Ura

”Mä olen ihan surkea” – Jos työ saa ahdistumaan, kokeile näitä keinoja

Kauhistuttavatko isot työponnistukset jo etukäteen? Psykologi kertoo, miten pääset eroon lamaannuttavasta huonommuuden tunteesta.

Kello käy, mutta paperi pysyy tyhjänä. Työhön ei tee mieli tarttua, sillä epäonnistuminen pelottaa. Pahimmassa tapauksessa olo tuntuu täysin kelvottomalta. Mikä saa ammattitaitoisen ihmisen ahdistumaan uuden urakan edessä?

Jyväskylän yliopiston työpsykologian dosentti Taru Feldtin mukaan syyt voivat olla sekä yksilöllisiä että työyhteisöstä johtuvia. Jos mahdollisiin virheisiin suhtaudutaan työpaikalla hyvin negatiivisesti, pelkkä toimeen tarttuminenkin saattaa ahdistaa.

Myös persoonallisuuden piirteet vaikuttavat siihen, kuinka altis ihminen on kokemaan kelpaamattomuuden tunteita. Tutussa ympäristössä viihtyvä henkilö ei välttämättä näe uusia projekteja mielekkäinä haasteina vaan ahdistavina koitoksina.

Persoonallisuuteen liittyvät tekijät muuttuvat hitaasti. Siksi joskus voi käydä niin, että pieni alemmuuden tunne seuraa mukana vuodesta toiseen. Taru Feldtin mukaan se ei kuitenkaan ole välttämättä aina haitallista.

”Pieni huolestuneisuus saattaa jopa johtaa siihen, että työntekijä valmistautuu työhön tavanomaista huolellisemmin. Isoihin ponnistuksiin tarvitaan ylimääräistä energiaa, jota jännittäminen tuo mukanaan.”

Tavallista arkea haittaavista tunteista on kuitenkin mahdollista päästä eroon. Jos huomaat ahdistuvasi jatkuvasti, kokeile näitä keinoja.

1. Muistele onnistumisiasi

Jos edessä oleva urakka vaikuttaa mahdottomalta, kannattaa katse kääntää hetkeksi menneisyyteen. Miten vastaavasta haasteesta viimeksi selvittiin? On motivoivaa muistella, mitä teki oikein ja miten hyvältä onnistuminen jälkikäteen tuntui.

”Jos työkaveri tuskailee, häntä kannattaa muistuttaa, että ennenkin on selvitty. Vanhoja epäonnistumisia puolestaan on turha murehtia. Ennemmin kannattaa miettiä, mitä niistä voisi oppia”, Taru Feldt sanoo.

2. Puhu huolista ääneen

Hankalista tunteista ei ole syytä vaieta. Kahvipöytäkeskustelun lomassa saattaa paljastua, että yllättävän moni painiskelee samanlaisten ajatusten kanssa. Usein on helpottavaa huomata, ettei ole tunteineen yksin.

”Näistä asioista pitäisi voida puhua työyhteisössä ääneen tulematta mitätöidyksi. Vaikeiden tunteiden esiintuominen ei tee kenestäkään huonoa työntekijää. Päinvastoin, asiasta puhuminenhan osoittaa ihmisen olevan kiinnostunut työstään.”

3. Rauhoita yöunet

Eikö uni tule? Heikko unenlaatu voi kieliä siitä, ettei töissä ole kaikki hyvin.

”Unta kannattaa tarkkailla, ja siinä tapahtuviin negatiivisiin muutoksiin on syytä suhtautua vakavasti. Pari päivää kestävät unihäiriöt eivät ole vaaraksi, mutta jos yövalvominen pitkittyy, kannattaa etsiä apua.”

Yöunen aikana ihminen palautuu arjen rasituksista niin fyysisesti kuin psyykkisestikin. Jos tätä palautumista ei univajeen vuoksi tapahdu, alkavat työhaasteet tuntua tavallista hankalammilta ja toivottomammilta. Se aiheuttaa ahdistusta, joka tulevina öinä saattaa heikentää unenlaatua entisestään.

4. Juttele ammattilaiselle

Ajoittaiset tuskastumisen tunteet eivät ole vaaraksi niin mielenterveydelle kuin työn tuloksillekaan. Jos ahdistus sen sijaan on jatkuvaa tai erityisen voimakasta, siihen on syytä hakea ammattiapua. Asian purkaminen kannattaa aloittaa työterveyslääkärin pakeilta.

”Jos työstä ei tunnu tulevan mitään tai univaje on kova, kannattaa ehdottomasti hakeutua työterveyshuoltoon. Sieltä löytyy keskusteluapua, joka auttaa selvittämään ongelmien syitä.”

5. Anna ajan parantaa

Kyvyttömyyden ja alemmuuden tunteet saattavat vaivata erityisesti nuoria työntekijöitä tai alanvaihtajia. Virkaiän karttuessa luottamus omiin kykyihin kasvaa ja ahdistuneisuus vähenee.

”On luonnollista, että nuorena työntekijänä kokee huolestuneisuutta ja joskus jopa toivottomuutta uusissa tilanteissa. Olisin vähän ihmeissäni, jos näin ei olisi. Kun joutuu vähäisellä kokemuksella uusien tehtävien eteen, on syytäkin olla skarppina.”

6. Pomo, kannusta alaistasi

Esimies voi vaikuttaa merkittävästi työntekijöiden kokemaan turvallisuuden ja luottamuksen tunteeseen. Ahdistus vähenee, kun jokainen tietää, ettei pieni virhe työssä ole maailmanloppu.

”Esimiehen ja alaisen välisen keskustelun ei pitäisi olla vain kerran vuodessa tapahtuva, pakollinen rituaali. Työntekijöitä kannattaa rohkaista avoimeen keskusteluun. Myös virheiden sietäminen ja niihin reagointi on asia, josta kannattaa jutella.”

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Työhyvinvointi
 • Tunteet
 • pelot
 • Ura

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Poliisi kiinnostui Sunny Car Centerin kadonneista miljoonista – Konkurssipesä: rahaa meni ”hupifirmalle” ja mausteyhtiölle

  2. 2

   Mies huijasi koko internetiä ja nosti takapihan varastonsa Lontoon 18 149 ravintolasta ykköseksi – vaikka tarjoili pelkkiä pakaste-eineksiä

  3. 3

   Kaarina Hazard nauraa asianajajan välityksellä uhkailevalle miehelle #MeToo-keskustelussa – ”Kasvoton valta yrittää sabotoida naisten järjestäytymis­yritykset”

  4. 4

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  5. 5

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  6. 6

   Mustan Barbaarin äiti ja sisko saivat sakkotuomiot poliisin vastustamisesta Helsingissä – rap-artisti arvosteli alun perin viranomaisten toimintaa

  7. 7

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  8. 8

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  9. 9

   Lumisade sakenee iltapäivä­ruuhkan aikaan, Helsinki-Vantaalla vain yksi kiitotie käytössä – Katso grafiikasta, kuinka sade­alue peittää tunti tunnilta eteläisen Suomen

  10. 10

   Amerikkalaisäiti julkaisi koulukiusatusta pojastaan videon, joka keräsi miljoonia katsojia ja julkkisten sympatiat, mutta tapaus ei ole niin yksinkertainen kuin ensin näytti

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Ahdistelijoista puhuneet naiset ovat saaneet vaientamiskirjeitä – Rikosoikeuden professori: ”Tuollaiset kirjeethän ovat puolittain uhkauksiakin”

  5. 5

   Helsingin poliisi puolustaa itsenäisyyspäivän kiinniottoja: Poliisia kuvannut pyöräilijä kieltäytyi järjestelmällisesti kertomasta henkilöllisyyttään

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  8. 8

   Vantaa alkaa maksaa lastensuojelun työntekijöille liki 5 000 euron ”tulospalkkioita” – ja poliitikot rajaisivat yhden työntekijän vastuulle korkeintaan 30 lasta

  9. 9

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  10. 10

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää