Ura

Luovina ihmisinä pidetään hajottajia – mutta työelämässä luovan pitää olla päämäärätietoinen ja järjestelmällinen

Kokosimme vinkit onnistuneen innovaatiotyöpajan pitämiseksi.

Jokainen ihminen voi olla luova ja kehittää uusia tapoja ratkoa ongelmia ja tehdä työtään. Luovuus on taito siinä missä pyörällä ajaminenkin – luovaksi oppii harjoittelemalla, toteaa luovuudesta kirjoittanut filosofian tohtori Lauri Järvilehto.

”Luovuus vaatii sekä kiireettömyyttä ja leikkisyyttä että systemaattista keskittymistä ja jopa deadlinen”, Järvilehto sanoo.

Työelämässä voi luovasti toimimalla synnyttää uusia, omaperäisiä ja hyödyllisiä ratkaisuideoita olemassa olevaan haasteeseen.

”Luovina pidetään usein ihmisiä, jotka toimivat hajottavasti: tällaiset ihmiset keksivät koko ajan paljon uutta. Todelliselta luovalta nokkelikolta edellytetään kuitenkin sekä kykyä uuden keksimiseen, että olennaisen tiivistämiseen”, Järvilehto toteaa.

Luovuudella täytyykin olla selkeä päämäärä, muuten tuloksena voi olla ideakaaos. Tätä mieltä on innovaatiokyvykkyyden kehittämiseen keskittynyt työyhteisökouluttaja Jarno Poskela Innotiimistä.

Monissa yrityksissä perustetaan kilpaa innovaatioryhmiä, joissa työntekijöitä patistetaan erilaisin menetelmin kehittämään uusia luovia ratkaisuja. Poskela tietää, että väkisin ja väärin eväin perustetut ryhmät päätyvät usein laihoihin tuloksiin.

”Innovointityöpajoja on kolmenlaisia – loistavia, merkityksettömiä ja katastrofaalisen surkeita”, Poskela toteaa.

Tässä Poskelan vinkit loistavan innovaatiotyöpajan pitämiseksi.

Valmistaudu – siitä kaikki lähtee liikkeelle. Hyvin mietityillä valmistautumistehtävillä kaivetaan uusia virikkeitä osallistujien ajatteluun ja annetaan aikaa intuitiiviselle asian hauduttelulle.

”Innovointityöpaja ei muistuta perinteistä viikkopalaveria vaan sinne tullaan aivot valmiiksi viritettynä”, Poskela sanoo.

Uudet kasvot tuovat uusia ajatusmalleja. Valitse siis työryhmään vanhojen tuttujen kasvojen lisäksi asiantuntijoita eri liiketoiminnoista, kumppaneista tai asiakkaista.

”Innovatiiviset ratkaisut syntyvät helpommin erilaista asiantuntemusta tehokkaasti törmäyttämällä”, Poskela toteaa.

Ryhmän ohjaaja on paljosta vastuussa: hänen on ymmärrettävä luovaa työprosessia ja sitä tukevia työkaluja. Innovatiiviset ajatukset tarvitsevat syntyäkseen ilmapiirin, jossa on tilaa kyseenalaistamiselle ja rohkeille kokeiluille. Innovointityöpajat on nähtävä tärkeänä osana normaalia kehitystyötä ja keinona varmistaa tulevaisuuden menestyminen.

”Osaava työpajan vetäjä ei pysty yksin varmistamaan tilaisuuden onnistumista, mutta huono fasilitaattori pystyy tuhoamaan hyvätkin edellytykset”, Poskela toteaa.

Määrittele ja analysoi ongelma – siitä luova ongelmanratkaisu alkaa. Siihen kannattaa varata riittävästi aikaa.

”Muutoin työpajassa voi syntyä loistavia ideoita mutta täysin vääriin ongelmiin,” Poskela selittää.

Kurota konsepteihin asti. Hyvässä innovointityöpajassa päästään pelkistä ideoista pidemmälle kehitettyihin ratkaisuihin. Konseptien pohjalta on helpompi tehdä valintoja ja jatkaa kehitystyötä.

”Työskentely tulee suunnitella tukemaan jatkuvaa tuotteiden, palveluiden tai prosessien kehitystyötä. Jos etenemispolku työpajan tulosten hyödyntämiselle on epäselvä, on innovointityöpajan pitäminen turhaa, Poskela sanoo.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

Luovan ajattelun peruspilarit

 Kerää. Kukko ei käskien laula. Keräämällä talteen ideat ja inspiraationlähteet voit synnyttää ideahautomon, jonka avulla pääset heti vauhtiin, kun pitää synnyttää uutta.

 Valikoi. Hyvät ideat hukkuvat helposti runsauden sekaan. Aseta keräämäsi materiaali paremmuusjärjestykseen. Tarkastele, mikä sopii yhteen minkäkin kanssa. Näin synnytät uusia assosiaatioita, ja aiemmin vähäpätöinenkin idea saattaa osoittautua uuden työsi kulmakiveksi.

 Luonnostele. Suurin osa luovasta työstä tapahtuu luonnosteluvaiheessa, jolloin kohtaat luovan työsi tuloksen ensimmäistä kertaa. Keskity suuriin linjoihin ja hahmottele.

 Jalosta. Keskity yksityiskohtien hiomiseen ja jätä turha pois. Luova työ ei ole kokoelma nokkelia oivalluksia vaan tasapainoinen kokonaisuus, jonka elementit tukevat toisiaan.

 Viimeistele. Nuku ainakin yö tai pari, ennen kuin palaat tarkastelemaan työtäsi. Näin näet kokonaisuuden. Puhutteleeko se sinua sellaisenaan vai puuttuuko siitä jotain? Viekö jokin yksityiskohta huomion kokonaisuudesta? Tee loppusilaus.

Lähde: Lauri Järvilehto

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Luovuus
 • Innovaatiot
 • Työelämä

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Haaveeni olisi tehdä työtä, hankkia asunto ja perustaa perhe, mutta tähän Suomi ei anna mahdollisuutta

  2. 2

   ”Enää ei ole yhdentekevää, minkä näköisissä vaatteissa lapsi kulkee päiväkodissa”, sanoo menestyvän lastenvaatebrändin luonut Marjut Rahkola

  3. 3

   Jenna Lehtonen tekee ulkomaanmatkan lähes joka kuukausi, Pirkko Schildt on käynyt 113 maassa – Miksi osa meistä tahtoo olla jatkuvasti liikkeessä?

   Tilaajille
  4. 4

   Suomessa myytävä jugurtti ja limsa eivät ole yhtä hedelmäisiä kuin Italiassa ja ikoninen tee on aromikkaampaa Britanniassa – Suomalaisten maku on tällainen, perustelevat yritykset

  5. 5

   Kittilän käsissä on satojen miljoonien eurojen bisnes, joka syöksi lappilaiskunnan kriisiin – ”Miten poromiehen ammatissa toimiva valtuutettu voisi tuntea lakipykäliä?”

   Tilaajille
  6. 6

   Kokoomuksen suosio kasvaa, keskustan alamäki jyrkkenee – myös vihreiden ennätyssuosio hiipuu

  7. 7

   Olimme lukiossa keskiverto-opiskelijoita – meistä tuli tutkija­tohtoreita valinta­kokeen ansiosta

  8. 8

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  9. 9

   Yli 41 miljoonan Eurojackpot-voitto Savonlinnaan

  10. 10

   Valeruokamyrkytykset vaivaavat Espanjaa: Poliisi tunnistanut jopa 800 huijauksesta epäiltyä brittituristia

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Olimme lukiossa keskiverto-opiskelijoita – meistä tuli tutkija­tohtoreita valinta­kokeen ansiosta

  2. 2

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  3. 3

   Uuden Tuntematon sotilas -elokuvan tekijätiimi ottaa kantaa #metoo-keskusteluun ja puolustaa Paula Vesalaa

  4. 4

   Suomen 100-vuotis­juhlan suurin päätös: Edus­kunta antaa 50 miljoonaa euroa tuntemattomalle pikku­säätiölle, jolla ei ole yhtään vakituista työntekijää

  5. 5

   Onko se hyvä, jos syysloman jälkeen ash? Testaa, ymmärrätkö, mitä lapsesi sinulle sanovat (ja mitä he sinusta ihan oikeasti ajattelevat)

  6. 6

   Emme tarvitse Melania Trumpin apua, vastaa slovenialaiskirjailija Sofi Oksaselle

  7. 7

   Suomalaistutkija ratkaisi ongelman, jota fyysikot ovat pähkäilleet 200 vuotta: Miksi vesipisara ei heti valu kaltevalla pinnalla?

  8. 8

   Nyt puhuu Ensitreffit alttarilla -asiantuntija, joka myöntää mokanneensa eikä usko sen oikean löytämiseen: Miksi täydellisten parien muodostaminen on niin vaikeaa?

  9. 9

   Haaveeni olisi tehdä työtä, hankkia asunto ja perustaa perhe, mutta tähän Suomi ei anna mahdollisuutta

  10. 10

   Säveltäjä Toni Edelmann on kuollut

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Äiti soittaa”, vilkutti puhelin kuolleen pojan vieressä – oppilas Niina Sassi, poliisi Timo Leppälä ja muut Jokelan koulusurman kokeneet kertovat nyt, millaiset jäljet tragedia jätti

   Tilaajille
  2. 2

   Sairaanhoitaja Paula Vuotila, 61, eli 30 vuotta ”koulutetun eliittielämää” – sitten hän ajautui asumaan rappukäytävissä

  3. 3

   ”Kaikki alalla olevat tietävät sen ringin” – Suomen elokuva-alalta kerätyssä kymmenien ahdistelukertomusten aineistossa muutama nimi toistuu

  4. 4

   ”Ota poikasi kainaloon” – Jos haluat kasvattaa pojan, joka ei ahdistele, yksi keino on lastenpsykiatri Jari Sinkkosen mukaan ylitse muiden

  5. 5

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  6. 6

   Aleksis Salusjärvi oli lukiossa, kun nainen kavahti häntä ensi kerran bussipysäkillä – #MeToo-kampanja herätti miehet kertomaan, miltä tuntuu, kun nainen pelkää

  7. 7

   Kuura Maula ei kutsu lastaan pojaksi, Maisa Leppänen antoi poikansa pukeutua mekkoon – Näin toimii vanhempi, joka haluaa kasvattaa lapsensa feministisesti

   Tilaajille
  8. 8

   Hyytävä sää vyöryy nyt etelään asti: luvassa jopa päiväpakkasia ja räntää – ”Talvirenkaat alle”, suosittelee Liikenneturva

  9. 9

   Seuraan lyöttäytynyt kaksikko repi suomalaiselta hopeakorun Firenzessä – mies hermostui ja taltutti ryöstäjät pystypainin jälkeen: ”Poliisi sanoi, että aika harvoin käy näin”

  10. 10

   ”Ideologisesti työtön” Ossi Nyman kuuli tukiensa katkaisemisesta Hesarista ja sai haastattelustaan palautevyöryn – ”Ei voi sanoa ääneen, että on tyytyväinen työttömänä”

  11. Näytä lisää