Ura

Siedä virheitä äläkä luule olevasi tyrkky – nämä asiat yhdistävät menestyneitä naisia

22 urallaan menestynytta naista kertoi, miten työelämässä pääsee eteenpäin. Epäonnistumisen pelosta ja liiallisesta vaatimattomuudesta on päästävä eroon.

Mikä yhdistää naisia, jotka ovat menestyneet urallaan? Epäonnistumisen pelko ja liiallinen vaatimattomuus – sekä se, että he ovat päässeet näistä yli.

Tietokirjailija ja muutosvalmentaja Maaretta Tukiainen ja kehittäjä-kouluttaja Jaana Villanen halusivat tietää, miten työssään menestyneet naiset ovat päässeet huipulle. He haastattelivat joukon menestyneitä naisia, jotka paljastivat uransa solmukohdat ja kuinka niistä on menty yli. Kokemuksista syntyi kirja Huippunaiset. Menestystarinoita.

Vinkkaamme, kuinka näiden 22 menestyneen naisen urapolusta voi ottaa oppia oman unelmansa tavoitteluun.

Hanki tukea ja ota siitä ilo irti

Ystävällinen, mutta jämäkkä töytäisy. Sellaisen moni nainen tarvitsee ennen kuin uskaltaa lähteä tavoittelemaan menestystä ja unelmaansa. Tämä töytäisy voi tulla kollegalta, ystävältä tai mentorilta.

”Moni torppaa itse heille tarjoutuneen huippumahdollisuuden, koska pelkää, etteivät omat taidot riitä. Yleistäen voi sanoa, että mies uskaltaa hakea työpaikkaa, jos hän täyttää kaksi viidestä annetusta kriteeristä, mutta naiset ajattelevat, että heidän pitää täyttää kaikki viisi”, Maaretta Tukiainen sanoo.

Hän ottaa esimerkiksi kapellimestari Susanna Mälkin. Sellistinä uraa luonut Mälkki oli kiinnostunut kapellimestariudesta, mutta kun ensimmäinen tilaisuus opintoihin tarjoutui, Mälkki painoi jarrua. Eihän hän voi vasta-alkajana mennä huippujen oppiin. Mälkin opettaja oli sinnikäs ja kyseenalaisti tämän päätöksen. Se kannatti. Tulevana syksynä Mälkki aloittaa Helsingin kaupunginorkesterin ylikapellimestarina.

Jos rohkaisijaa ei ilmesty itsestään, sellainen kannattaa hankkia itse. Pyydä mentoriksi alalla menestynyttä nais- tai mieskollegaa, liity samanmielisten sparrausverkostoon tai perusta sellainen itse.

”Kevyimmillään tämä voi tarkoittaa verkostoitumista alan Facebook-ryhmässä. Äläkä unohda, että mentori voi olla myös itseäsi nuorempi”, Tukiainen sanoo.

Selvitä, mitä haluat

Tiedä vahvuutesi ja tunne arvosi. Kun nämä asiat ovat selvillä, sinun on vaikeampi ajautua urapolulle, joka ei tunnu omalta.

”Yleinen syy työuupumukseen on se, että työntekijän ja työnantajan arvot ovat ristiriidassa”, Tukiainen sanoo.

Hänen mielestään iso palkkapussi ja komea titteli eivät ole ainoita menestyksen merkkejä. Todellista menestystä on se, että nauttii työstään ja voi hyvin. Menestyneet naiset ovat kysyneet itseltään: Missä olen hyvä? Missä haluan kehittyä? Mikä minulle on elämässä tärkeää? Mistä olen valmis joustamaan ja mistä en?

”Menestystarinat lähtevät usein intohimosta, jota ihminen on lähtenyt toteuttamaan. Kukaan ulkopuolinen ei voi sanoa, oletko menossa kohti unelmaasi vai et. Se on tiedettävä itse.”

Opi myymään osaamisesi

Liian usein pätevät naiset odottavat kiltisti, että joku huomaa heidän uurastuksensa ja palkitsee sen. Oman ammattitaidon ja loistavien ideoiden markkinoiminen ei kuitenkaan ole tyrkyttämistä, se on asiakkaan tai työnantajan työn helpottamista, sanoo Maaretta Tukiainen. Siksi on tärkeää paitsi tietää, missä on hyvä, myös oppia kertomaan se muille.

”Viestintäkonsulttina menestynyt Riikka Kämppi kertoi, että hän on isosta perheestä, ja oppi siellä argumentoinnin merkityksen. Kämppi ymmärsi, että saadakseen muiden huomion piti kiteyttää asiansa nopeasti ja kiinnostavasti”, Tukiainen sanoo.

Jos tuntuu, että oma osaaminen hukkuu ison yrityksen uumeniin, Tukiainen kannustaa perustamaan esimerkiksi blogin ja twiittaamaan osaamisalastaan. Niiden avulla voi vahvistaa rooliaan asiantuntijana ja saada näkyvyyttä.

Pysy joustavana

Epäonnistumisen pelko. Siitä menestyneetkin naiset ovat kärsineet jossain vaiheessa uraansa. Siihen on kaksi lääkettä: Siedätä itseäsi hyväksymään, että virheet ovat osa elämää, eivät syy luikkia piiloon häpeämään, ja hanki uutta oppia, jos tuntuu, etteivät vanhat taidot riitä.

”Uuden oppiminen on tulevaisuuden välttämätön työelämätaito. Jos uskoo, että kaikkea voi oppia ja muokkaa aktiivisesti omaa osaamistaan, menestyy varmasti”, Tukiainen sanoo.

Uskalla repäistä

Älä jää kiinni työhön, joka ei tee enää onnelliseksi. Jos urapolku on tyssännyt siihen, ettei omassa työpaikassa ole tarjolla kiinnostavia hommia tai mahdollisuutta edetä, tilanteeseen ei ole pakko tyytyä. Ei edes silloin, vaikka työ olisi arvostettu ja turvallinen.

”Statuksesta ja jo saavutetusta asemasta luopuminen on monelle vaikeaa. Joskus on nöyrryttävä ja mietittävä, voinko hypätä urallani askeleen sivulle tai alaspäin toiseen yritykseen. Jos on osaamista, sieltä kyllä nousee”, Tukiainen kannustaa.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Ura
 • Naiset
 • Työelämä

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  2. 2

   Potilas otettiin suoraan päivystyksestä kuudeksi päiväksi sairaalaan, pysäköinninvalvonta kävi antamassa kahdet parkkisakot – oikeus kumosi sakot

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Heillä on vaativa työ, perhe ja kolme korkeakoulututkintoa – Onko monen tutkinnon tekemisestä oikeasti hyötyä työelämässä?

  5. 5

   Nainen muutti vuokra-asuntoon Espoon Laajalahteen, joutui tietämättään keskelle räjäytystyömaata – Sato vaatii täyttä vuokraa

  6. 6

   Viaton flirtti puolin ja toisin on elämän suola

  7. 7

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  8. 8

   Emojit, aikamme vitsaus! Tässä 20 suomennosta ennen kuin viestimme ovat pelkkää kuvakirjoitusta

  9. 9

   Kolme samanaikaista tulipaloa Espoossa, epäillään tuhopoltoiksi – Palomestari: ”En muista 30 vuoden uraltani vastaavaa”

  10. 10

   Humalapäissään Pohjois-Koreaan 39 vuodeksi loikannut amerikkalais­sotilas kuoli Japanissa 77 vuoden ikäisenä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  2. 2

   Ahdistelijoista puhuneet naiset ovat saaneet vaientamiskirjeitä – Rikosoikeuden professori: ”Tuollaiset kirjeethän ovat puolittain uhkauksiakin”

  3. 3

   Kiinalainen ”mopotäkki” voisi olla hitti Suomessakin, vinkkaa Pekingissä päivittäin mopoileva Minna Mustonen – kypärää hän ei käytä ”turvallisuussyistä”

  4. 4

   Riisitauti ei ole historian mörkö, vaan se vaanii sinua ja lastasi – d-vitamiinin laiminlyönti altistaa kohtalokkaille sairauksille, mutta ylärajatkin täytyy tuntea

   Tilaajille
  5. 5

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  6. 6

   Tästä on kyse Harry Potter -kohussa, jossa J.K. Rowling on puolustanut Johnny Deppiä ja saanut Deppin ex-puolison Amber Heardin sekä satojen fanien vihat niskaansa

  7. 7

   Alaikäinen poika joutui ryöstön uhriksi keskellä päivää Helsingin rautatieasemalla – ryöstäjä sai ensin pelkkiä kolikoita

  8. 8

   Lääkäriksi opiskelu on monille stressiä ja kovaa kilpailua, mutta paineista ei silti puhuta avoimesti – ”Moni vaatii itseltään paljon”

  9. 9

   Suomi on Euroopan syrjivimpiä maita, osoittaa tuore EU-raportti – ”Tulos on selvä vahvistus siitä, että Suomessa on paljon rasismia”, sanoo yhdenvertaisuus­valtuutettu

  10. 10

   Helsingin poliisi puolustaa itsenäisyyspäivän kiinniottoja: Poliisia kuvannut pyöräilijä kieltäytyi järjestelmällisesti kertomasta henkilöllisyyttään

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää