Ura

Bisneslukion oppilailla kovat tavoitteet: ”Haluan olla etulinjassa viemässä suomalaista osaamista ulkomaille”

Lukiolainen Elisabeth Vu kuuluu Suomen nuoriin toivoihin. Hänen opinahjossaan Lauttasaaren bisneslukiossa opetellaan kylmäsoittamista, palvelujohtamista ja idänkaupan kiemuroita.

”Tiesin jo ala-asteella, että haluan tehdä bisnestä. Se on juuri se mun juttu”, Elisabeth Vu, 16, sanoo.

Hän käy lukion ensimmäistä luokkaa Lauttasaaren yhteiskoulun LYKin kansainvälisen liiketoiminnan linjalla Suomen toisessa ”bisneslukiossa”.

Vu puhuu kuutta kieltä: suomen ja vietnamin lisäksi englantia, ruotsia, ranskaa ja espanjaa. Hänen äitinsä on vietnamilainen, isänsä suomalainen ja äidin miesystävä venäläinen.

”Hain tähän lukioon, koska muualla Suomessa ei ole mitään tämän tapaista. Haluan olla etulinjassa viemässä suomalaista osaamista ulkomaille”, Vu sanoo.

Kokoushuoneen pöydällä on hiirenkorville selattu pokkaripainos Sixten Korkmanin Talous ja utopia -kirjasta. Pöydän ääressä istuvat Vun lisäksi lukiokaverit Inka Nummi, 16, Ellen Järnefelt, 17, ja Joonas Laurikainen, 18.

Kaikki ovat pukeutuneet mustiin. Ja kaikki tähtäävät bisnesuralle.

LYKin kansainvälisen liiketoiminnan linja kuulostaa vastaukselta elinkeinoelämän haaveisiin. Koulu, jossa opetetaan kaupallista ajattelua ja kansainvälisyyttä. Koulu, jossa opiskellaan matematiikan, kielten ja muiden yleissivistävien aineiden rinnalla esimerkiksi myyntiä, markkinointia, laskentaa ja rahoitusta sekä työelämän taitoja hyvin käytännönläheisesti. Kuten kylmäsoittoja ja palvelujohtamista.

Vuonna 2012 aloittanut linja syntyi, kun koulussa mietittiin, mihin LYKin lukio voisi erikoistua. Helsingissä oli tarjolla erikoislukioita taideaineista luonnontieteisiin, mutta LYKin historian ja yhteiskuntaopin opettaja Mikko Hakala keksi erilaisen painotuksen: kansainvälisen liiketoiminnan, kertoo LYKin rehtori Maarit Paldanius. Rehtori on juuri palannut Pekingistä. Siellä on sovittu yhteistyön yksityiskohdista paikallisen koulun kanssa.

”Lukion kakkosluokkalaiset lähtevät keväällä Pekingiin kymmeneksi päiväksi”, Paldanius kertoo. Kiinalaiset tulevat ensi syksynä vastavierailulle.

Kolmessa vuodessa bisneslukio on edennyt pitkälle. Kiinan lisäksi on solmittu suhteita muun muassa Venäjälle, Ruotsiin ja Baltian maihin, luotu yhteistyökuvioita yritysten kanssa ja kutsuttu luennoitsijoiksi tunnettuja vaikuttajia Esa Saarisesta Bruce Oreckiin.

Ensi syksynä koko LYKin lukion nimi muuttuu Kansainvälisen liiketoiminnan lukioksi.

Kansainvälistä linjaa vetävän Mia-Stiina Heikkalan mukaan yrityksiä ei ole vaikea houkutella tällaisen lukion kumppaneiksi.

”Nuoret oppivat kaupallisen ajattelutavan ja toimeliaan asenteen sekä kyvyn toimia kansainvälisessä toimintaympäristössä”, Heikkala sanoo.

Tavoitteet ovat korkealla.

”Nämä tekijät edesauttavat Suomea rakentumaan kilpailukykyisemmäksi maaksi kansainvälisessä toimintaympäristössä.”

Viime syksynä lukiolaiset olivat vapaaehtoisina avustajina kasvuyritystapahtuma Slushissa. He työskentelivät narikassa. Ennen Slushia opiskelijat osallistuivat Aalto-yliopistossa entisen Yhdysvaltain suurlähettilään Bruce Oreckin luennolle, joka käsitteli palvelujohtamista.

”Bruce opetti, miten tyydytetään asiakkaan kaikki tarpeet”, Joonas Laurikainen kertoo.

”Jos asiakas kysyy, missä on vessa, et vain viittilöi suuntaa, vaan saatat hänet perille.”

Samalla tiiminvetäjät oppivat vertaisjohtamista. Siinä pomon pitää näyttää esimerkkiä ikätovereille. Lukiolaiset osaavat myös verkostoitua. Laurikainen kertoo solmineensa Slushissa kontakteja ja sopineensa jo töistä toisessakin tapahtumassa.

Lukion kakkosluokkaa käyvä Laurikainen, 18, oli viime lukuvuoden Ranskassa vaihto-oppilaana.

”Kävin yläasteen Aleksis Kiven peruskoulussa. Minulle oli selvää jo yläasteella, että haluan kauppikseen [kauppakorkeakouluun] lukion jälkeen”, yrittäjäperheessä kasvanut Laurikainen sanoo.

”Bisnes on aina kiinnostanut minua. Siinä voi haastaa itsensä ja on mahdollisuudet edetä ja menestyä. Siinä ei ole rajoituksia, kaikki riippuu motivaatiosta.”

LYKin liiketoimintalinjalla painotetaan tekemistä. Kaikessa opetuksessa teoria on pyritty linkittämään käytäntöön mahdollisimman tiiviisti.

”Meille ei kerrota, miten pitää tehdä, vaan asioista pitää omatoimisesti ottaa selvää”, Laurikainen kertoo.

Lukion yleissivistävät oppiaineet on yhdistetty kaupallisiin teemoihin aina kun se on mahdollista. Esimerkiksi talouden lukutaitoa opetetaan talousmatematiikan kursseilla, selkeää viestintää äidinkielessä ja globaalia markkinataloutta historian kurssilla.

Kv-linjan oppilaille on tarjolla 13 valinnaista kurssia, jotka käsittelevät esimerkiksi myyntiä ja markkinointia, yritysjuridiikkaa, johtamista ja palveluntuottamista. Koulussa voi opiskella myös kiinan kieltä. Inka Nummi on siitä innoissaan. Hän on asunut nuorempana Kiinassa.

”Maailmankuvani muuttui. Kiinassa näki esimerkiksi, miten ihmisillä on erilainen suhde yrittäjyyteen kuin Suomessa.”

Harvinaisempien kielten lisäksi lukiossa on tarjolla eksoottiselta kuulostava kurssi Export Russia. Siinä perehdytään venäläiseen kauppakulttuuriin, kertoo kurssia vetävä venäjän ja ranskan opettaja Elina Rögård.

Kurssilla ei opiskella venäjää, mutta kyrilliset aakkoset opetellaan käyntikorteista ja logoista. Tarkoitus on oppia idänkaupan kulttuuria ja tapoja. Kurssi huipentuu päivämatkaan Pietariin.

”Kurssi on täsmäisku Venäjälle bisnesmielessä”, Rögård sanoo.

Äidinkielen kursseilla opetellaan selkeää viestintää. Puhetaidon lisäksi oppilaat harjoittelevat neuvottelutaitoja kuvitteellisten työtilanteiden, kuten työhaastatteluiden avulla, kertoo äidinkielen opettaja Anna-Maria Kivioja.

”Yrityksissä sanotaan usein, että insinööritaidot oppii työssä, mutta kommunikaatiotaitoja pitäisi opettaa koulussa enemmän juuri työelämän tarpeita varten”, Kivioja sanoo.

Kommunikaatiotaitoja tarvitaan vaikkapa puhelinmyynnissä. Viime syksynä lukiolaiset ja yhdeksännen luokan ekonomian opiskelijat toteuttivat myyntiprojektin yhdessä liikkeenjohdon konsulttitoimisto Seedin kanssa.

Koululaiset ottivat selvää, mihin firmoihin kannattaisi kaupata Seedin analyysituotetta, jolla arvioidaan yritysten kilpailukykyä. Sitten harjoiteltiin myyntipuheita, laadittiin yhdessä oikeanlainen sähköposti ja tartuttiin luuriin. Monet puhelut olivat myyntislangilla ”kylmäsoittoja”, puheluita potentiaalisille asiakkaille, joihin ei oltu aiemmin yhteydessä.

”Saimme todella hyvin tapaamisia. Se yllätti meidätkin”, kertoo projektijohtaja Tanja Haapamäki Seedistä.

Koululaisten soitot eivät ole vielä johtaneet kauppoihin, mutta tarjouksia on Haapamäen mukaan tullut muutamia. Seedille hanke oli ”yhteiskuntateko”, nuorten auttamista.

”Olemme käyneet tapaamisissa yhdessä koululaisten kanssa. Olemme opastaneet heitä siinä, miten myyntikäynnillä toimitaan”, Haapamäki kertoo.

Lukion kakkosluokkalaisen Ellen Järnefeltin mielestä maailmankuvaa avartavasta lukiosta on hyötyä, vaikka ei päätyisikään bisnesuralle.

”Ei tämä sitoudu pelkästään kaupallisuuteen. Tuli meistä sitten juristeja tai lääkäreitä tai mitä vaan, nämä asiat auttavat”, Järnefelt sanoo.

Koulussa oppii lukiolaisten mielestä ennen kaikkea oma-aloitteisuutta.

”Opimme organisoimaan, jakamaan vastuuta ja delegoimaan”, Järnefelt sanoo.

Bisneslinjan oppilaat vaativat paljon myös opettajiltaan.

”Suomessa kouluissa pitäisi olla vähemmän opettajia ja enemmän inspiroijia. Täällä oppilaat otetaan paljon enemmän mukaan opetukseen kuin muualla”, Elisabeth Vu sanoo.

Monella koulun opettajalla on taustaa muualta kuin koulumaailmasta. Mia-Stiina Heikkala on kauppatieteilijä ja hän työskenteli ennen koulumaailmaa pitkään yritysmaailmassa. Venäjän opettaja Elina Rögård työskenteli valmistuttuaan idänkaupassa.

”Minusta tämän lukion konsepti pitäisi laajentaa muualle”, Ellen Järnefelt sanoo.

”On naiivia ajatella, että jos käy lukion hyvin, olisi valmis tekemään töitä. Teoria pitää osata tuoda käytäntöön.”

LYKin kansainvälisen liiketoiminnan linjalla on avointen ovien päivä 21. tammikuuta. www.lukioliiketoiminta.fi

Oikaisu 18.1. kello 11.30: Toisin kuin jutussa aiemmin luki, LYKin kansainvälisen liiketoiminnan linja ei ole Suomen ainoa bisneslukio. Myös Tampereen yliopiston normaalikoulussa on BN-linja eli talous- ja elinkeinoelämän linja.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Työelämä
 • Koulutus

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Sairaanhoitaja Paula Vuotila, 61, eli 30 vuotta ”koulutetun eliittielämää” – sitten hän ajautui asumaan rappukäytävissä

  2. 2

   Suomalais-hollantilainen laite mullisti saasteiden mittauksen: Satelliittikuvat paljastavat, missä päin maailmaa ilma on saastuneinta

  3. 3

   Lääkäri ei ottanut poikani puheita itsemurhasta todesta – ensimmäinen yritys oli viimeinen

  4. 4

   Onko alkoholin tilaaminen ulkomailta todella kielletty laissa? – Lakimies sanoo kieltoa ”suureksi sumutukseksi”, joka perustuu muutaman virkamiehen ratkaisuun

  5. 5

   Päälleliimattu startup-pöhinä kukoistaa suuryrityksissä – vängän meiningin jäljittely synnyttää myötähäpeän tunteita

  6. 6

   Maahanmuuttaja­taustainen 16-vuotias poika käytti nuuskaa, isoveli hakkasi tunnin ajan sähköjohdolla ja rautaputkella – ”Kunniaväkivalta koskee myös poikia”

   Tilaajille
  7. 7

   Seuraan lyöttäytynyt kaksikko repi suomalaiselta hopeakorun Firenzessä – mies hermostui ja taltutti ryöstäjät pystypainin jälkeen: ”Poliisi sanoi, että aika harvoin käy näin”

  8. 8

   Reppu kelpaa jo pukukansallekin – tarkista nämä neljä asiaa ennen kuin ostat cityrepun

  9. 9

   Hannu Uotila raatoi 14 tunnin päiviä kunnes sairaus pysäytti – Nyt hän jakaa liikunta- ja unitietonsa suoraan työterveysasemalle: ”Tällaista terveydenhuollon olisi aina pitänyt olla”

  10. 10

   Oululaisnainen tappoi viisi synnyttämäänsä vauvaa ja säilytti ruumiit – 13 vuoden vankeustuomio jää pysyväksi, korkein oikeus ei myöntänyt valituslupaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Seuraan lyöttäytynyt kaksikko repi suomalaiselta hopeakorun Firenzessä – mies hermostui ja taltutti ryöstäjät pystypainin jälkeen: ”Poliisi sanoi, että aika harvoin käy näin”

  2. 2

   Tehdas­rakennuksen palosta aiheutunut savuvaara ohi Helsingin Tapanilassa, myös juna-asema avattu

  3. 3

   ”Äiti soittaa”, vilkutti puhelin kuolleen pojan vieressä – oppilas Niina Sassi, poliisi Timo Leppälä ja muut Jokelan koulusurman kokeneet kertovat nyt, millaiset jäljet tragedia jätti

   Tilaajille
  4. 4

   Kela vastaa yksinhuoltajalle, joka säästi lapsilleen rahastoon: ”Lapsen säästörahaston varat pitää käyttää lapsesta aiheutuviin menoihin”

  5. 5

   Humalainen nuorisojoukko jahtasi kahta 15-vuotiasta teräaseen kanssa Espoossa – Jahdatut piiloutuivat bussiin, joukkio hajotti kahdeksan ikkunaa

  6. 6

   Lääkäri ei ottanut poikani puheita itsemurhasta todesta – ensimmäinen yritys oli viimeinen

  7. 7

   Pellolta löytyi ammuttu mies, motiiviksi epäillään tieriitaa – uhri oli ärsyyntynyt liikenteestä ja asetellut tielle esteitä

  8. 8

   Keskustan sisäistä sähköpostia levisi koko eduskunnalle: ”Sipilän pitäisi lopettaa kiukuttelu ja ukonvaihtamispuheet”

  9. 9

   Olen säästänyt alaikäisille lapsilleni vuosien ajan pieniä summia rahastoihin – nyt Kela laskee ne perheen tuloiksi

  10. 10

   Sairaanhoitaja Paula Vuotila, 61, eli 30 vuotta ”koulutetun eliittielämää” – sitten hän ajautui asumaan rappukäytävissä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ossi Nyman ei tee töitä ja sanoo, että työvoimatoimisto on ihmisoikeusloukkaus – näin ”ideologisesti työtön” taktikoi itselleen yhteiskunnan tuet

   Tilaajille
  2. 2

   Koko some kuohuu, sillä Pressiklubin juontaja Sanna Ukkolalle ehdotettiin erikeeperiä päähän, tämä kanteli ehdottajan pomolle ja myrsky oli valmis – tästä on kyse

  3. 3

   ”Äiti soittaa”, vilkutti puhelin kuolleen pojan vieressä – oppilas Niina Sassi, poliisi Timo Leppälä ja muut Jokelan koulusurman kokeneet kertovat nyt, millaiset jäljet tragedia jätti

   Tilaajille
  4. 4

   ”Sinun hiljaisuutesi on valanut sementtiin itätytön stereotypian, ja se myy lisää poikamiesmatkoja”, kirjoittaa kirjailija Sofi Oksanen avoimessa kirjeessään Melania Trumpille

  5. 5

   Kirjailija kertoi olevansa ”ideologisesti” työtön ja kikkailevansa tukia – TE-toimisto katkaisee tuet ja aloittaa poikkeuksellisen selvityksen

  6. 6

   Trumpin lähipiiri pelkää presidentin olevan ”hajoamassa” – avustajat yrittävät pitää presidentin aisoissa, kun hän saapuu toimistolle kiihdyksissään

  7. 7

   Kiusaajat voittivat Niklas Herlinin

   Tilaajille
  8. 8

   Teollisuuden ja median suuromistaja Niklas Herlin on kuollut

  9. 9

   Nalkutatko sinäkin? ”Naisvalitus” ei ole naisten vika, vaan puhetapa kertoo parisuhteiden epätasa-arvosta

   Tilaajille
  10. 10

   Naisen käsi osui vahingossa vastaan kävelleeseen mieheen Kalliossa – mies raivostui silmittömästi, löi ja potki naista

  11. Näytä lisää