon mahdollistava sopimus tehtiin Belgian ja Iranin välillä jo viime kesänä. Sopimusta on myös paheksuttu, sillä sen pelätään vain vauhdittavan Iranin taktista pelaamista vangeilla. Muun muassa NCRI, johon Asadin suunnittelema isku olisi kohdistunut, tuomitsi vankienvaihdon.

”Terroristin vapauttaminen on häpeällinen lunnaiden maksu terrorismille ja panttivankien ottamiselle”, neuvosto kommentoi.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat