Ura

Moni työnhakija turhautuu te-toimiston jonoissa, mutta parannus voi olla tulossa – ”Ubermaisuus valtaa alaa”

Parin vuoden kuluttua maakunnat voivat päättää, tuottavatko niiden työnvälityspalvelut julkinen, yksityinen vai kolmas sektori.

Julkinen työnvälitys on kovan paineen alla, kun Suomessa on noin 380 000 työtöntä työnhakijaa, ja avoimien työpaikkojen määräkin on kasvanut. Viimeksi viime viikolla sitten turhautunut työnhakija tilitti kokemuksiaan Helsingin Sanomien mielipidekirjoituksessa.

Apua olisi kuitenkin lähellä, sillä yksityiset työnvälitysyhtiöt eli henkilöstöpalveluyhtiöt ovat valmiita ja halukkaita helpottamaan te-toimistojen työtaakkaa, tietysti palkkiota vastaan.

”Yksityiset työnvälittäjät voisivat purkaa te-toimistojen sumaa. Siellä on kymmeniä tuhansia ansioluetteloita jonossa odottamassa käsittelyä. Työ- ja elinkeinoministeriökin myöntää, etteivät he ehdi käsitellä niitä nopeasti”, henkilöstöpalveluyhtiö VMP Groupin toimitusjohtaja Heimo Hakkarainen sanoo.

Hakkarainen haluaisi avoimempaa keskustelua ja yhteistyötä työ- ja elinkeinoministeriön ja yksityisten henkilöstöpalveluyhtiöiden kanssa.

”Nyt se dialogi puuttuu.”

Hakkaraisen mukaan työttömän työnhakijan etu on työllistyä mahdollisimman nopeasti, mutta te-toimistojen hakemusruuhkat eivät siinä auta. Yksityiset henkilöstöyhtiöt sen sijaan ovat erikoistuneet yhdistämään työn ja työnhakijan nopeasti, vaikka monesti kyse onkin lyhyestä keikka- tai pätkätyöstä.

”Työnhakija pitää panna keskiöön.”

Hakkarainen sanoo, että työelämän megatrendit ajavat joka tapauksessa asioita tiettyyn suuntaan.

”Työelämä on pirstaloitunutta, vaikeasti ennustettavaa ja käänteet ovat nopeita eli jollakin toimialalla on pari vuotta paljon kysyntää osaajille mutta tilanne voi keikahtaa nopeasti päinvastaiseksi.”

Työtä tehdään ja tarjotaan yhä enemmän tunti tai pieni työtehtävä kerrallaan ja niistä sovitaan suoraan internetin työnvälityssivuilla.

”Se on uusi ja kasvava ilmiö. Ihmiset hakevat itse töitä eivätkä tarvitse ketään välittäjää siihen väliin, eivät yksityistä eivätkä julkista. Työntekijä ja palkkaaja tekevät diilin keskenään. Joku voi hakea autonpesijää, autokuskia tai aidanrakentajaa yhdelle keikalle ja halukkaat voivat ilmoittautua. Kun tällaiset ubermaiset toimintatavat valtaavat alaa, niin mikä on julkisen työnvälityksen rooli?” Hakkarainen kysyy.

Moni työnhakija etsii töitä myös henkilöstöpalveluyhtiöiden kautta, mutta saadakseen työttömyyskorvauksen työnhakijan on ilmoittauduttava te-toimistoon.

”Te-toimistojen työntekijöille pitää nostaa hattua, siellä on valtavasti töitä mutta vähän ihmisiä. Kun resurssipula on iso, kannattaisi ottaa yksityiset yhtiöt mukaan. Me voisimme auttaa. Totta kai se maksaa, mutta sekin maksaa, jos ei mitään tehdä.”

Hakkaraisen mukaan työnvälityksen säännöstelyä pitäisi purkaa ja sitä kautta helpottaa ihmisten työllistymistä, ja moni virkamies on kuulemma samaa mieltä.

”Yleensä sanotaan, että hyvä idea, mutta aika helposti haetaan byrokratiasta jokin este tai kilpailutetaan, jolloin aikaa kuluu pari vuotta eikä päästä eteenpäin.”

Joskus toiveet toteutuvat, ainakin osittain. Työ- ja elinkeinoministeriön kehitysjohtaja Elisabet Heinonen kertoo, että työnvälityksen kehittäminen yksityisiä palveluntuottajia käyttämällä on hallituksen kärkihankkeita.

”Menossa on 13 pilottihanketta, joissa käytetään apuna yksityisiä palveluntuottajia”, Heinonen kertoo.

”Te-toimistojen tilanne on haastava, kun resurssit ovat vähentyneet mutta työt eivät. Haluamme apua yksityiseltä puolelta. Yksityisillä palveluntuottajilla on syvempää toimialatuntemusta. Ne pystyvät haarukoimaan piilotyöpaikkoja ja antamaan yksilöllisempää palvelua”, Heinonen kehuu.

Te-toimistojen aikaisemmat pilottihankkeet eivät toimitusjohtaja Hakkaraista juuri innostaneet, sillä silloin yksityisiä välittäjiä käytettiin vain työn löytämiseen pitkäaikaistyöttömille. Yhtiö sai palkkion, jos löysi työtä työnhakijalle.

”Miksi vain pitkäaikaistyöttömät, miksi se ei voisi koskea kaikkia työnhakijoita? Nyt on ulkoistettu vain ne vaikeimmat tapaukset. Ihmisten pitäisi päästä jotain kanavaa pitkin mahdollisimman äkkiä takaisin työelämään, jotta heistä ei tulisi pitkäaikaistyöttömiä, joiden työllistäminen on erittäin vaikeaa”, Hakkarainen sanoo.

Käynnissä olevissa 13 pilottihankkeessa yksityisten palveluntuottajien palveluja tarjotaan 3–6 kuukautta työttömänä olleille työnhakijoille.

Hakkarainen vaatii vielä enemmän vapauksia, ja kehitysjohtaja Heinonen lupaa lopulta niitäkin.

”Maakuntauudistus tarkoittaa sitä, että vuodesta 2019 lähtien maakunnat saavat päättää, tuottavatko niiden työnvälityspalvelut julkinen, yksityinen vai kolmas sektori.”

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Työttömyys
 • henkilöstöpalveluyhtiö
 • Työnhaku

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Sairaanhoitaja Paula Vuotila, 61, eli 30 vuotta ”koulutetun eliittielämää” – Sitten hän romahti ja ajautui asumaan rappukäytävissä

  2. 2

   Suomalais-hollantilainen laite mullisti saasteiden mittauksen: Satelliittikuvat paljastavat, missä päin maailmaa ilma on saastuneinta

  3. 3

   Lääkäri ei ottanut poikani puheita itsemurhasta todesta – ensimmäinen yritys oli viimeinen

  4. 4

   Hannu Uotila raatoi 14 tunnin päiviä kunnes sairaus pysäytti – Nyt hän jakaa liikunta- ja unitietonsa suoraan työterveysasemalle: ”Tällaista terveydenhuollon olisi aina pitänyt olla”

  5. 5

   Päälleliimattu startup-pöhinä kukoistaa suuryrityksissä – vängän meiningin jäljittely synnyttää myötähäpeän tunteita

  6. 6

   Pohjois-Korea: Ydinsota voi syttyä milloin tahansa

  7. 7

   Reppu kelpaa jo pukukansallekin – tarkista nämä neljä asiaa ennen kuin ostat cityrepun

  8. 8

   Seuraan lyöttäytynyt kaksikko repi suomalaiselta hopeakorun Firenzessä – mies hermostui ja taltutti ryöstäjät pystypainin jälkeen: ”Poliisi sanoi, että aika harvoin käy näin”

  9. 9

   Helsinki käynnisti sisäisen tarkastuksen: miljoonien eurojen asvalttiurakoissa epäillään vuosia jatkunutta ylihinnoittelua – Urakoitsija: ”Siellä on totta kai hullun tuntuisia hintoja”

   Tilaajille
  10. 10

   Pellolta löytyi ammuttu mies, motiiviksi epäillään tieriitaa – uhri oli ärsyyntynyt liikenteestä ja asetellut tielle esteitä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Seuraan lyöttäytynyt kaksikko repi suomalaiselta hopeakorun Firenzessä – mies hermostui ja taltutti ryöstäjät pystypainin jälkeen: ”Poliisi sanoi, että aika harvoin käy näin”

  2. 2

   Tehdas­rakennuksen palosta aiheutunut savuvaara ohi Helsingin Tapanilassa, myös juna-asema avattu

  3. 3

   Olen säästänyt alaikäisille lapsilleni vuosien ajan pieniä summia rahastoihin – nyt Kela laskee ne perheen tuloiksi

  4. 4

   ”Äiti soittaa”, vilkutti puhelin kuolleen pojan vieressä – oppilas Niina Sassi, poliisi Timo Leppälä ja muut Jokelan koulusurman kokeneet kertovat nyt, millaiset jäljet tragedia jätti

   Tilaajille
  5. 5

   Kela vastaa yksinhuoltajalle, joka säästi lapsilleen rahastoon: ”Lapsen säästörahaston varat pitää käyttää lapsesta aiheutuviin menoihin”

  6. 6

   Humalainen nuorisojoukko jahtasi kahta 15-vuotiasta teräaseen kanssa Espoossa – Jahdatut piiloutuivat bussiin, joukkio hajotti kahdeksan ikkunaa

  7. 7

   Pellolta löytyi ammuttu mies, motiiviksi epäillään tieriitaa – uhri oli ärsyyntynyt liikenteestä ja asetellut tielle esteitä

  8. 8

   Keskustan sisäistä sähköpostia levisi koko eduskunnalle: ”Sipilän pitäisi lopettaa kiukuttelu ja ukonvaihtamispuheet”

  9. 9

   Lääkäri ei ottanut poikani puheita itsemurhasta todesta – ensimmäinen yritys oli viimeinen

  10. 10

   Eroperheen lapsella Kaurilla on niin monta aikuista elämässään, ettei hän ole varma, kuinka monta kotia hänellä on – HS:n lukijat kertovat, kuinka kahden kodin perheissä pärjätään

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ossi Nyman ei tee töitä ja sanoo, että työvoimatoimisto on ihmisoikeusloukkaus – näin ”ideologisesti työtön” taktikoi itselleen yhteiskunnan tuet

   Tilaajille
  2. 2

   Koko some kuohuu, sillä Pressiklubin juontaja Sanna Ukkolalle ehdotettiin erikeeperiä päähän, tämä kanteli ehdottajan pomolle ja myrsky oli valmis – tästä on kyse

  3. 3

   ”Äiti soittaa”, vilkutti puhelin kuolleen pojan vieressä – oppilas Niina Sassi, poliisi Timo Leppälä ja muut Jokelan koulusurman kokeneet kertovat nyt, millaiset jäljet tragedia jätti

   Tilaajille
  4. 4

   ”Sinun hiljaisuutesi on valanut sementtiin itätytön stereotypian, ja se myy lisää poikamiesmatkoja”, kirjoittaa kirjailija Sofi Oksanen avoimessa kirjeessään Melania Trumpille

  5. 5

   Kirjailija kertoi olevansa ”ideologisesti” työtön ja kikkailevansa tukia – TE-toimisto katkaisee tuet ja aloittaa poikkeuksellisen selvityksen

  6. 6

   Trumpin lähipiiri pelkää presidentin olevan ”hajoamassa” – avustajat yrittävät pitää presidentin aisoissa, kun hän saapuu toimistolle kiihdyksissään

  7. 7

   Kiusaajat voittivat Niklas Herlinin

   Tilaajille
  8. 8

   Teollisuuden ja median suuromistaja Niklas Herlin on kuollut

  9. 9

   Nalkutatko sinäkin? ”Naisvalitus” ei ole naisten vika, vaan puhetapa kertoo parisuhteiden epätasa-arvosta

   Tilaajille
  10. 10

   Naisen käsi osui vahingossa vastaan kävelleeseen mieheen Kalliossa – mies raivostui silmittömästi, löi ja potki naista

  11. Näytä lisää