Ura

Kirjastovirkailija opetteli tuotteistamista

Janne Palander vei Kallion kirjaston sosiaaliseen mediaan ja alkoi vetää elokuvakerhoa vauvoille ja heidän vanhemmilleen.

Millainen työntekijä olet?

”Uudet asiat ja työskentelytavat kiehtovat minua. Työskentelen Kallion kirjastossa erikoiskirjastovirkailijana, ja olimme ensimmäinen kirjasto, joka lähti vahvasti sosiaaliseen mediaan mukaan. Olen perustanut kaikki tilit, jotka meillä on sosiaalisessa mediassa.”

Mitä työnkuvaasi kuuluu?

”Normaalin kirjastotyön lisäksi olen tapahtuma-, markkinointi- ja viestintätiimin vetäjä. Ylläpidän ja kehitän kirjaston verkkonäkyvyyttä, ja siinä sosiaalinen media on vahvasti mukana. Lisäksi olen Helsingin kaupunginkirjaston henkilöstötoimikunnassa ja sisältöpalveluiden ohjausryhmässä, mikä on tosi kivaa. Niissä näkee isompaa kuva, siis sitä, mihin kirjastot ovat menossa.”

Mikä työssäsi on vaikeinta?

”Työ monipuolistuu koko ajan. Tarjoamme uusia palveluita, mutta henkilökunta ei kasva, vaan jopa vähän vähenee. Aika ei riitä kaikkeen, vaan joudumme priorisoimaan.”

Mikä työssäsi on tärkeää?

”Se, että Kallion kirjasto on läsnä ihmisten elämässä, vaikka täällä ei tulisi edes käymään. Olemme läsnä esimerkiksi sosiaalisessa mediassa. Emme pyri miellyttämään aina ihan kaikkia, vaan meillä on myös mielipiteitä. Kirjastolla on olemassa arvot, joiden takana seisomme. Hyvä esimerkki on sateenkaarihylly, johon on koottu seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjä käsitteleviä teoksia. Olin mukana ideoimassa hyllyä.”

Miten olet muokannut työtäsi?

”Tekemällä ja luomalla uusia asioita. Koska sosiaalinen media kiinnostaa minua, loin Kallion kirjastolle tilejä eri palveluihin, ja se on muuttanut minun työtäni paljon. Nyt meitä on täällä viisi aktiivista sosiaalisen median päivittäjää. Pidän myös kahta elokuvakerhoa, koska olen elokuvamiehiä. Toinen on viikottainen BabyKino pienten vauvojen vanhemmille ja hoitajille ja toinen kuukausittainen Päiväkino-Vamos senioreille.”

Miten kehität itseäsi ammatissasi?

”Opiskelin työn ohessa tuotekehittäjän erikoisammattitutkinnon. Sen seurauksena syntyi esimerkiksi BabyKino-konsepti. Kun asia on konseptoitu ja tietyn mallinen, se helpottaa asian ottamista käyttöön myös muualla. Konsepti on leviämässä muihin kirjastoihin Suomessa.”

Palstalle haastatellaan eri alojen ammattilaisia, jotka raottavat ammattitaitonsa salaisuutta.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

Janne Palander, 39

 Erikoiskirjastovirkailija Kallion kirjastossa.

 Koulutukseltaan kirjasto- ja informaatiomerkonomi. Suorittanut myös tuotekehittäjän erikoisammattitutkinnon.

 Asuu Helsingin Kalliossa.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Työelämä
 • Ura
 • Sosiaalinen media
Luetuimmat - Ura

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Taksinkuljettaja törmäsi tahallaan pyöräilijään kevyen liikenteen väylällä Espoossa – jyräsi vielä kaatuneen pyöränkin

  3. 3

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Facebookin ex-johtaja ja muut sosiaalisen median kehittäjät myöntävät luoneensa hirviön, jota he eivät osaa pysäyttää: ”Kukaan ei pysty enää keskittymään”

  6. 6

   Paljastava pukeutuminen on häirintää

  7. 7

   Tuntemattoman sotilaan räjähdyskohtaus rikkoi Guinnessin maailmanennätyksen – saavutus huomattiin ulkomaillakin

  8. 8

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  9. 9

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  10. 10

   Sinnikäs tee se itse -henkilö kiinnittelee aidonnäköisiä liikennemerkkejä Mellunmäessä – ”En ymmärrä yhtään”, hämmästelee kaupungin työntekijä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  8. 8

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  11. Näytä lisää