Ura

Savuttomuus työpaikoilla lisääntyy – ketjupolttaja Härski Hartikaisen roolimallikin on ollut jo pitkään ilman tupakkaa

Keskustelu työpaikkojen savuttomuudesta käy kiivaampana kuin koskaan aiemmin, kertoo työterveyden professori Kari Reijula. Uusi tupakkalaki käytännössä kieltää työpaikkojen tupakkakopit.

Pellolainen Voitto Hartikainen on hyvä esimerkki työpaikkatupakoinnin trendistä.

Voitto Hartikainen oli Pertti ”Spede” Pasasen roolimalli, kun tämä kehitti Härski Hartikainen -hahmon, joka seikkaili Uuno Turhapuro -elokuvissa. Molemmat Hartikaiset tupakoivat runsaasti työpaikalla, erityisesti Spede Pasasen näyttelemä automekaanikko Härski Hartikainen, jonka suussa roikkui koko ajan tupakkaholkki.

Alkuperäinen Härski eli Voitto Hartikainen on ollut pitkään eläkkeellä – mutta myös savuton. Hän lopetti tupakoinnin parikymmentä vuotta sitten.

”Olin rakennuksilla töissä ja sain keuhkoihin asbestia. Työterveyslääkäri suositteli tupakoinnin lopettamista, jotta syöpäriski pienenisi. Se oli se kannustava voima”, Voitto Hartikainen kertoo puhelimessa.

Työterveyslääkäri Kari Reijula melkein haltioituu, kun kuulee alkuperäisen Härski Hartikaisen päätöksestä.

”Uuno-elokuvien Härski Hartikainen oli suomalaisen duunarimiehen perusmalli. Tutkijana en voisi ajatella parempaa esikuvaa, esimerkkiä ja nykytilanteen vertauskuvaa kuin tupakoinnin lopettanut Härski Hartikainen”, sanoo Reijula, joka on Helsingin yliopiston lääketieteelliseen tiedekunnan työterveyden professori.

”Empiirisesti oikea ratkaisu. On tutkittu tosiasia, että altistuminen sekä asbestille että tupakansavulle yhdessä nostaa riskin sairastua keuhkosyöpään 50-kertaiseksi.”

Reijula on ollut ykkösnyrkki, kun Suomessa on kitketty tupakointia työpaikoilta. Hän oli vetämässä tutkimusprojektia jo 1995, jolloin tupakointi kiellettiin työpaikoilla sisätiloissa. Eli työnantaja joutui vastuuseen, jos työntekijä altistui työpaikalla tupakansavulle.

Lakiin jäi kuitenkin porsaanreikä, joka tukittiin vasta muutamia viikkoja sitten. Ennen riitti, jos työpaikalla oli sisällä jonkinlainen tupakkakoppi. Nyt elokuussa nämä tupakkaeriöt käytännössä kiellettiin, sillä niille asetettiin yhtä kovat ja tarkat ehdot kuin ravintoloissa sallituille erityisille tupakkakopeille.

”Näissä kopeissa muun muassa ilmanvaihdolle ja savun kulkeutumiselle on niin kovat vaatimukset, että niiden noudattaminen tulee erittäin kalliiksi ja hankalaksi. Eli voidaan sanoa, että tupakointi työpaikkojen sisätiloissa on nyt käytännössä ja oikeasti kielletty”, Reijula sanoo.

Reijulan mukaan työpaikkojen savuttomuudessa on kaksi tasoa: minimitaso, eli noudatetaan lakia, tai tätä edistyksellisempi aktiivinen savuttomuus, jossa työnantaja kieltää polttamisen työaikana ja kannustaa työntekijöitä lopettamaan tupakoinnin.

”Olemme mielenkiintoisen muutoksen äärellä. Olen ollut noin 20 vuotta intensiivisesti mukana enkä muista, että koskaan olisi ollut näin aktiivista keskustelua työpaikkojen savuttomuudesta. Nyt on jokin myönteinen vyöryliike menossa.”

On mahdotonta sanoa, kuinka monta aktiivisesti savutonta työpaikkaa Suomessa on, mutta Reijulan mielestä niitä tulee koko ajan enemmän.

”Kaikki Suomen 20 sairaanhoitopiiriä ovat täysin savuttomia työpaikkoja. Lisäksi monet kunnat ja suuryhtiöt ovat aktiivisesti savuttomia. Mukana on myös paljon metallialan äijätyöpaikkoja, kuten Valtra ja Boliden.”

Asiantuntijaorganisaatioissa monesti vain muutama prosentti työntekijöistä tupakoi, kun kaikista työikäisistä suomalaisista noin 15 prosenttia tupakoi päivittäin. Sen sijaan matalapalkka-alojen pienissä ja keskisuurissa yrityksissä pahimmillaan jopa yli puolet työntekijöistä polttaa tupakkaa.

Reijulan mielestä eriarvoistuminen näkyy erityisesti tupakoinnissa. Tupakansavu nakertaa eniten pienituloisia työntekijöitä, joilla on muitakin terveyshuolia. Restonomiopiskelijoista jopa 40–50 prosenttia tupakoi.

Juuri sellaiset Härski Hartikaisen kaltaiset äijät saattavat keskenään sopia työpaikalla, että ei se haittaa, vaikka firman tupakoitsijat polttavat sisällä.

”Näinhän ei saa tehdä, se on laitonta. Alle viisi prosenttia työntekijöistä ilmoittaa altistuvansa tupakansavulle sisällä. Se on suuri määrä ihmisiä”, professori Reijula sanoo.

Härski Hartikaisen esikuva Voitto Hartikainen lähettää Pohjois-Suomesta terveisiä: hän suosittelee tupakoinnin lopettamista kaikille.

”On sen jälkeen ollut helpompi hengittää. Ei se ainakaan pahenna asiaa. Alussa tuli käytyä aika paljon jääkaapilla, mutta sekin väheni.”

Noin 80 prosenttia tupakoitsijoista on huolissaan terveydestään. Noin 60 prosenttia tupakoitsijoista haluaakin lopettaa, mutta se todella on vaikeaa.

”Nikotiiniriippuvuus on niin vahva, että vain kolme sadasta tupakoinnin itsenäisesti lopettavasta on vielä vuosi lopettamispäätöksen jälkeen savuton”, Reijula sanoo.

Reijulan mukaan pelkät kiellot eivät riitä, vaan tupakoitsijoita pitää auttaa lopettamaan.

”Vain 33 prosenttia tupakoitsijoista sanoo, että heitä on terveydenhuollossa vahvasti kehotettu lopettamaan. Miksi terveydenhuolto sulkee silmänsä?”

Vaikka tupakoitsijan lopettamispäätöstä tuettaisiin kaikin mahdollisin keinoin työterveyshuollossa eli lääkkein ja valvomalla, niin silti vain 30–35 prosenttia onnistuu heti jättämään tupakan.

”Aina kannattaa silti yrittää. Kaikkien lopettamisyrityksien jälkeen on todennäköisemmin lähempänä onnistumista.”

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

Tupakointikielto laajeni elokuussa

 Uusi tupakkalaki tuli voimaan elokuun puolivälissä.

 Laki rinnasti sähkösavukkeet perinteiseen tupakkaan. Työpaikoilla ei siten saa polttaa sähkösavukkeitakaan.

 Ajoneuvon kuten pakettiauton tai trukin ohjaamossa ei saa enää tupakoida. Poikkeus on yritys, jossa ajoneuvoa käyttää vain yrittäjä itse tai hänen perheenjäsenensä.

 Työnantajilla on velvollisuus valvoa, että tupakointikieltoa noudatetaan. Jos työpaikalla on tupakointipaikka, savua ei saa kulkeutua työtiloihin.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Tupakointi
 • Tupakkalaki

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   HIV-positiivinen harrasti suojaamatonta seksiä Raahessa – poliisi julkaisi kuvan miehestä

  2. 2

   ”Ota poikasi kainaloon” – Jos haluat kasvattaa pojan, joka ei ahdistele, yksi keino on lastenpsykiatri Jari Sinkkosen mukaan ylitse muiden

  3. 3

   Miten terve, koulutettu ja menestyvä nainen voi uupua jopa ennen kuin täyttää 30?

  4. 4

   Paavo Väyrynen haukkuu tylysti Sauli Niinistön ja kertoo palaavansa eduskuntaan omaksi ryhmäkseen – ”Olen oppositiossa myös oppositiota vastaan”

  5. 5

   Uutuuskirja paljastaa: muu Yö-yhtye kiusasi ylivoimaista Jussi Hakulista sadistisesti – Olli Lindholm: ”Kateuttahan se oli, alemmuudentuntoa”

  6. 6

   Todistin kenen kanssa en makaa – Nykynuorisolta vaaditaan vielä enemmän

  7. 7

   ”Jätä avaimet tuohon. Kiitos ja hei” – Työpsykologi Hanna Poskiparta sai nuorena yllätyspotkut unelmatyöstään, mutta oppi samalla paljon olennaista työyhteisöstä

   Tilaajille
  8. 8

   Kuura Maula ei kutsu lastaan pojaksi, Maisa Leppänen antoi poikansa pukeutua mekkoon – Näin toimii vanhempi, joka haluaa kasvattaa lapsensa feministisesti

   Tilaajille
  9. 9

   Matkustajasilta romahti kesken matkustajien poistumisen Tallinnan-lautalta keskiviikkoiltana – samassa sillassa ollut vikoja aiemminkin

  10. 10

   ”Väkisin viinaa, hotellihuone, seksuaalinen hyväksikäyttö / raiskaus”: Suomen elokuva-alalla ahdistellut naiset kertovat kokemuksistaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ota poikasi kainaloon” – Jos haluat kasvattaa pojan, joka ei ahdistele, yksi keino on lastenpsykiatri Jari Sinkkosen mukaan ylitse muiden

  2. 2

   Kuura Maula ei kutsu lastaan pojaksi, Maisa Leppänen antoi poikansa pukeutua mekkoon – Näin toimii vanhempi, joka haluaa kasvattaa lapsensa feministisesti

   Tilaajille
  3. 3

   Stalinin alkuperäiset dokumentit lopettavat turhan arvuuttelun – nyt tiedetään luotettavasti, mitä Moskova suunnitteli Suomen varalle

  4. 4

   Mikko Andelin, 41, nukkui kuukausikaupalla vain kolme tuntia yössä – sitten järvenpääläislääkäri puuttui asiaan ja tarjosi lääkkeetöntä hoitoa

   Tilaajille
  5. 5

   Moni suomalainen syö maksansa sairaaksi – jo joka viidennellä on rasvamaksa, eikä tulevaisuus näytä erikoislääkärin mukaan hyvältä

  6. 6

   ”Kaikki alalla olevat tietävät sen ringin” – Suomen elokuva-alalta kerätyssä kymmenien ahdistelukertomusten aineistossa muutama nimi toistuu

  7. 7

   Aleksis Salusjärvi oli lukiossa, kun nainen kavahti häntä ensi kerran bussipysäkillä – #MeToo-kampanja herätti miehet kertomaan, miltä tuntuu, kun nainen pelkää

  8. 8

   30-vuotias mies kertoi kokemuksistaan HS:n ahdistelukyselyssä: ”Hävetti kamalasti, miten hallitsemattomasti olin käyttäytynyt – En ollut ottanut todesta hienovaraisia vihjeitä siitä, etten ollut toivottu”

  9. 9

   Pienet synttärit riistäytyivät täysin käsistä Helsingin Käpylässä – 40 kuokkavierasta, pahoinpitely ja varastelua

  10. 10

   ”Väkisin viinaa, hotellihuone, seksuaalinen hyväksikäyttö / raiskaus”: Suomen elokuva-alalla ahdistellut naiset kertovat kokemuksistaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ossi Nyman ei tee töitä ja sanoo, että työvoimatoimisto on ihmisoikeusloukkaus – näin ”ideologisesti työtön” taktikoi itselleen yhteiskunnan tuet

   Tilaajille
  2. 2

   ”Äiti soittaa”, vilkutti puhelin kuolleen pojan vieressä – oppilas Niina Sassi, poliisi Timo Leppälä ja muut Jokelan koulusurman kokeneet kertovat nyt, millaiset jäljet tragedia jätti

   Tilaajille
  3. 3

   Sairaanhoitaja Paula Vuotila, 61, eli 30 vuotta ”koulutetun eliittielämää” – sitten hän ajautui asumaan rappukäytävissä

  4. 4

   ”Kaikki alalla olevat tietävät sen ringin” – Suomen elokuva-alalta kerätyssä kymmenien ahdistelukertomusten aineistossa muutama nimi toistuu

  5. 5

   ”Sinun hiljaisuutesi on valanut sementtiin itätytön stereotypian, ja se myy lisää poikamiesmatkoja”, kirjoittaa kirjailija Sofi Oksanen avoimessa kirjeessään Melania Trumpille

  6. 6

   Aleksis Salusjärvi oli lukiossa, kun nainen kavahti häntä ensi kerran bussipysäkillä – #MeToo-kampanja herätti miehet kertomaan, miltä tuntuu, kun nainen pelkää

  7. 7

   Kirjailija kertoi olevansa ”ideologisesti” työtön ja kikkailevansa tukia – TE-toimisto katkaisee tuet ja aloittaa poikkeuksellisen selvityksen

  8. 8

   ”Ota poikasi kainaloon” – Jos haluat kasvattaa pojan, joka ei ahdistele, yksi keino on lastenpsykiatri Jari Sinkkosen mukaan ylitse muiden

  9. 9

   Trumpin lähipiiri pelkää presidentin olevan ”hajoamassa” – avustajat yrittävät pitää presidentin aisoissa, kun hän saapuu toimistolle kiihdyksissään

  10. 10

   Kuura Maula ei kutsu lastaan pojaksi, Maisa Leppänen antoi poikansa pukeutua mekkoon – Näin toimii vanhempi, joka haluaa kasvattaa lapsensa feministisesti

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Paavo Väyrynen haukkuu tylysti Sauli Niinistön ja kertoo palaavansa eduskuntaan omaksi ryhmäkseen – ”Olen oppositiossa myös oppositiota vastaan”
  3. Yhdellä Alepa-fillarilla ajettiin keskimäärin 17 minuuttia päivässä Espoossa – Kaupunki ei lannistu vaatimattomasta alusta, ensi vuodeksi 600 pyörää lisää
  4. Uutuuskirja paljastaa: muu Yö-yhtye kiusasi ylivoimaista Jussi Hakulista sadistisesti – Olli Lindholm: ”Kateuttahan se oli, alemmuudentuntoa”
  5. Näin pornoteollisuus sai alkunsa: HBO:n The Deucessa prostituoidut joutuvat väkivallan uhreiksi mutta pitävät huolta toisistaan – Tämän takia uutuussarja on pakko katsoa
  6. HIV-positiivinen harrasti suojaamatonta seksiä Raahessa – poliisi julkaisi kuvan miehestä
  7. Tenniksen maailman ykköspari Kontinen-Peers käyttää väliviikon pelaamalla Helsingissä – ”Paljon on rakkautta lajiin”
  8. ”Teslakin häviää vaatteet päältään”, sanoo autoalan konkari – Uudet yrittäjät ovat sähköautomarkkinoilla tiukan paikan edessä
  9. VR ”kuristaa” ruuhka-aikana striimailijoita, junien langaton verkko toimii parhaiten ravintolavaunussa – Näistä syistä junien nettiyhteydet ovat edelleen niin epävakaita
  10. Yle: Sarjahukuttajaksi epäilty määrättiin mielentila­tutkimukseen
  11. Huumekauppias väitti varanneensa lentoliput humalassa vahingossa Norjan sijasta Suomeen – Oikeus ei uskonut: Amfetamiinia Vuosaaren kautta tuoneille pitkät vankeustuomiot
  12. Näytä lisää