Ura

Terveystrendi tuli työpaikoille

Liikuntapäivät, haastekilpailut ja kävelypalaverit ovat työelämässä jo arkipäivää. Asiantuntijan mielestä paras kannustin olisi se, että liikuntaa voisi harrastaa työpäivän aikana.

Tilaajille

Entä onko sinulla jotain liikuntaharrastuksia?

Kysymys on työhaastatteluissa yleinen. Työantajia kiinnostaa, liikkuuko hakija vapaa-ajallaan. Henkilöstöpäivät ovat nykyään hyvin usein liikunnallisia, asiakkaita tavataan viinilasien ja illallispöydän sijasta tennis- ja golfkentillä aamupäivisin, ja palaveripullat on vaihdettu hedelmätarjottimeen. Joissakin työpaikoissa pienen porukan palavereja pidetään kävelylenkin yhteydessä. Uskottava esimies ei ole mahakas patruuna, vaan jäntevä triatlonisti.

Terveysbuumi jyllää työelämässä.

"On ihan luontevaa, että vahvasti pinnalla oleva terveystrendi alkaa näkyä myös työelämässä", sanoo filosofian tohtori Hanna Vehmas Jyväskylän yliopiston liikuntakasvatuksen laitokselta.

Vehmas tutki väitöskirjassaan suomalaisten motiiveja liikunnan harrastamiseen. Selvisi, että yhä useampi liikkuu ja urheilee, koska haluaa valmentaa itsestään paremman työntekijän. Vehmas uskoo, että taustalla vaikuttavat työelämän koventuneet vaatimukset: työntekijöiltä odotetaan tehokkuutta, joustavuutta ja sopeutumiskykyä aivan eri tavalla kuin ennen.

Työssä jaksamista on tutkittu paljon, ja yksi jaksamiseen vaikuttava tekijä on työntekijän oma terveys ja fyysinen kunto. Mitä kuormittavampaa itse työ on, sitä suurempi merkitys jaksamisessa on työntekijän omilla voimavaroilla. Vaativasta työstä suoriutuu paremmin, kun on hyvässä kunnossa ja terve.

Työnantajat ovat jo vuosia sitten havahtuneet siihen, että myös he voivat edistää henkilöstönsä terveyttä ja sitä kautta jaksamista. Helppo ja suosittu keino on vapaa-ajan liikkumisen tukeminen rahallisesti: Smartumin liikuntaseteleillä työntekijöidensä liikkumista tukee yli 12 000 työnantajaa, joilla on yhteensä noin 900 000 työntekijää. Smartumin mukaan etua saavien työntekijöiden määrä on noussut tasaisesti noin sadalla tuhannella vuosittain kymmenen viime vuoden ajan.

Työntekijöitä liikutetaan vapaa-ajan lisäksi entistä enemmän myös työpaikalla. Kävelypalavereiden ja liikuntapitoisten henkilöstöpäivien lisäksi työpaikoilla kannustetaan kasvattamaan viikon liikuntasaldoa tai pyöräilykilometrejä esimerkiksi erilaisten haastekilpailujen kautta.

"Työntekijä, joka huolehtii terveydestään ja jaksamisestaan on työnantajalle parempi sijoitus kuin sellainen, joka ei näin tee. Se on sinänsä ihan loogista, eikä liikkumaan kannustamisessa ole mielestäni mitään vikaa. On kuitenkin muistettava, että hyviä työntekijöitä löytyy myös liikuntaa harrastamattomien joukosta, eikä aktiivinen liikunnan harrastaminen automaattisesti tee tehokasta työntekijää", Hanna Vehmas sanoo.

Myös yliopistonlehtori Anni Paalumäki Turun kauppakorkeakoulusta pitää liikkumaan kannustamista tärkeänä. Työhyvinvointia ja johtamista tutkinut Paalumäki näkee kuitenkin riskin siinä, jos terveystrendi nousee liian näkyvään rooliin työyhteisössä.

"On vaarana, että liikkumaan painostaminen ja siitä jatkuva puhuminen työpaikalla saattaa työntekijöitä eriarvoiseen asemaan. Kaikki eivät pysty liikkumaan aktiivisesti, joten nämä henkilöt jäävät helposti porukan ulkopuolelle, jos urheiluharrastukset nostetaan jalustalle ja niiden perusteella arvotetaan ihmisiä", Paalumäki toteaa.

Hanna Vehmas toivoo, että työelämän rakenteet muuttuisivat aidommin liikkumiseen ja terveelliseen elämään kannustaviksi. Vaikka terveys ja hyvinvointi ovat nyt muodissa, ei iso osa suomalaisista silti liiku suositusten mukaan. Uusimman Eurobarometrin mukaan 42 prosenttia suomalaisista kuntoilee harvemmin kuin kerran viikossa. Suurin syy liikunnan vähyyteen on ajan puute.

"Olisi hienoa, jos terveyden tavoittelusta tulisi trendin sijaan pysyvä ilmiö, jota myös työelämä tukisi erilaisilla joustoilla", Vehmas haaveilee.

Käytännössä liikuntaan kannustaminen voisi Vehmaan mukaan merkitä hyvin monenlaisia asioita riippuen työpaikasta ja työn luonteesta: harrastusmahdollisuuksien ja liikuntaseteleiden tarjoamista, työmatkaliikuntaan kannustamista, kilometrikilpailuja, osallistumismahdollisuuksien ja -maksujen tarjoamista esimerkiksi juoksukouluihin ja muihin liikuntatapahtumiin.

Tärkeäksi kannustimeksi Vehmas mainitsee työajan joustot, eli mahdollisuuden käydä jumpassa, salilla tai lenkillä työpäivän aikana.

"Työn luonteesta riippuen liikunnan säännöllisen harrastamisen voisi sopivalla päivä- ja viikkoaikataululla sijoittaa työpäivän sisään, jolloin liikunta ei aina jäisi iltaan, kun on väsynyt ja perhevelvoitteet ja muut asiat kuormittavat. Tehokkaan, jaksavan ja motivoituneen työntekijän kropan ja mielen pitää olla hyvässä kunnossa. Pienillä arkisilla muutoksilla voidaan vaikuttaa merkittävästi siihen, että ihmiset omaksuvat liikunnallisen elämäntavan."

Terveisiin elämäntapoihin ei voida työpaikalla ketään pakottaa, mutta vaikuttavatko ne jo siihen, keitä pesteihin palkataan ja miten uralla on mahdollista edetä?

Työterveyslaitoksella tehty tutkimus paljasti muutama vuosi sitten, että johtavassa asemassa työskentelevät hoikat naiset ansaitsevat jopa 20 prosenttia enemmän kuin ylipainoiset johtajanaiset. Miesten tai alemmassa asemassa työskentelevien naisten kohdalla vastaavaa eroa ei löydetty, eikä hoikkuus tietenkään suoraan kerro terveistä elintavoista. Kuitenkaan vielä 90-luvulla vastaavaa eroa ei tutkimuksissa löytynyt, joten jonkinasteinen muutos asenteissa on selvästi tapahtunut viime vuosina.

"Sopivan työntekijän löytyminen on aina monesta asiasta kiinni, eikä yksi ominaisuus voi suoraan kertoa, että hakija olisi sopivin tehtävään. Toki vaikka joukkuelajien harrastajaa saatetaan pitää hyvänä tiimityöskentelijänä, ja haastattelutilanteessa rekrytoija voi sen perusteella kysellä lisäkysymyksiä selvittääkseen, pitääkö oletus juuri tämän hakijan kohdalla paikkansa", sanoo henkilöstöjohtaja Marita Paajaste henkilöstöpalveluyritys Baronasta.

Myös Hanna Vehmas uskoo, että maratoonarin tai triatlonistin kannattaa mainita harrastuksistaan työnhakuvaiheessa.

"Omistautumista ja sinnikästä treenaamista vaativat harrastukset voivat tuoda samoja taitoja myös työhön. Mikä olisi parempi osoitus vaikkapa projektinhallintataidoista tai periksiantamattomuudesta kuin vapaa-ajan harrastukset, joissa niitä vaaditaan?"

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  4. 4

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  5. 5

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  6. 6

   Suojelupoliisi haluaa perustaa vakoilukoulun – Supo ja Puolustusvoimat tarvitsevat 130 uutta työntekijää tiedustelulakeja toteuttamaan

  7. 7

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  8. 8

   Edis Tatli kohtaa EM-ottelussa Francesco Pateran – HS seuraa ottelua

  9. 9

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  10. 10

   Helsingissä rytisee nyt pelti, märkä lumi kaatanut kymmeniä puita – kolareita eri puolilla Suomea

  11. Näytä lisää
  1. 1

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  8. 8

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  9. 9

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  10. 10

   Potilas ohjattiin päivystyksestä sydänfilmiin Vantaalla, parkkisakko mätkähti – Viranomainen tiukkana: Sakon saa anteeksi ”jos joutuu tyyliin suoraan leikkaussaliin”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää