Ura

Joka toinen työntekijä on ollut ihastunut työkaveriinsa – "Me luulimme, että tapailemme salassa"

Romanssi työpaikalla antaa usein virtaa työntekoon. Esimiehen ja alaisen suhde voi kuitenkin aiheuttaa ongelmia.

Tilaajille

Jopa joka toinen meistä on kokenut työpaikkarakkauden. Se voi olla yksipuolinen ihastus, sutinaa pikkujouluissa, lyhyt romanssi tai pitkän avioliiton alku.

Lempi leiskuu työpaikoilla, koska siellä vietetään paljon aikaa, sanoo Väestöliiton tutkimusprofessori Osmo Kontula. Työssä on mahdollisuus, tilaa ja aikaa rakentaa suhdetta.

Työpaikkaromanssit ovatkin Kontulan mukaan hieman lisääntyneet parinkymmenen viime vuoden aikana. Hän on tutkinut suomalaisten seksi- ja rakkaussuhteita 1990-luvulta asti yhdessä sosiologi Elina Haavio-Mannilan kanssa.

"Kuten parisuhteissa aina, tarvitaan samankaltaisuutta, jotta romanttinen kiinnostus toiseen ihmiseen herää. Työssä ihmisiä yhdistävät sama ala ja elämäntyyli", Kontula kuvaa.

"Kumppanissa pitää olla myös jotakin erilaista kuin itsessä. Ihan samanlainen ei sytytä."

Paula ja Lasse Vainion romanssi alkoi Uudenkaupungin autotehtaalla vuonna 1988. He ehtivät olla neljä vuotta töissä samalla osastolla ennen kuin Lasse kutsui Paulan keilaamaan.

"Se tuli minulle yllätyksenä. Siitä se kuitenkin lähti. Me juhlimme sitä päivää edelleen romanssin vuosipäivänä", Paula Vainio, 61, kertoo.

"Olimme samanhenkisiä ihmisiä, tarkkoja ja tiukkoja", Lasse Vainio, 57, kuvaa.

Pari piti ensin suhteen salassa, mutta työkaverit pääsivät siitä pian kärryille. Onnitteluja tuli, mutta ei siitä muuten paljon puhuttu, Lasse Vainio kertoo.

"Jotkut tosin varoittelivat Lassea, että kyllä otit tiukan tädin", Paula Vainio muistelee.

Pariskunta meni pian naimisiin. Työurat erosivat hetkeksi, kun Lasse siirtyi toimitusjohtajaksi metallialan firmaan.

Yrityksestä puuttui asiakaspalvelun osaaja. Lasse ajatteli, ettei tee hyvää palkata vaimoa samaan firmaan. Konsernijohtaja kuitenkin neuvoi, että ota paras. Niin Paula päätyi taas samaan työpaikkaan.

Vuonna 2002 Lasse Vainio perusti parin yhtiökumppanin kanssa ohutlevyosia valmistavan Seger-yrityksen. Paula siirtyi sinne asiakaspalvelupäälliköksi.

Pariskunnalla on nyt takana yli kolme vuosikymmentä yhteistä työkumppanuutta.

"Olemme paljon yhdessä. Kun siitä ei tee ongelmaa, siitä on enemmän hyötyä kuin haittaa", Lasse Vainio sanoo.

Kummallakin heistä on harrastus, jossa voi viettää omaa aikaa. Silti pariskunta istuu usein iltaisin yhdessä sohvalla. Paula hieroo Lassen jalkapohjia televisiota katsellessa.

"Olemme kasvaneet yhteen."

Joissakin ammateissa syntyy erityisen paljon romansseja, kertoo työelämän tutkija Kaisa Kauppinen Helsingin yliopiston sosiaalitieteiden laitokselta.

"Teatteri on intensiivinen yhteisö, jossa tehdään työtä fyysisestikin toista lähellä. Siinä syntyy suhteita", hän kuvaa.

"Kokkeja voi yhdistää unelma omasta ravintolasta. Naispoliiseista iso osa on avo- tai avioliitossa toisen poliisin kanssa."

Myös lääkärit ovat kollegiaalinen ammattiryhmä. "Kolmannes lääkäreistä on naimisissa toisen lääkärin kanssa."

Työpaikka yhdisti nuoret lääkärit Maija, 36, ja Pertti Pasasen, 32. He työskentelevät terveyskeskuslääkäreinä Suomussalmella Kainuussa.

Työkaveri pani romanssin idun alulle, Maija Pasanen paljastaa. Hän oli töissä Suomussalmella, mutta teki välillä työpätkän Kajaanin keskussairaalassa. Lääkärikollega soitti perään, että nyt tänne terveyskeskukseen tuli urheilullinen, uusi mieslääkäri. Oli vuosi 2008.

Maija Pasanen piipahti Suomussalmelle lääkäreiden aamukahvitilaisuuteen katsomaan Perttiä. Urheilua harrastava pari löysi pian yhteistä puhuttavaa.

Pertti Pasanen kertoo, että työkaverit olivat nopeasti selvillä heidän romanssistaan.

"Maija asui lähellä terveyskeskusta. He näkivät, kun menin sinne töiden jälkeen. Me luulimme, että tapailemme salassa."

Romanssia on seurattu työpaikalla ja paikkakunnalla muutenkin myötämielisen kannustavasti, pariskunta sanoo. Terveyskeskukseen saatiin pysyvästi kaksi nuorta lääkäriä, kun pari päätti jäädä kuntaan asumaan. Perheessä on nyt kaksi lasta.

Liitto on kestänyt hyvin yhteisen työpaikan. Toisen naama ei kyllästytä, sillä puolisoa ei ehdi juuri nähdä terveyskeskuksen arjessa, Pertti toteaa.

"Meillä on eri työhuoneet. Potilaita virtaa päivät läpi niin paljon, ettei jää aikaa tapailla. Joskus kohtaamme käytävällä ja ruokatunnilla."

Joka kymmenes työpaikkaromanssi johtaa avioliittoon, Osmo Kontula sanoo. Usein liitot kestävät, sillä pari on oppinut tuntemaan toisensa hyvin työpaikan arjessa ennen kuin rakkaus syttyy.

Työpaikkaromansseissa on myös riskinsä, Kaisa Kauppinen ja Anna-Maija Lämsä muistuttavat. Lämsä on henkilöstöjohtamisen professori Jyväskylän yliopiston kauppakorkeakoulussa.

Jos osapuolet ovat naimisissa tahoillaan, suhde voi synnyttää pahoja puheita. Jos suhde loppuu ikävissä tunnelmissa, ex-kumppanista ei pääse eroon, koska häneen törmää töissä.

Romanssista voi seurata hankaluuksia etenkin naisille ja varsinkin silloin, kun rakkauden kohde on hierarkiassa ylempänä oleva mies, Kauppinen kertoo.

"Rakkaus on ihana juttu henkilökohtaisella tasolla, mutta se voi olla riski naisen uralle, jos romanssi loppuu."

Nainen joutuu miestä useammin vaihtamaan työtehtävää, yksikköä tai työpaikkaa ja saa kärsiä myttyyn menneen romanssin seurauksista, hän sanoo.

"Hierarkkisesti epätasainen suhde aiheuttaa työpaikalla kyräilyä. Taustalla on kysymys vallasta ja oikeudenmukaisuudesta. Työyhteisö epäilee, että pomon suosikki saa suhteesta etua."

Työkaverit alkavat varoa puheitaan, etteivät asiat kulje pomon korviin, Kauppinen kuvailee.

"Pahaa verta syntyy myös silloin, jos työkaverit epäilevät, että kollega saa suhteen vuoksi tietoa, josta he itse jäävät paitsi."

Pomon ja alaisen suhde voi herättää muissa myös suoranaista kateutta.

Hierarkiassa eri tasoilla olevien romanssi saa työyhteisön arvuuttelemaan osapuolten motiiveja, Anna-Maija Lämsä kuvaa. Etenkin naisten syitä saatetaan epäillä.

"Usein nähdään, että miespomo pyrkii vilpittömästi pysyvään parisuhteeseen. Sen sijaan nainen nähdään hyödyn tavoittelijaksi."

Myös miehillä voi olla itsekkäät syyt romansseihin, Lämsä muistuttaa. Kyse saattaa olla esimerkiksi halusta näyttää valtansa muille miehille.

Jos pomolla on tapana etsiä tyttöystäviä työntekijöiden joukosta, siihen voi liittyä jopa seksuaalisen hyväksikäytön piirteitä, Lämsä väittää.

Romanssit, joihin ei liity esimies–alainen-asetelmaa, antavat rakastuneille virtaa ja iloa, Kaisa Kauppinen sanoo.

Rakkaus lisää työtyytyväisyyttä: neljä viidestä romanssin kokeneesta kertoo, että on saanut siitä huvia, piristystä ja onnen tunteita.

"Se, että arki työssä on kivaa, on tärkeä asia työyhteisölle. Jos siinä kollegoiden tunteet vähän roiskahtavat, mitä se haittaa. On mukavampi olla, jos ympärillä on keskenään viihtyviä kuin epämiellyttäviä ihmisiä", Kauppinen toteaa.

Myös Anna-Maija Lämsä sanoo, että romanssit voivat hyödyttää koko työyhteisöä.

"Rakastuneiden työteho ja työmotivaatio kasvavat, kommunikointi lisääntyy ja työhön liittyvä tieto kulkee liukkaammin."

Saako teillä rakastua?

Yhdysvalloissa jotkut yritykset ovat kieltäneet työntekijöiden väliset rakkaussuhteet. Siellä etenkin alaisten ja johtoasemassa olevien suhteet nähdään turvallisuusriskiksi. Pelkona on, että alainen voi vuotaa arvokkaita tietoja kilpailijoille.

"Yritysjohto on hyvin selvillä siitä, että valta houkuttelee", sanoo professori Anna-Maija Lämsä Jyväskylän yliopistosta.

Miten suomalaisilla työpaikoilla suhtaudutaan romansseihin?

Helsingin kaupungilla ei ole asiasta kirjallista ohjetta. "Annan ohjeeksi, että asiasta pitää aina puhua esimiehen kanssa ja selvittää, miten seurustelu vaikuttaa työyhteisöön", sanoo Helsingin kaupungin henkilöstöjohtaja Marju Pohjaniemi.

Nordeassakaan ei ole virallista ohjeistusta. Talon tapa kuitenkin on, että esimiehen ja alaisen suhteita ei sallita.

"Muutamia tällaisia romansseja on syntynyt. Silloin osapuolet ovat itse hakeutuneet eri yksiköihin", sanoo Nordean lehdistöpäällikkö Anni Kuusisto.

OP-Pohjolassa esimies ja alainen eivät voi työskennellä samassa tiimissä, jos heillä on parisuhde. "Rakkaus on kuitenkin aina iloinen asia", sanoo henkilöstöjohtaja Teija Sarajärvi.

Postikin puuttuu romansseihin vain, jos suhteen osapuolina ovat alainen ja esimies.

"Muuten työntekijöiden rakkaudet eivät ole meille mikään juttu. Työ on varmaan aika tyypillinen paikka, josta puoliso löytyy", sanoo Postin henkilöstöjohtaja Jaana Joensuu.

Suhde voi herättää myös kateutta

 46 prosenttia miehistä ja 40 prosenttia naisista on joskus ihastunut tai rakastunut työkaveriin.

 Eniten romansseja työpaikalla kokevat nuoret, hyvin koulutetut toimihenkilöt.

 Etenkin nuoret ja nuorehkot naiset kärsivät romanssien vuoksi sydänsurua ja mielipahaa.

 Joka kymmenes romanssin kokenut kertoo, että on kokenut kateutta ja kaunaa työyhteisössä. Suurimmalle osalle työpaikkarakkaus on ollut positiivinen kokemus: se tuo piristystä arkeen.

 Naiset rakastuvat miehiä useammin hierarkiassa korkeammalla olevaan työkaveriin.

Lähde: Kaisa Kauppinen: Työpaikkarakkaus – ilo vai riesa? Duodecim, 2005.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Työelämä

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  4. 4

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  5. 5

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  6. 6

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  7. 7

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  8. 8

   Helsingissä rytisee nyt pelti, märkä lumi kaatanut kymmeniä puita – kolareita eri puolilla Suomea

  9. 9

   Suojelupoliisi haluaa perustaa vakoilukoulun – Supo ja Puolustusvoimat tarvitsevat 130 uutta työntekijää tiedustelulakeja toteuttamaan

  10. 10

   Edis Tatli kohtaa EM-ottelussa Francesco Pateran – HS seuraa ottelua

  11. Näytä lisää
  1. 1

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  8. 8

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  9. 9

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  10. 10

   Potilas ohjattiin päivystyksestä sydänfilmiin Vantaalla, parkkisakko mätkähti – Viranomainen tiukkana: Sakon saa anteeksi ”jos joutuu tyyliin suoraan leikkaussaliin”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää