Ura

Kateus johtaa työelämässä itsensä ja muiden aliarvioimiseen – mutta kateuden voi kääntää myös voimavaraksi

Kateus on pohjimmiltaan tyytymättömyyttä itseen, ja se on yleistä kaikilla organisaatiotasoilla, sanoo psykologi Juha Arikoski.

Onko kollegasi sinulle kateellinen hyvin menneestä projektista? Tunnetko itse kateutta työtoveriasi kohtaan, jota pomo jälleen kerran kehui? Älä huoli, havaintosi ja tunteesi eivät ole poikkeuksellisia.

”Kateus on todella yleistä, mutta siitä puhuminen työpaikoilla on harvinaista”, Management Institute of Finlandin johtaja, psykologi Juha Arikoski sanoo. Arikosken mukaan pitkään jatkunut talouden matalasuhdanne on kasvattanut kateuteen liittyviä ongelmia työpaikoilla.

”Työpaikoilla tehdään vaikeita ratkaisuja ja syntyy tilanteita, joissa aina joku saa enemmän kuin toinen tai toiset, ja se synnyttää kateutta.”

Arikosken mukaan kateus on pohjimmiltaan tyytymättömyyttä itseen, ja se on yleistä kaikilla organisaatiotasoilla. Esimerkiksi kateellisen esimiehen alainen ei saa olla häntä parempi.

Tämä johtaa siihen, että pomo väheksyy alaistensa suorituksia. Hän saattaa naamioida kateutensa aiheettomaksi kritiikiksi, Arikoski selittää. Epävarma esimies valitsee lähipiiriinsä ainoastaan henkilöitä, jotka ovat kyvyiltään keskinkertaisia. Kukaan muu kuin pomo ei saa kukoistaa!

Kateudesta tulee ongelma silloin, jos sitä ei tunnisteta ja tunnusteta. Se muuttuu hallitsemattomaksi ja myrkyttää työpaikan ilmapiirin, kertoo lääkärikeskus Aavan työterveyspsykologi Maarit Koskinen.

Koskinen ratkoo työkseen työyhteisöjen ristiriitatilanteita.

Kateus vahingoittaa aina kadehtijaa, sen kohdetta ja työyhteisöä. Koskisen mukaan kateus voi aiheuttaa pahimmillaan kiusaamista, tiedonpanttaamista, mustamaalaamista, pahansuopaista juoruilua ja sosiaalista eristämistä.

”Harva uskaltaa puhua kateudesta, vaikka se on normaali tunne. Jos kateutta ei tunnisteta ja hyväksytä itsessä, se estää aitojen ratkaisujen löytymisen työyhteisössä”, Koskinen toteaa.

Jokainen on nähnyt toisen muuttuvan kasvoiltaan vihreäksi, mutta kuinka tunnistaa oma kateus?

”Joskus arjessa voi tulla kateuden puuska, harmistuksen tunne, joka on helppo tunnistaa ja joka menee nopeasti ohi. Jäytävää, vuosia jatkuvaa kateutta on jo itse vaikeampi tunnistaa”, Arikoski toteaa.

Syynä ovat kateuteen liittyvät kielteiset tunteet kuten viha ja häpeä, jotka puolestaan liittyvät usein toisiin vähintään yhtä kielteisiin tunteisiin kuten ahneuteen ja mustasukkaisuuteen.

”Kielteiset tunteet tekevät oman kateuden tunnistamisen vaikeaksi”, Arikoski selittää.

Ja jos vaikka olisi tunnistanut oman kateutensa, siitä puhuminen on yleensä vaikeaa. Toisen kuviteltu tai todellinen paremmuus muistuttaa omasta vajavaisuudesta, ja se uhkaa itsearvostusta. Sitä paitsi on noloa haluta samaa, mitä toisella on.

Arikoski antaa esimerkkejä, joista oman kateuden voi tunnistaa. Silloin todennäköisesti kadehtii ihmistä, jos ihailee häntä ylettömästi tai jos kokee itsensä syylliseksi ja mitättömäksi hänen rinnallaan.

Kateutensa voi tunnistaa myös siitä, että on vaikea aidosti iloita toisen menestymisestä. Vahingonilon kokeminen toisen tehdessä virheen on jo lähellä hallitsematonta kateutta.

Itseen kohdistuvan kateuden taas tunnistaa toisen pahansuopaisesta käytöksestä. Kateellinen sabotoi muiden menestyksen ja suuntaa energiansa toisten onnistumisen estämiseen. Kateus muuttuu kiusaamiseksi tai sivuseikoista riitelyksi. Pahimmillaan kadehtiva ihminen voi jämähtää omaan negatiivisuuteensa eikä kykene tekemään yhteistyötä.

Arikosken mukaan kateudesta johtuvia ongelmia ei pitäisi hoitaa tasapäistämällä.

”Kadehdittu saattaa ryhmäpaineessa jopa alentaa itseään, ettei vain olisi toisia parempi ja erottuisi massasta ja aiheuttaisi muille kateuden tunteita. Se vähentää työn tuottavuutta”, hän varoittaa.

”Kateus voitetaan työyhteisössä siten, että arvostetaan yhdessä tekemistä ja yksilösuorituksia tasapainoisesti. Luodaan kulttuuri, jossa autetaan muita. Vaikka missio ja arvot tuntuvat juhlapuheelta, otetaan ne käytäntöön ja eletään niiden mukaisesti. Annetaan jokaisen työlle arvo ja kehutaan, kun aihetta on, ” Arikoski neuvoo.

Huonosta maineestaan huolimatta kateus ei Arikosken mukaan ole paha asia.

”Kateus on synnynnäistä. Se kertoo ihmisen omista arvoista, tarpeista ja unelmista.”

Se siis auttaa meitä tunnistamaan tarpeitamme ja pyrkimään niitä kohti. Ja kun on tunnistanut kateutensa, saattaa huomata siinä piilevät runsaat energiat ja mahdollisuudet.

Myönteiseksi käyttövoimaksi muuttunut kateus on esimerkiksi sitä, että pyrkii suoriutumaan kilpailijaa paremmin.

”Kateuteen liittyvä vertailu saa kadehtijan yrittämään parastaan ja pinnistelemään samaan asemaan kuin kateuden kohde. Jos kateuteen suhtaudutaan oikein, siitä saadaan voimakas käyttövoima hyvien tulosten ja menestyksen saavuttamiseen”, Arikoski toteaa.

Terve kilpailu on positiivinen asia monessa työyhteisössä, Arikoski huomauttaa.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

 Toimi näin . . .

. . . jos olet kateellinen

 Kehitä itsetuntemustasi. Tiedosta tunteesi, tunnista ja tunnusta (edes itsellesi).

 Ole kiitollinen siitä mitä sinulla on. Arvosta itseäsi ja muita sellaisena kuin he ovat.

 Kiitä ja kehu itseäsi ja muita. Opettele puhumaan hyvää toisten selän takana.

 Pohdi kuinka paljon olet valmis ponnistelemaan saavuttaaksesi saman? Mieti, tarvitsetko todella samaa? Luovu siitä, mikä ei ole mahdollista.

 

. . . jos olet kadehdittu

 Koe myötätuntoa ja anna myönteistä palautetta asioista, joissa kadehtija on hyvä.

 Opi ja säilytä asenne: kaikissa ihmisissä on jotain hyvää.

 Ota asia puheeksi, kerro miten koet toisen käytöksen. Älä kuitenkaan mainitse sanaa kateus, koska siten nostatat puolustusmekanismin muurin.

 Ota asia esiin lähiesimiehen kanssa, jos aiemmat toimet eivät johda muutokseen.

Vinkit antoi psykologi Juha Arikoski.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Työelämä
 • Työorganisaatio

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tästä on kyse Harry Potter -kohussa, jossa J.K. Rowling on puolustanut Johnny Deppiä ja saanut Deppin ex-puolison Amber Heardin sekä satojen fanien vihat niskaansa

  2. 2

   Räjähdys Manhattanilla: Poliisin mukaan yksi otettu kiinni, ja vain kiinniotettu loukkaantui – HS seuraa, suora lähetys käynnissä

  3. 3

   Ahdistelijoista puhuneet naiset saaneet vaientamiskirjeitä asianajajalta – Rikosoikeuden professori: ”Nehän ovat puolittain uhkauksiakin tuollaiset kirjeet”

  4. 4

   Näkymättömän laatikon haaste leviää kulovalkean tavoin somessa – temppu näyttää helpolta mutta ei todellakaan ole, selvitimme treenivinkit

  5. 5

   Kiinalainen ”mopotäkki” voisi olla hitti Suomessakin, vinkkaa Pekingissä päivittäin mopoileva Minna Mustonen – kypärää hän ei käytä ”turvallisuussyistä”

  6. 6

   Alaikäinen poika joutui ryöstön uhriksi keskellä päivää Helsingin rautatieasemalla – ryöstäjä sai ensin pelkkiä kolikoita

  7. 7

   Onko ahmasta tulossa uusin citysaalistaja? – Kamera tallensi eläimen Salossa, useita havaintoja myös Uudellamaalla

  8. 8

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  9. 9

   Lääkäriksi opiskelu on monille stressiä ja kovaa kilpailua, mutta paineista ei silti puhuta avoimesti – ”Moni vaatii itseltään paljon”

  10. 10

   Suomi on Euroopan syrjivimpiä maita, osoittaa tuore EU-raportti – ”Tulos on selvä vahvistus siitä, että Suomessa on paljon rasismia”, sanoo yhdenvertaisuus­valtuutettu

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  2. 2

   Suomi on Euroopan syrjivimpiä maita, osoittaa tuore EU-raportti – ”Tulos on selvä vahvistus siitä, että Suomessa on paljon rasismia”, sanoo yhdenvertaisuus­valtuutettu

  3. 3

   New York Times: Trump herää puoli kuudelta katsomaan televisiota ja katsoo sitä neljästä kahdeksaan tuntia päivässä

  4. 4

   Alpakkatapahtuman järjestäjien pieni vale oli iso isku luottamukselle – On ankeaa, kun joutuu epäilemään motiiveja pörröisten eläinten paijaamisen taustalla

  5. 5

   Riisitauti ei ole historian mörkö, vaan se vaanii sinua ja lastasi – d-vitamiinin laiminlyönti altistaa kohtalokkaille sairauksille, mutta ylärajatkin täytyy tuntea

   Tilaajille
  6. 6

   Kiinalainen ”mopotäkki” voisi olla hitti Suomessakin, vinkkaa Pekingissä päivittäin mopoileva Minna Mustonen – kypärää hän ei käytä ”turvallisuussyistä”

  7. 7

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  8. 8

   Näin sotesta tuli sekundaa, ja isot yritykset voittavat – professori Heikki Hiilamo kirjoittaa puheenvuorossaan, että Suomeen on tulossa nykyistä huonompi terveydenhoito

   Tilaajille
  9. 9

   Olga Romanoffista kaavailtiin prinssi Charlesin puolisoa – Tsaarin jälkeläinen ja suomalaista sukua oleva ruhtinatar esittelee nyt kotinsa ja sanoo: ”Kukaan ei välitä titteleistä pätkääkään!”

   Tilaajille
  10. 10

   Lääkäriksi opiskelu on monille stressiä ja kovaa kilpailua, mutta paineista ei silti puhuta avoimesti – ”Moni vaatii itseltään paljon”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  4. 4

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  5. 5

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Suomalaismies otti kuvaa Schwarzenegger-seinämaalauksesta, kun tämä ilmestyikin paikalle – Kuva julkaistiin Redditissä, aiheutti raivoa ja lopulta Arska itse ilmestyi nettiin kertomaan, mistä on kyse

  11. Näytä lisää