Ura    |   Minun tarinani

Pakolaisesta tuli vientipomo – ”Mietin joskus, että voisin olla pumppaamassa polkupyörien renkaita henkeni pitimiksi”

Sodan keskelle syntynyt Minh Lam, 42, matkustaa nykyisin Vietnamiin ministeridelegaatiossa.

”Mietin joskus, että voisin olla pumppaamassa polkupyörien renkaita henkeni pitimiksi Vietnamissa. Asiat olisivat voineet mennä ihan toisin.

Vietnamissa ei olisi ollut tällaisia koulutusmahdollisuuksia. Suomi on antanut paljon mahdollisuuksia, ja olen hyödyntänyt niitä. Täällä voi kouluttautua niin pitkälle kuin itse vain jaksaa.

Olen tällä hetkellä töissä ohjelmapäällikkönä Tekesissä, joka rahoittaa innovaatioita. Vedän Tekesin ja ulkoministeriön yhteistä BEAM-ohjelmaa. Sen tarkoituksena on auttaa suomalaisia yrityksiä menemään kehittyville markkinoille. Viisivuotisen ohjelman kokonaisrahoitus on 50 miljoonaa euroa, josta valtion osuutta on puolet.

Tässä taloustilanteessa on pakko kääntää kaikki mahdolliset kivenkolot, jotta suomalaisten firmojen olisi mahdollista lähteä maailmalle. Samalla pitää saada sellaista win–win-etua, että lisäksi autetaan paikallisia yhteisöjä.

Vietnam on yksi maista, joissa meillä on fokus. Maaliskuussa olin mukana Vietnamissa ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Lenita Toivakan delegaatiossa. Suomi ja Vietnam kirjoittivat yhteistyösopimuksen. Oma roolini oli helpottaa sopimuksen syntymistä, laatia ja neuvotella sen ehdoista.

Olen kasvanut Suomessa, olen suomalainen, mutta satun puhumaan vietnamia. Ja tiedän, miten vietnamilainen ajattelee.

Synnyin Saigonissa Etelä-Vietnamissa vuonna 1973 sodan keskelle. Siihen aikaan amerikkalaiset olivat siellä. Maa oli jakautunut kahteen osaan. Sota loppui 1975, enkä muista sodan ajasta mitään.

Sodan jälkeen oli vaikeaa, vaikken osannutkaan miettiä poliittisia asioita. Hallitus ja koko ideologia vaihtui, omaisuutta vietiin eikä koulutettuja ihmisiä haluttu hyödyntää.

Isä oli maanmittausinsinööri. Äitikin oli koulutettu ja toimistohommissa Vietnamissa. Kun sodan jälkeen aika iso joukko lähti maasta, isäni päätyi Malesiaan veneellä.

Sieltä otettiin sata ihmistä Suomeen, ja isä tuli Suomeen sadan ensimmäisen vietnamilaisen joukossa 1979. Hän oli venepakolainen.

Äiti ja me lapset – kolme poikaa – jäimme Vietnamiin. Olimme kovin pieniä ja pakomatka vaarallinen, ja se oli syy, miksi me emme lähteneet. Se pitää aina muistaa kun mietitään, miksi miehet lähtevät pakoon. Siellä on merirosvoja, ja sotilaat ja valtiot ajavat takaa ja ampuvat.

Ja matkat maksavat. Ei meillä ollut varaa sellaiseen. Isä oli neljä vuotta Suomessa yksin. Aloitin viisivuotiaana koulun Vietnamissa. Sitten 1983 äiti ja me veljet pääsimme tänne perheenyhdistämisohjelman kautta.

Tulimme tammikuussa Espooseen. Muistan, että veljen kanssa katsoimme lumessa leikkiviä lapsia ikkunasta. Ihmettelimme, kun he tekivät lumienkeleitä. Heilutimme ikkunasta, ja he vilkuttivat tulemaan tekemään lumiukkoja. Aika pian menimme.

Vietnamissa en viihtynyt koulussa. Se pulipää pikkupoika oli Suomessa kuitenkin ihan erilainen. Opiskelu oli vanhemmille tosi tärkeää, ja he rohkaisivat meitä lapsia aina opiskelemaan. Mekin ehkä tsemppasimme sen takia.

Olen halunnut näyttää, että osaan. Meidän muualta muuttavien pitää yrittää tehdä asioita yhtä hyvin kuin suomalaisten, ellei paremminkin. Oikeasti.

Kävin Kauklahden koulua. Lukioon hain Suomalaiseen yhteiskouluun, ja vaihto-oppilaana olin New Yorkissa. Jo silloin SYK:in IB-koulussa halusin kansainvälisiä asioita, ja kansainvälisyys on ollut elämässäni aina teema.

Sen jälkeen menin TKK:hon. Tykkäsin tietokoneista, ja 1990-luvun puolivälissä Nokia ja tietotekniikka olivat tosi pinnalla. Pääsin myös Kauppakorkeaan, joten tekniikan lisäksi handlaan myös rahoituspuolen.

Välissä opiskelin Kiinan MIT:ssä eli Tsinghua-yliopistossa, sillä halusin oppia kiinaa. Sitten avautui mahdollisuus lähteä Ranskaan. Halusin nähdä maailmaa ja ajattelin, että voisin asua muuallakin.

Puhun seitsemää kieltä: kotimaisten ja vietnamin lisäksi ranskaa, kiinaa ja englantia, ja pärjään myös espanjalla. Armeijan kävin vapaaehtoisesti Dragsvikissä, jotta opin kunnolla ruotsia.

Valmistuttuani olin viisi vuotta töissä softafirmoissa. Ne lähettivät minua maailmalle: Hollantiin, Singaporeen, Thaimaahan. Bahrainissa asuin vuoden.

Se oli aika hektistä ja työntäyteistä aikaa. Palasin Suomeen, koska tämä on tosi hyvä maa. Tekesiin minut palkattiin 2005 kansainvälisten asioiden asiantuntijaksi. Ensin autoin firmoja menemään Kiinan markkinoille, sitten Yhdysvaltoihin. Olen vienyt kymmenen vuoden aikana USA:han 130 firmaa.

Teen paljon yhteistyötä yritysten, yliopistojen ja tutkimuslaitosten kanssa. Haluan edistää uusien mahdollisuuksien ja markkinoiden löytämistä. Afrikka on hyvin pinnalla, ja korjaan esimerkiksi siihen liittyviä mielikuvia.

On ilo huomata, että meillä on paljon nuoria, ennakkoluulottomia yrittäjiä, jotka ovat jo nähneet maailmaa. He osaavat ja haluavat myydä. Ja osaavat verkostoitua.

Kieli- ja kulttuuriosaaminen on tärkeää. Kerran olin ulkomailla yhdessä bisnesdelegaatiossa, ja eräs suomalainen sanoi: ”This figure, I draw it from my hip.”

Muut katsoivat vähän ihmeissään, että joo, tuleeko jotain muuta. Suomalainen sanonta ”vedän lonkalta” ei käänny englanniksi ihan samalla lailla.

Työelämässä en huomaa ollenkaan, että olen juuriltani ulkomaalainen. Lapsena kävimme Vietnamissa, mutta aikuisiällä harvakseltaan.

Nyt kun olin siellä matkalla, tuntui, että se ei ole minun maani. Ymmärrän kieltä, ja ruoka on se, mitä äitini tekee. Henkinen puoli on kuitenkin vieras.

Töissä en tuo maahanmuuttoasioita esille. Mutta olen sitä mieltä, että meillä on varaa auttaa hädässä olevia ihmisiä.

Eivät he tule tänne vain oleskelemaan vaan elämään ja tekemään töitä. Ja tarvitsemme osaavia ihmisiä, jotka tuovat uusia näkökulmia.”

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Ura
 • Maahanmuutto
 • Työelämä

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   ”Veljeni meni kiusaajan kotiin ja hakkasi tämän perusteellisesti” – Koulukiusatut kertovat HS:lle keinoista, joilla kiusaaminen lopulta päättyi: yllättävän moniin tarinoihin kuului väkivalta

   Tilaajille
  2. 2

   Vartijoiden armoille jäänyt ”Orléansin neitsyt” kieltäytyi pukeutumasta mekkoon ja pantiin roviolle – Suomennetut pöytäkirjat paljastavat Jeanne d’Arcin oikeusjutun koko raakuuden

  3. 3

   Pohjois-Korean raja­vartijat jahtasivat Etelä-Koreaan loikannutta sotilasta vain metrien päässä – video näyttää täpärän paon luoti­sateessa rajan yli

  4. 4

   Moni nainen muuttuu ikääntyessään tai lihoessaan toisille näkymättömäksi – sen huomaa, kun kävelee rautatie­asemalla väistämättä ketään

  5. 5

   Pohjois-Koreaa eristetään muusta maailmasta entisestään – Kiina lopetti lennot Pjongjangiin, Yhdysvallat lisäsi pakotteita ja lisäsi diktatuurin terrorismin tukijoiden mustalle listalle

  6. 6

   Timo Rautiainen karkotti jo 2000-luvun alussa uusnatseja keikoiltaan, nyt häntä haukutaan ”suvakiksi” – Heviyhtye Trio Niskalaukaus palasi lavoille 13 vuoden tauon jälkeen

  7. 7

   Sairaala kotiutti huonokuntoisen helsinkiläismiehen saastaiseen kotiin, jossa vessa oli tukossa ja jääkaappi tyhjä – apuun hälytetty puolituttu: ”Miten ihmisen voi jättää heitteille näin?”

   Tilaajille
  8. 8

   Miehen elämän piti päättyä Lapin luontoon, mutta hän syntyikin siellä uudelleen – Tiivis luontosuhde edistää mielenrauhaamme ja auttaa vaikeuksien keskellä

  9. 9

   Kaksi vuotta vapaita aukioloaikoja: pääkaupunki­seudulla hypermarkettiin pääsee yölläkin, syrjäisellä Rautjärvellä kunta joutui avuksi kylän viimeisen Siwan mentyä kiinni

  10. 10

   Naispappeja syrjittiin Suomen suurimmilla kristillisillä nuorten festivaaleilla: ei päästetty pitämään messua, miespapit jättivät tervehtimättä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Moni nainen muuttuu ikääntyessään tai lihoessaan toisille näkymättömäksi – sen huomaa, kun kävelee rautatie­asemalla väistämättä ketään

  2. 2

   Espoolaiset Vaahtorannat rohkaistuivat rakentamaan kotiinsa valtavan näköalaikkunan – sitten huippupoliitikko puuttui peliin, ja ikkunan alle saatetaan raivata luontopolku

  3. 3

   Äiti hylkäsi uimataidottoman 5-vuotiaan lapsen uimahalliin, lapsi löytyi veden alta lähes viiden minuutin jälkeen – hovioikeus korotti tuomiota

  4. 4

   Instagram-suosikkitili julkaisee oppilaiden saamat pahimmat Wilma-huomautukset – Soitimme Wilma-viestien asiantuntijalle ja kysyimme, pitääkö tästä olla huolissaan

  5. 5

   Kyykky on ihmisen luonnollinen lepoasento, mutta olemme unohtaneet, miten se tehdään – Näin kyykkääminen parantaa kehosi hyvinvointia

   Tilaajille
  6. 6

   Naispappeja syrjittiin Suomen suurimmilla kristillisillä nuorten festivaaleilla: ei päästetty pitämään messua, miespapit jättivät tervehtimättä

  7. 7

   Lähes 200:aa Kehä III:lla posottanut mies valitti ajokiellon pituudesta –”Ilman autoa työmatka kestää yli kolme tuntia”

  8. 8

   Pisa-tutkimus paljastaa uusia huolia Suomen pojista: Nuoret pärjäävät hyvin yhteis­työssä, mutta sukupuolten väliset erot ovat maailman suurimmat – ”Tämä asia pitää ottaa vakavasti”

  9. 9

   Kun Luhta julkisti suunnittelemansa olympia-asut, niitä haukuttiin ”vahvoissa ja ala-arvoisissa viesteissä” karmeimmiksi koskaan – ”Suunnittelijat ottivat palautteen raskaasti”

  10. 10

   Vakava liikenneonnettomuus Lahdenväylällä – Viisi loukkaantui vakavasti, kolme hoitoon Lastenklinikalle

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kyykky on ihmisen luonnollinen lepoasento, mutta olemme unohtaneet, miten se tehdään – Näin kyykkääminen parantaa kehosi hyvinvointia

   Tilaajille
  2. 2

   Suvi Haimi kypsyi muovijätteen määrään kylpyhuoneessaan – syntyi uraauurtava keksintö, joka kiinnostaa jo kansainvälisiä kosmetiikkabrändejä

  3. 3

   Varaslähtö länsi­metroon: astu kyytiin ja kiidä tunnelissa 36 kilometriä idästä länteen – verkko­retki kuvaa reitin kuljettajan silmin ja esittelee jokaisen aseman 360-kuvalla

  4. 4

   Mies vei Saphira-koiransa hoitoon Lohjalle – kun hän meni myöhemmin katsomaan koiraa, löytyi vain tyhjä talo, josta oli lämpöpatteritkin viety

  5. 5

   Tuhat vuotta sitten valtava viikinkiarmeija vyöryi Suomeen ja sai selkäänsä hämäläisiltä – Näin kertoo taru, mutta mitä oikeasti tapahtui?

   Tilaajille
  6. 6

   Husin toimitusjohtaja HS:n mielipidepalstalla: ”En ole koskaan nähnyt Suomen terveyspolitiikkaa niin sekaisin kuin nyt”

  7. 7

   Espoolaiset Vaahtorannat rohkaistuivat rakentamaan kotiinsa valtavan näköalaikkunan – sitten huippupoliitikko puuttui peliin, ja ikkunan alle saatetaan raivata luontopolku

  8. 8

   Turvapaikkapäätöstä odottava Sharif Qaderi potkaistiin ulos ryhmäkodista kun hän täytti 18 vuotta – Sitten itähelsinkiläinen lapsiperhe otti hänet luokseen asumaan

  9. 9

   Hygieniasta löytyy huomautettavaa sadoissa ruokapaikoissa pääkaupunkiseudulla – Katso hakukoneella, miten on kotikulmiesi ravintoloiden laita

  10. 10

   Miksi vaikutusvaltaiset miehet panevat naiset katsomaan masturbointiaan? Asiantuntija vastaa

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Lauri Markkanen teki tupla-tuplan mutta silti heitot eivät uponneet millään – Chicago hölmöili 19 pisteen johdon tappioksi Lakersin vieraana
  3. Lentäjä Hannu Manninen, 39, haluaa talviolympialaisiin ja olisi hyvin poikkeuksellinen urheilija Suomen joukkueessa – ”On tavallaan viimeinen ja ainutlaatuinenkin mahdollisuus”
  4. Animaatio­elokuvien pioneeri, Pixarin perustaja John Lasseter vetäytyy puolen vuoden tauolle ahdistelu­syytösten takia
  5. Miehen elämän piti päättyä Lapin luontoon, mutta hän syntyikin siellä uudelleen – Tiivis luontosuhde edistää mielenrauhaamme ja auttaa vaikeuksien keskellä
  6. Kadonneessa Argentiinan sukellusveneessä kohtalonhetket – Happi loppuu laskelmien mukaan tänään keskiviikkona
  7. Pohjois-Korean raja­vartijat jahtasivat Etelä-Koreaan loikannutta sotilasta vain metrien päässä – video näyttää täpärän paon luoti­sateessa rajan yli
  8. Tunti sitten
  9. Tilastot sen paljastavat – Teräväinen ja Aho loistavat NHL:ssä
  10. Saksan poliittisen kriisin ratkaisuvaihtoehdot ovat kaikki vaikeita – HS kysyi Berliinissä, miten katuparlamentti ratkaisisi Saksan poliittisen kriisin
  11. ”Veljeni meni kiusaajan kotiin ja hakkasi tämän perusteellisesti” – Koulukiusatut kertovat HS:lle keinoista, joilla kiusaaminen lopulta päättyi: yllättävän moniin tarinoihin kuului väkivalta Tilaajille
  12. Sairaala kotiutti huonokuntoisen helsinkiläismiehen saastaiseen kotiin, jossa vessa oli tukossa ja jääkaappi tyhjä – apuun hälytetty puolituttu: ”Miten ihmisen voi jättää heitteille näin?” Tilaajille
  13. Näytä lisää