Ura

Harri Saukkomaa pitää huolta riittävistä unista ottamalla nokoset autossa

Viestintäammattilainen pysäköi rauhalliseen paikkaan, panee tulpat korviin ja unimaskin päähän.

”Päätin noin parikymmentä vuotta sitten, että yritän käydä nukkumaan viimeistään kello 23. Valitettavasti joudun usein tinkimään tavoitteestani. Arvostan mielettömästi hyvää unta, ja uskon, että sen merkitys aivoille on suuri.

Perustamallani viestintätoimistolla on kriisipuhelin, johon asiakas voi soittaa mihin vuorokauden aikaan tahansa. Vastaan usein itse puhelimeen. Soitot tulevat joskus illalla, mutta harvemmin yöaikaan. Ja joskus töitä pitää tehdä muutenkin yöaikaan.

Rauhoittaviin iltarutiineihini kuuluvat nykyään usein kirja, kirjoittaminen tai hyvä musiikki, ja yritän olla näpräämättä älylaitteita ennen nukkumista. Aina sekään ei onnistu.

Olen aamuihminen ja herään usein kuuden jälkeen. Seitsemän tunnin yöuni on minulle minimi, ja kahdeksan aivan mahtavaa.

Päiväunet ovat salainen aseeni, jotta pysyisin virkeänä koko päivän ja illan. Otan noin 10–15 minuutin lyhyet päiväunet aika usein autossani ainakin neljänä päivänä viikossa. Unien jälkeen olen aina kuin toinen ihminen, rentoutunut ja kirkastunut.

Suunnittelen päiväuneni usein asiakastapaamisteni yhteyteen, kun olen jo valmiiksi poissa toimistolta. Esimerkiksi ennen tapaamisia olen varannut lyhyen ajan, jolloin pysäköin auton rauhalliseen paikkaan, jossa ei ole liikaa liikenteen melua. Usein nukun toimistoni lähellä. Asetan niskatyynyn paikoilleen, unimaskin päähäni ja korvatulpat korviin. Säädän kännykkään herätyksen, etteivät päiväunet venähdä liian pitkiksi.

Päiväunien jälkeen tarvitsen hyvää espressoa, joka tehostaa päiväunien virkistävää vaikutusta. Siksi parkkeeraan auton usein lähelle hyvää kahvilaa.

Olen sitä mieltä, että useampien ihmisten pitäisi voida nukkua päiväunia. Mietin sitä myös omassa yrityksessäni."

Harri Saukkomaa on viestintätoimisto Tekirin perustaja ja hallituksen puheenjohtaja.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Työelämä
 • Nukkuminen
Luetuimmat - Ura

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Taksinkuljettaja törmäsi tahallaan pyöräilijään kevyen liikenteen väylällä Espoossa – jyräsi vielä kaatuneen pyöränkin

  3. 3

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Facebookin ex-johtaja ja muut sosiaalisen median kehittäjät myöntävät luoneensa hirviön, jota he eivät osaa pysäyttää: ”Kukaan ei pysty enää keskittymään”

  6. 6

   Paljastava pukeutuminen on häirintää

  7. 7

   Tuntemattoman sotilaan räjähdyskohtaus rikkoi Guinnessin maailmanennätyksen – saavutus huomattiin ulkomaillakin

  8. 8

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  9. 9

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  10. 10

   Sinnikäs tee se itse -henkilö kiinnittelee aidonnäköisiä liikennemerkkejä Mellunmäessä – ”En ymmärrä yhtään”, hämmästelee kaupungin työntekijä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  8. 8

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  11. Näytä lisää