Ura

Työmotivaatio hukassa? Näin saat sen takaisin

Työmotivaation löytyminen edellyttää omien vahvuuksien hoksaamista. Kaikki alkaa tosiasioiden tunnustamisesta.

Tympiikö työ? Oletko jo valmiiksi leipiintynyt, kun työpäiväsi alkaa? Vai viihdytkö kyllä työssäsi, mutta tunnet, ettet pane parastasi?

Kyse saattaa olla siitä, että sisäinen motivaatiosi on kadoksissa.

Työn puuduttavuus on yleistä. Yhdysvaltalaisen Gallup-organisaation vuonna 2014 tekemässä tutkimuksessa todettiin, että vain joka kolmas työtä tekevistä ihmisistä on innostunut ja kokee työnsä mielenkiintoiseksi.

”Sisäisesti motivoituneet ovat oma-aloitteisempia työssään ja innokkaampia päivittämään osaamistaan. He ovat tuottavampia ja etenevät urallaan nopeammin. Sisäinen motivaatio on myös hyväksi ihmisen hyvinvoinnille”, kertoo työmotivaatiota tutkinut Frank Martela Helsingin yliopistosta.

Ulkoinen motivaatio syntyy yleensä kepin ja porkkanan yhdistelmästä, kun taas sisäisen motivaation taustalla on kolme tekijää, kertoo työyhteisövalmentaja Jari Saarenpää ja luettelee:

”Omaehtoisuudesta seuraava vapaus, mahdollisuus kehittyä työssä ja kokemus työn merkityksellisyydestä.”

Omaehtoisuudesta kumpuava vapaus tarkoittaa ihmisen kokemusta siitä, että hän on vapaa päättämään itse tekemisistään ja kokee työn omakseen. Organisaation tavoitteiden mukaisesti toimiva työntekijä voi kokea vahvaa omaehtoisuutta silloin, kun kokee omakseen organisaation arvot ja tavoitteet, selittää Saarenpää.

”Käskyttävä johtamistapa, jossa yksilöllä ei ole valtaa tehdä omaa työtään koskevia ratkaisuja on tehokas tapa tukahduttaa sisäinen motivaatio”, Frank Martela toteaa.

Vahva sisäinen motivaatio edellyttää, että ihminen kokee itsensä kyvykkääksi ja hänellä on mahdollisuus kehittyä työssään. Tyytyväisyyttä itseensä kokeva työntekijä saa paljon aikaiseksi.

Saarenpään mukaan kyvykkyys on summa kahdesta tekijästä: luontaisista taipumuksista ja opituista taidoista. Itseään voi kehittää joko jalostamalla vahvuuksiaan tai korjaamalla heikkouksiaan. Ihminen, joka on tunnistanut omat luontaiset taipumuksensa, on löytänyt vahvuutensa. Kehittämällä vahvuuksiaan hänestä voi tulla huippu­osaaja.

”Suomessa on niin koulujärjestelmässä kuin työelämässäkin taipumusta tasapäistää ihmiset. Meillä ei ole huippuosaajia kovinkaan paljon, koska sen sijaan, että vahvistettaisiin luontaisia taipumuksia, ihmiset keskittyvät luontaisten heikkouksiensa korjaamiseen”, Saarenpää sanoo.

Ihminen haluaa myös kokea työssään yhteisöllisyyttä, sitä, että on osa kannustavaa, turvallista ja lämminhenkistä yhteisöä. ”Työntekijän energisyys on vahvasti sidoksissa myönteisiin vuorovaikutuskokemuksiin kollegoiden ja pomon kanssa”, Saarenpää toteaa.

”Moni kuvittelee tekevänsä työtään pelkästään palkan vuoksi, mutta huomaamattaan nauttii esimerkiksi työtovereidensa seurasta ja siitä, että pääsee käyttämään osaamistaan ja saa aikaiseksi tuloksia”, toteaa Martela.

Miten sitten elvyttää kadoksissa oleva sisäinen motivaatio? Saarenpäällä on ongelmaan kolmiportainen ratkaisu. Ensimmäinen askel on havahtuminen.

”Oman kokemukseni mukaan moni ei ole edes havahtunut pahoinvointiinsa vaan pitää sitä normaalina nykytyöelämään kuuluvana asiana.”

Havahtumisen jälkeen on tärkeää päästä oikean tiedon äärelle ja lisätä ymmärrystä itsestään työn tekijänä.

”Kovin moni hakee havahduttuaan netistä pikaratkaisuja ongelmiinsa, mutta itsensä kehittämisessä ei ole oikotietä onneen. Tavoitteena on, että ihminen löytää oman ajattelutyylinsä ja alkaa rakentaa elämäänsä luontaisten taipumustensa ja nimenomaan luontaisten vahvuuksiensa varaan”, Saarenpää kertoo.

Hän listaa seuraavat vaiheet matkalla kohti itsensä ymmärtämistä:

Tunnusta tosiasiat. Jos olet jatkuvasti väsynyt töistä palattuasi, pysähdy ja mieti miksi näin on. Selvitä, mikä nykytyössäsi innostaa sinua ja mikä tuntuu epämukavalta.

Kirjoita listaa asioista, mitä voisit tehdä pelkästä tekemisen ilosta. Jatka tätä kuukausia ja pidä huoli, että lista kasvaa.

Luota prosessiin. Huomaat jonkin ajan kuluttua, että tekemisen ilon lista alkaa vetää ajatuksiasi puoleensa.

Mieti näitä kysymyksiä päivittäin: Missä listaamissasi tekemisissä olet luontaisesti hyvä? Mikä tuntuu eniten omalta jutulta? Miten voisit lisätä näitä tekemisiä omaan elämääsi?

Jos oma työ ei kerta kaikkiaan kiinnosta, kannattaa kysyä, mikä estää siirtymästä kohti innostavampaa tekemistä, kohti unelmien ammattia – ja alkaa raivata esteitä.

Esteitä sisäisen motivaation toteutumiselle on Saarenpään mukaan kahdenlaisia: toiset liittyvät ulkoisiin motivaatiotekijöihin ja toiset ovat yhteiskunnan ideologioita ja arvoja, jotka johtavat ajattelua harhaan.

Ulkoiset motivaatiotekijät hallitsevat ihmisen ajattelua vahvasti.

”Vaikka pääsisikin irti porkkanoista kuten hyvän palkan tavoittelusta, hienosta autosta tai upeasta tittelistä käyntikortissa, jää keppi vielä jäljelle”, toteaa Saarenpää. Keppeinä toimivat erilaiset pelot esimerkiksi työttömäksi joutumisesta ja toisaalta vahva tarve tulla hyväksytyksi, mikä estää yksilölliset ratkaisut.

Saarenpään mukaan suurin este sisäisen motivaation löytymisen tiellä on onnen tavoittelu ja yksilökeskeisyys. Pakkomielteisesti onnea tavoittelevat ovat professori Adam Grantin tutkimusten mukaan onnettomampia kuin ne, jotka eivät sitä tavoittele.

”Onnea etsitään vääristä paikoista kuten ulkoisista motivaa­tiotekijöistä sen sijaan, että hakisimme parempia ihmissuhteita, auttaisimme muita ja toteuttaisimme itseämme sisäisten motivaatiotekijöiden mukaisesti”, Saarenpää toteaa.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

Näin tunnistat sisäisen motivaation

Sisäinen motivaatio:

 Proaktiivista

 Omasta itsestä kumpuava innostus tekemiseen

 Laajentaa näkökulmaa

 Myönteiseen etsiytyminen

 Energisoivaa

 Tekeminen vetää puoleensa

 

Ulkoinen motivaatio:

 Reaktiivista

 Ulkoiset palkkiot ja rangaistukset

 Kaventaa näkökulmaa

 Kielteiseltä suojautuminen

 Kuluttavaa

 Ihmisen pitää puskea tekemistä päin

Lähde: Frank Martela

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Työelämä
 • Motivaatio
 • Ura
 • Työhyvinvointi

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Maapallon pyöriminen hidastuu, tutkijat ennustavat ensi vuodeksi rajuja maanjäristyksiä – Helsingin yliopiston apulaisprofessori: ”Edelleenkään emme voi ennustaa, missä järisee”

  2. 2

   Hygieniasta löytyy huomautettavaa sadoissa ravintoloissa Helsingissä – Katso hakukoneella, miten on kotikulmiesi ravintoloiden laita

  3. 3

   Niina Hartikainen ei ole pelkkä mies tai pelkkä nainen vaan muunsukupuolinen – Voiko hänestä pian tulla Niina Tero Hartikainen?

   Tilaajille
  4. 4

   Himoliikkuminen on maailmassa vain harvan oikeus – Suomessakin on ihmisiä, jotka eivät liiku lainkaan, erot tyttöjen ja poikien välillä näkyvät jo 3-vuotiaana

  5. 5

   Suvi Haimi kypsyi muovijätteen määrään kylpyhuoneessaan – syntyi uraauurtava keksintö, joka kiinnostaa jo kansainvälisiä kosmetiikkabrändejä

  6. 6

   Yhdysvalloissa puuhataan maksu-uudistusta, joka on monissa Euroopan maissa ollut arkea jo pitkään – kankeista paperisekeistä ei silti vieläkään päästä eroon, arvelee asiantuntija

  7. 7

   Leukemiaan sairastunut opiskelija aiheutti hyväntekeväisyys­puuskan – mitä sitten tapahtui?

  8. 8

   Cheek kertoo, millainen on Jare Tiihonen – väkivaltaa, rötöstelyä ja kaksisuuntainen mielialahäiriö

   Tilaajille
  9. 9

   Husin toimitusjohtaja HS:n mielipidepalstalla: ”En ole koskaan nähnyt Suomen terveyspolitiikkaa niin sekaisin kuin nyt”

  10. 10

   Jussi Pullisen essee: Somen piti pelastaa maailma, mutta nyt sitä pidetään jopa uhkana demokratialle – Saksa aloitti jo netin suitsimisen, vaikka ankara sääntely voi pilata palvelut

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hygieniasta löytyy huomautettavaa sadoissa ravintoloissa Helsingissä – Katso hakukoneella, miten on kotikulmiesi ravintoloiden laita

  2. 2

   Suvi Haimi kypsyi muovijätteen määrään kylpyhuoneessaan – syntyi uraauurtava keksintö, joka kiinnostaa jo kansainvälisiä kosmetiikkabrändejä

  3. 3

   Niina Hartikainen ei ole pelkkä mies tai pelkkä nainen vaan muunsukupuolinen – Voiko hänestä pian tulla Niina Tero Hartikainen?

   Tilaajille
  4. 4

   Jalkainfarkti tunnetaan huonosti, silti tuhannet ovat vaarassa saada sen ja joutua jopa amputaatioon

  5. 5

   Husin toimitusjohtaja HS:n mielipidepalstalla: ”En ole koskaan nähnyt Suomen terveyspolitiikkaa niin sekaisin kuin nyt”

  6. 6

   Sdp:n kannatus lähestyy kokoomuksen suosiota – keskusta ja vihreät loivassa alamäessä

  7. 7

   Salakirjoittaja ja piirtävä upseeri – sota toi yhteen suomalaisen pariskunnan, ja nyt heidän jäljiltään löytyi salaisuus: mitä vaitelias joukko upotti savolaiseen järveen?

   Tilaajille
  8. 8

   Päänsiirto ruumiilta toiselle onnistui – Kiistellyn italialaiskirurgin tähtäimessä seuraavaksi elävät potilaat

  9. 9

   Kaksion saa jo lähes yksiön hinnalla pääkaupunkiseudulla – Katso, mitä pienet asunnot maksavat omalla alueellasi

  10. 10

   Lauri Markkasen joukkuekaverit yrittävät lausua suomea, ja lopputuloksen voi arvata – tätä videota on katsottu jo satojatuhansia kertoja

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hätähuuto ihmiskunnan tulevaisuuden puolesta, 15 000 tieteentekijää varoittaa joukkotuhosta – ”Pitkään jatkunut nopea väestönkasvu on syy moniin ekologisiin ja jopa yhteiskunnallisiin uhkiin”

  2. 2

   ”Kukaan älykäs ja kaunis nainen ei halua seurustella työttömän, kouluttamattoman miehen kanssa” – 28-vuotias Valtteri ja 26-vuotias Kharouf kertovat tarinansa syrjäytymisestä

   Tilaajille
  3. 3

   Kolmevuotiaan lapsensa puukotuksesta epäillyn isän kuulustelut alkavat tiistaina, miehellä aiempaa rikostaustaa – Poliisi henkirikoksesta: ”Tapahtumia, joita ihmismieli ei meinaa käsittää”

  4. 4

   Varaslähtö länsi­metroon: astu kyytiin ja kiidä tunnelissa 36 kilometriä idästä länteen – verkko­retki kuvaa reitin kuljettajan silmin ja esittelee jokaisen aseman 360-kuvalla

  5. 5

   Suvi Haimi kypsyi muovijätteen määrään kylpyhuoneessaan – syntyi uraauurtava keksintö, joka kiinnostaa jo kansainvälisiä kosmetiikkabrändejä

  6. 6

   Mies vei Saphira-koiransa hoitoon Lohjalle – kun hän meni myöhemmin katsomaan koiraa, löytyi vain tyhjä talo, josta oli lämpöpatteritkin viety

  7. 7

   Tuhat vuotta sitten valtava viikinkiarmeija vyöryi Suomeen ja sai selkäänsä hämäläisiltä – Näin kertoo taru, mutta mitä oikeasti tapahtui?

   Tilaajille
  8. 8

   Eräänä kesäiltana Seppo kaatui ja kuoli – se oli vakava paikka, sillä tämä raivokas nero yksin tiesi kaiken siitä, miten Suomen ydin­jäte haudataan turvallisesti

   Tilaajille
  9. 9

   Turvapaikkapäätöstä odottava Sharif Qaderi potkaistiin ulos ryhmäkodista kun hän täytti 18 vuotta – Sitten itähelsinkiläinen lapsiperhe otti hänet luokseen asumaan

  10. 10

   Joukossamme elää ihmisiä, joilla on pedon luonne – näin psykopaatti lipuu toisen ihmisen lähelle ja tekee tuhojaan

   Tilaajille
  11. Näytä lisää