Kosovon poliisi otti yhteen mielen­osoittajien kanssa, Serbia määräsi armeijan taistelu­valmiuteen

Mielenosoittajat olivat pyrkineet estämään Kosovon serbien boikotoimissa vaaleissa valitun kaupunginjohtajan pääsyn kaupungintalolle.

Kosovon mellakkapoliisit työnsivät serbimielenosoittajia kaupungintalon edestä Zveçanissa Kosovossa.

Serbia määräsi armeijansa taisteluvalmiuteen ja siirtymään lähemmäs Kosovon rajaa perjantaina sen jälkeen, kun Kosovon poliisi oli ottanut rajusti yhteen mielenosoittajien kanssa. Tilanteen kuumenemisesta raportoivat muun muassa Reuters ja AFP.

Yhteenotot tapahtuivat serbivaltaisessa kaupungissa Zveçanissa, ja niissä loukkaantui ainakin kymmenen mielenosoittajaa ja viisi poliisia. Poliisi käytti kyynelkaasua väkijoukkoa vastaan hajottaakseen sen.

Mielenosoittajat olivat pyrkineet estämään vastavalitun kaupunginjohtajan pääsyn kaupungintalolle.

Vaaleissa äänesti vain 3,5 prosenttia äänioikeutetuista. Serbit boikotoivat äänestystä, koska arvostelivat puolueita Albania-taustaisiksi.

Poliisi raivasi tien kaupungintalolle voimalla. Poliisin mukaan mielenosoittajat muun muassa heittelivät poliiseja kivillä ja ainakin yksi poliisin ajoneuvo sytytettiin tuleen.

Kaupungissa ja sen ympäristössä asuu noin 50 000 serbiä. Serbialue on tavoitellut autonomista asemaa.

Serbia on tukeutunut armeijansa valmiustilan nostamiseen toistuvasti, muun muassa viime joulukuussa, kertoo AFP.

Serbian puolustusministeri Miloš Vučević nimitti Kosovon poliisin toimia suorassa televisiolähetyksessä ”ilmiselväksi terrorismiksi Kosovon serbiyhteistöä vastaan”.

Kosovo puolestaan syytti Serbiaa yhteenottojen lietsomisesta.

”Serbialla on täysi vastuu tilanteen tilanteen kärjistymisestä”, presidentinkanslian päällikkö Blerim Vela sanoi kanslian tiedotteessa.

Yhdysvaltojen ulkoministeri Antony Blinken tuomitsi perjantai-iltana julkaistussa kannanotossa Kosovon poliisivoimien toimet. Yhdysvaltojen mukaan poliisin toiminta oli vastoin Yhdysvaltojen ja Kosovon eurooppalaisten kumppanien neuvoa ja vie pohjaa yrityksiltä normalisoida Kosovon ja Serbian välisiä suhteita. Yhdysvallat myös sanoi toimilla olevan vaikutusta sen ja Kosovon välisiin suhteisiin.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat