Ura

Kaksi oman alansa uudistajaa muuttaa kuvaa kunnista ja valtiosta työnantajana: ”Julkisen sektorin olisi syytä pohtia olemassaolonsa oikeutusta”

Työelämä muuttuu – myös kunnissa ja valtiolla. Opettaja Joel Nissinen ja ylitarkastaja Johanna Kotipelto tekevät hiljaista uudistustyötä omassa työssään ja jakavat oivalluksiaan perustamissaan Facebook-ryhmissä.

Nummi-Pusulan koululla Lohjalla on alkamassa seitsemäsluokkalaisten poikien liikuntatunti. Opettaja Joel Nissinen käskee poikia muodostamaan pieniä ryhmiä siten, että jollakin ryhmässä on toimiva älypuhelin.

Tehtävänä on etsiä koulun lähimaastosta seitsemän rastia. Apuna on verkkoselaimessa toimiva Seppo-oppimisalusta, jonne Nissinen on tehnyt kartalle reitin. Oppilaat näkevät koko ajan oman sijaintinsa kartalla.

Jokaisella rastilla pitää ottaa selfie, jossa näkyvät kaikki ryhmän jäsenet ja taustalla rastin kohde. Pisteitä nostaa, jos kuvasta välittyy hyvä fiilis.

”Annan pisteitä täältä reaali­ajassa. Maksimipistemäärä on seitsemänkymmentä”, koululle jäävä Nissinen ohjeistaa.

Sitten saa lähteä liikkeelle. Nissinen seuraa oppilaiden etenemistä puhelimelta. Kun ensimmäinen selfie ilmestyy järjestelmään, hän antaa sille yhdeksän pistettä ja kirjoittaa pojille viestin: ”hyvä jätkät”.

”Teknologian käyttö on osa luovuutta liikunnanopetuksessa”, Nissinen toteaa.

Opettajalla on toinenkin havainto tietotekniikasta: sen avulla oppimisesta tulee kivempaa.

Julkista sektoria ei yleisesti pidetä kovin ketteränä teknologian hyödyntäjänä. Mielikuvan mukaan ohjelmistohankkeet kestävät niin kauan, että ohjelmistot ovat vanhentuneita jo valmistuessaan.

Opettaja Nissinen kuitenkin keksii omia, tietotekniikkaa hyödyntäviä ja muitakin lajeja ja kehittää niihin oppilaiden kanssa lennosta sääntöjä. Ja hän jakaa osaamistaan: hän on perustanut Jotain todella uutta liikunnanopetuksessa -nimisen ryhmän Facebookiin. Siellä hän ja muut innokkaat opettajat kertovat kokeiluistaan.

Ryhmä kasvaa koko ajan. Neljän vuoden aikana siihen on liittynyt noin 4 000 jäsentä.

Nissisen kaltaiset oman alansa uudistajat romuttavat kuvaa julkisesta sektorista kankeana ja tehottomana ja toisaalta kiireen riivaamana työympäristönä.

”Kun puhutaan julkisen sektorin pöhöttyneisyydestä, ilmeisesti ajatellaan, että siellä on vain papereita pyöritteleviä byrokraatteja”, sanoo Tilastokeskuksen erikoistutkija Hanna Sutela.

Yksi piirre on läpäissyt valtion ja kunnan työpaikat: ne on perinteisesti koettu turvatuiksi. Etenkin vakituinen virka on ollut tae siitä, että työ on ja pysyy.

Se on antanut mahdollisuuden työskennellä pitkäjänteisesti ja kehittää asioita. Kun ei tarvitse koko ajan huolehtia toimeentulosta, voimavaroja vapautuu luovaan tekemiseen, Sutela huomauttaa.

”Tilanne on kuitenkin muuttunut. Julkinen sektori ei ole enää niin lintukotomainen”, Sutela sanoo.

Viime aikoina ovat puhuttaneet erityisesti Helsingin yliopiston massiiviset irtisanomiset. Muutenkin työn menettämisen pelko on tullut julkiselle sektorille. Puhutaan määrällisestä epävarmuudesta.

Sitten on laadullista epävarmuutta. Se tarkoittaa, että työntekijälle tärkeät työn ominaisuudet muuttuvat. On organisaatiomuutoksia ja digitalisaation mukanaan tuomia muutoksia. Uuden opetteleminen vie voimavaroja.

Muutos ei kuitenkaan ole aina pahasta. Parhaimmillaan siitä syntyy parempia toimintatapoja ja uusia ideoita.

Opettaja Nissisen uralla sattui haastava muutos kaksi vuotta sitten. Tuolloin kosteusvaurio sulki Nummi-Pusulan lukion liikuntasalin. Opetus jouduttiin siirtämään viereisen alakoulun liikuntasaliin, eli siitä lähtien kaksi koulua on jakanut yhden salin.

”Se oli radikaali olosuhteiden muutos. Oli hyvä, että se tuli, koska se opetti minua opettajana varautumaan ihan mihin vain.”

Jo ennen kosteusvaurioita Nissinen oli ymmärtänyt, että erityisesti maaseutukoulussa tarvitaan luovuutta. Keilahallit ja kuntosalit ovat kaukana, ja pienessä koulussa liikuntasalit ovat pienet. Kun tilaa on vähän, ei ole turvallista pelata esimerkiksi sählyä viidellä kenttäpelaajalla.

Osa Nissisen oppilaidensa kanssa kehittämistä uusista lajeista toimii, osa ei. Esimerkiksi polttopallosta sovellettu turmiopallo on noussut oppilaiden suosikiksi. Sen sijaan polttopallon ja sählyn yhdistäminen osoittautui huonoksi ideaksi. Nissinen ja oppilaat totesivat tunnin jälkeen yhdessä, että tätä ei pelata uudestaan.

”On tärkeää ottaa vastaan palaute, jos peli ei ollutkaan hyvä. Silloin kehitetään peliä tai heitetään se romukoppaan”, Nissinen sanoo.

Yhteistyö ja jakaminen. Niiden tärkeyttä korostaa Verohallinnon ylitarkastaja Johanna Kotipelto.

Hänkin on perustanut Facebook-ryhmän. Se on nimeltään Virkamiesten avoin verkosto. Siellä julkishallinnon eri toimijat voivat keskustella ja ideoida vapaamuotoisesti – tehdä yhteistyötä ja jakaa.

Kotipelto painottaa, että organisaatiot eivät voi toimia yksin. Verohallinto ei voi yksin ratkoa esimerkiksi sitä, miten silpputyöläisten tai itsensä työllistäjien asemaa voisi parantaa. Eri ministeriöiden, Kelan ja Verohallinnon täytyy pelata yhteen.

”Tarvitaan iso yhteiskunnallinen keskustelu. Miten me hyvinvointiyhteiskuntana ratkaisemme tällaisen haasteen?”

Yksi haaste on Kotipellon mielestä ylitse muiden. Hän sanoo, että Verohallinnon, julkisen sektorin ja ylipäätään ihmisten olisi syytä pohtia olemassaolonsa oikeutusta. ”Mitä enemmän työ karkaa roboteille ja algoritmeille, sitä enemmän meidän olemassaolomme oikeutus on jossain muualla kuin työssä.”

Verohallinnossa on tällä hetkellä noin 5 000 työntekijää. Kotipelto arvioi, että viidentoista vuoden päästä määrä on tipahtanut tuhanteen, ehkä allekin.

Hän on työskennellyt Verohallinnossa 19 vuotta. Kiire ja työmäärä ovat kasvaneet viime vuosina. Tekijöitä on entistä vähemmän.

Työkuorman tasaamista helpottaa mahdollisuus etätyöhön. ”Jossakin kohtaa tuntui, että etätyö ei ikinä saavuta julkishallintoa. Tällä hetkellä meillä on mahdollisuus sopia kahdesta etätyöpäivästä viikossa.”

Tilastokeskuksen työolotutkimuksen mukaan henkilöstön riittämättömyys ja kiire ovat todellisia ongelmia.

Kuntasektori alkoi 1990-luvun alun jälkeen johtaa työpainetilastoja. Vuoden 2013 tutkimuksen mukaan 34 prosenttia kuntien palkansaajista kokee erittäin tai melko paljon haittaa kiireestä. Valtiolla vastaava luku on 22 prosenttia ja yksityisellä sektorilla 27 prosenttia. Kiire on selvästi haitallisinta terveydenhoitoalalla, mutta myös opetusala erottuu muista.

Kun työpaikalla on liian vähän henkilöstöä työtehtäviin nähden, ei puhuta enää luovuudesta, vaan keskitytään tekemään ydintoiminnot, Tilastokeskuksen Sutela huomauttaa. ”Sillä lailla rattaat pyörivät, mutta asiat eivät välttämättä kasva ja kehity.”

Kotipellon käsitys omasta työnantajasta Verohallinnosta on muuttunut viime vuosina. Hänestä mielikuva sen kankeudesta ja byrokraattisuudesta ei pidä enää paikkaansa.

”Kolme vuotta sitten olisin sanonut, että pitää. Nyt ei enää.”

Muutos on tapahtunut Kotipellon mukaan hurjaa vauhtia. On ymmärretty, että muutos on selviytymisen edellytys.

Yksi suuri muutos on ollut digitalisaatio, ja siinä Verohallintoa pidetään edelläkävijänä. Verohallinto ei pelkästään muuttanut lomakkeita sähköiseksi, vaan alkoi myös kerätä itse tietoja eri lähteistä.

Kotipelto katsoo kuitenkin jo eteenpäin: Mitä seuraavaksi? ”Eihän se riitä, että me olemme kerran onnistuneet.”

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

Valtava koneisto

 Julkinen sektori on valtava koneisto. Tilastokeskuksen työvoimatutkimuksen mukaan valtiolla työskenteli helmikuussa 127 000 ihmistä, kunnissa 511 000 ihmistä.

 Se on lähes 27 prosenttia kaikista työllisistä.

 Joukkoon mahtuu lukuisia aloja ja työtehtäviä: erityisasiantuntijoita, ylitarkastajia, lakimiehiä, johtajia, assistentteja, sairaanhoitajia, poliiseja, opettajia ja puistotyöntekijöitä.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Työelämä
 • Ura
 • Perusopetus

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Kyykky on ihmisen luonnollinen lepoasento, mutta olemme unohtaneet, miten se tehdään – Näin kyykkääminen parantaa kehosi hyvinvointia

  2. 2

   Vantaan lastensuojelun työntekijät: Oikeasti täällä on kaaos, vaikka muuta väitetään – ”Tässä puhutaan nyt kuusivuotiaista yrittämässä lyödä puukolla ikäistään”

  3. 3

   Länsimetro joutui ensimmäistä kertaa työmatkaajien testiin – Moni otti matkastaan aikaa: ”Jos metrolla on nopeampaa kulkea, vaihdan siihen”

  4. 4

   New Yorkissa siskoni sopeutui hyvin joukkoon – Suomessa moni katsoo häntä kuin hänessä olisi jotain vikaa, ja se tuntuu pahalta

  5. 5

   Hyväosaiset omistavat yhteiskunnan, joka myötäilee heidän etuaan – siihen on yksi syy ylitse muiden

   Tilaajille
  6. 6

   Tältä näyttää syrjäytyminen Suomen kartalla: Kruunupyyssä voidaan parhaiten, synkin tilanne on Äänekoskella – HS:n laskuri ja kartat kertovat, miten kotikuntasi nuorilla menee

   Tilaajille
  7. 7

   Tuore selvitys: Mielenterveyden ongelmat eivät estä työntekoa, mutta kaikki työnantajat eivät näin usko

  8. 8

   Donald Trump hermostui Kiinasta pelastetun koripalloilijan isän kommenteista – ”Olisi pitänyt jättää heidät vankilaan”

  9. 9

   Murhakultin johtaja Charles Manson on kuollut – seuraajat tappoivat useita ihmisiä Kaliforniassa 1960-luvulla

  10. 10

   Maailma teki uskomattoman tempun ja torjui happosateet ja otsonikadon – nyt 15 000 tutkijaa vetoaa ihmiskunnan selviämisen puolesta, mutta suurimpaan ongelmaan ei löydy ratkaisua

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hygieniasta löytyy huomautettavaa sadoissa ravintoloissa Helsingissä – Katso hakukoneella, miten on kotikulmiesi ravintoloiden laita

  2. 2

   Maapallon pyöriminen hidastuu, tutkijat ennustavat ensi vuodeksi rajuja maanjäristyksiä – Helsingin yliopiston apulaisprofessori: ”Edelleenkään emme voi ennustaa, missä järisee”

  3. 3

   Niina Hartikainen ei ole pelkkä mies tai pelkkä nainen vaan muunsukupuolinen – Voiko hänestä pian tulla Niina Tero Hartikainen?

   Tilaajille
  4. 4

   New Yorkissa siskoni sopeutui hyvin joukkoon – Suomessa moni katsoo häntä kuin hänessä olisi jotain vikaa, ja se tuntuu pahalta

  5. 5

   Suvi Haimi kypsyi muovijätteen määrään kylpyhuoneessaan – syntyi uraauurtava keksintö, joka kiinnostaa jo kansainvälisiä kosmetiikkabrändejä

  6. 6

   Donald Trump hermostui Kiinasta pelastetun koripalloilijan isän kommenteista – ”Olisi pitänyt jättää heidät vankilaan”

  7. 7

   Husin toimitusjohtaja HS:n mielipidepalstalla: ”En ole koskaan nähnyt Suomen terveyspolitiikkaa niin sekaisin kuin nyt”

  8. 8

   Himoliikkuminen on maailmassa vain harvan oikeus – Suomessakin on ihmisiä, jotka eivät liiku lainkaan, erot tyttöjen ja poikien välillä näkyvät jo 3-vuotiaana

  9. 9

   Hyväosaiset omistavat yhteiskunnan, joka myötäilee heidän etuaan – siihen on yksi syy ylitse muiden

   Tilaajille
  10. 10

   Vantaan lastensuojelun työntekijät: Oikeasti täällä on kaaos, vaikka muuta väitetään – ”Tässä puhutaan nyt kuusivuotiaista yrittämässä lyödä puukolla ikäistään”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hätähuuto ihmiskunnan tulevaisuuden puolesta, 15 000 tieteentekijää varoittaa joukkotuhosta – ”Pitkään jatkunut nopea väestönkasvu on syy moniin ekologisiin ja jopa yhteiskunnallisiin uhkiin”

  2. 2

   ”Kukaan älykäs ja kaunis nainen ei halua seurustella työttömän, kouluttamattoman miehen kanssa” – 28-vuotias Valtteri ja 26-vuotias Kharouf kertovat tarinansa syrjäytymisestä

   Tilaajille
  3. 3

   Kolmevuotiaan lapsensa puukotuksesta epäillyn isän kuulustelut alkavat tiistaina, miehellä aiempaa rikostaustaa – Poliisi henkirikoksesta: ”Tapahtumia, joita ihmismieli ei meinaa käsittää”

  4. 4

   Suvi Haimi kypsyi muovijätteen määrään kylpyhuoneessaan – syntyi uraauurtava keksintö, joka kiinnostaa jo kansainvälisiä kosmetiikkabrändejä

  5. 5

   Varaslähtö länsi­metroon: astu kyytiin ja kiidä tunnelissa 36 kilometriä idästä länteen – verkko­retki kuvaa reitin kuljettajan silmin ja esittelee jokaisen aseman 360-kuvalla

  6. 6

   Mies vei Saphira-koiransa hoitoon Lohjalle – kun hän meni myöhemmin katsomaan koiraa, löytyi vain tyhjä talo, josta oli lämpöpatteritkin viety

  7. 7

   Tuhat vuotta sitten valtava viikinkiarmeija vyöryi Suomeen ja sai selkäänsä hämäläisiltä – Näin kertoo taru, mutta mitä oikeasti tapahtui?

   Tilaajille
  8. 8

   Husin toimitusjohtaja HS:n mielipidepalstalla: ”En ole koskaan nähnyt Suomen terveyspolitiikkaa niin sekaisin kuin nyt”

  9. 9

   Turvapaikkapäätöstä odottava Sharif Qaderi potkaistiin ulos ryhmäkodista kun hän täytti 18 vuotta – Sitten itähelsinkiläinen lapsiperhe otti hänet luokseen asumaan

  10. 10

   Parisuhde tuhon partaalla – asiantuntija ja HS:n lukijat kertovat, millaiset syyt ajavat parit harkitsemaan eroa ja mikä lopulta sai pysymään yhdessä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää