Ura

Omannäköiset työvaatteet tuovat voimaa – miten valitsette vaatteet töihin, Minna Parikka ja Ville Niinistö?

Kenkätaiteilija suunnittelee pyjamassa, kansanedustaja viihtyy t-paidassa. ”Tylsiä harmaita pukuja tylsillä kravateilla on tässä maassa aivan liikaa”, Ville Niinistö sanoo.

Työvaatteiden valinta aamukiireessä on välillä yhtä tuskaa. Lempiasua ei kehtaa laittaa päälle neljättä päivää peräkkäin, ja mukavin kauluspaita on pesussa. Kannattaisiko työasu valita jo edellisenä iltana – tai vaikka jo sunnuntaina kerralla koko työviikoksi?

Pupukengistään tunnettu kenkäsuunnittelija Minna Parikka sekä vihreiden puheenjohtaja ja kansanedustaja Ville Niinistö kertovat, miten he valitsevat työvaatteensa.

Kenkäsuunnittelija pukeutuu arjessakin erikoisluomuksiin

Minna Parikka, Minna Parikka Shoesin toimitusjohtaja

”Olen tällä hetkellä kotona suunnittelemassa seuraavaa mallistoa yöpuvussa. Suunnitteluvaiheessa tarvitsen rauhan. Heräsin kahdeksalta, nousin sängystä ja menin suoraan piirtämään. Se on päivän tuottoisinta aikaa.

Päälläni on seiloripaita, joka taitaa olla Venäjän laivaston mallia, sekä ruusupyjamahousut ja tietenkin villasukat. Teen töitä pyjamassa lounasaikaan saakka.

Teen aika paljon duunia himassa. Toimistolla käyn silloin tällöin, ja lisäksi työhön kuuluu edustamista ja matkustamista.

Suomessa ei ole hirveän glamouria edustamista. Haluan pukeutua joka päivä arkenakin näyttävästi ja jopa juhlavasti, koska käyn aika vähän erilaisissa happeningeissä ja bileissä. Tällä hetkellä lempiasuni on Stella McCartneyn leopardikuosinen kokopuku.

Olen niin onnekas, että olen alalla, jossa ei tarvitse pukeutua univormuun. Tykkään pukeutua laidasta laitaan ja yhdistää rentoja, vähän sporttisia vaatteita näyttävämpiin vaatteisiin.

Käytän aina oman mallistoni kenkiä. Valitsen yleensä ensin vaatteet, koska kenkiä riittää.

En koskaan valitse vaatteita jo edellisenä päivänä. Valinta on se, mikä siinä hetkessä tuntuu hyvältä. Tietysti jos olen menossa kuvauksiin, saatan miettiä vähän etukäteen.

Ajastani noin kolmasosa menee matkoilla, useimmin Euroopassa mutta myös kaukomailla. Pakkaaminen jää aina viime hetkeen, ja sitten matkan päällä ihmettelen, että tässä ei taaskaan ollut mitään järkeä. Asukokonaisuudet pitää miettiä aika tarkasti, jos vaatteissa on erilaisia kuoseja ja yksityiskohtia.

Otan ehdottomasti kulttuurin huomioon pukeutumisessa. Joissakin maissa tuntuu mukavalta pukeutua tosi värikkäästi ja näyttävästi, ja se koetaan myönteisenä. Aasiassa voi oikeastaan laittaa päälle melkein mitä vain, ulkomaalainen koetaan joka tapauksessa eksoottiseksi.

Jossain muualla pitää olla vähän coolimpi ja hillitympi. Olin juuri kuukauden Venäjällä, ja olin pakannut sinne näyttäviä juttuja, hörsellyksiä ja kimmellyksiä. Olin aika pettynyt, että siellä oli nyt muuttunut tyyli. Oli luksusta, mutta hyvin varman päälle. Venäläistä yltäkylläisyyttä ei enää näkynyt.

Onneksi pystyn olemaan oma itseni kaikkialla. Ihmiset ajattelevat, että olen taiteilija, ja minulle annetaan paljon anteeksi.”

Puoluejohtajalla on eduskunnassa varakauluspaita

Ville Niinistö, vihreiden puheenjohtaja ja kansanedustaja

”Mietin vaatekokoelmani etukäteen niin, että kaapissa on sekä rentoja että virallisempia vaatteita. Vaatteeni kuvastavat myös arvojani, ja niissä on helppo olla.

Jos on tärkeä viikko ja tärkeitä esiintymisiä, saatan joutua viikonloppuna katsomaan, että pyykit on pesty ja sopivat esiintymisasut esimerkiksi televisioon olemassa.

Päivän vaatteet valitsen sitten aamulla aika nopeasti.

Harvoin käytän samoja vaatteita useampaa päivää. Jos esiintyy paljon, on hyvä, ettei joka päivä ole samat vaatteet päällä. Se kiinnittää huomiota.

Silloin kun olin vielä ministerinä, pukeutuminen oli astetta virallisempaa. Pitää sopeutua siihen pukukoodistoon, joka kussakin tehtävässä on. Puoluejohtajana ja kansanedustajana on pystynyt käyttämään huomattavasti enemmän sellaisia vaatteita, joissa tunnen oloni kotoisaksi.

Olen käyttänyt pikkutakin ja housujen kanssa yhä enemmän t-paitoja, jotka kuvaavat harrastuksiani tai mielenkiinnon kohteita: ympäristöä, luontokohteita tai vaikkapa tietokonepeliharrastusta.

Kaksi lempi-t-paitaani olen ostanut Lontoon Camdenistä. Siellä on kiva käydä katselemassa rennompia hippitrendejä. Toinen paidoista on mustavalkoinen, toisessa kirkkaampia värejä, mutta molemmat ovat pelkistettyjä ja niissä on karhukuvio keskellä. Ne tuovat pikkutakkien kanssa töissä pukeutumiseen särmää.

Toinen suosikkini on helsinkiläisen Tauko-liikkeen syystakki. Se on tehty kierrätysvaatteista ja vanhoista sairaalalakanoista. Suosin kotimaista kierrätysdesignia.

Jos vaatteessa on jotain minusta itsestäni, tuntuu rennommalta esiintyä ja puhua omana itsenään. T-paidat ovat myös mukavampia kuin kauluspaidat ja kravatit.

Joissain tilanteissa tietenkin tarvitaan virallista pukeutumista. Jos sen tekee tyylikkäästi, siitä voi saada itselleen voimaa.

Eduskunnan istuntosalissa pitäisi olla vähintää kauluspaita ja pikkutakki. Olen yrittänyt kunnioittaa istuntosalia ja instituutioperinnettä, ja minulla on yleensä varakauluspaita eduskunnassa. Rentoutta voi tuoda muilla elementeillä, ja erottua voi esimerkiksi siisteillä tennareilla.

Miesten pukeutumisessa on niin vähän vapauksia, että se vapaus, mikä on, kannattaa käyttää. Tylsiä harmaita pukuja tylsillä kravateilla rivissä on tässä maassa aivan liikaa.”

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Työ
 • Vaatteet
 • työvaatteet
Luetuimmat - Ura

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Haaveeni olisi tehdä työtä, hankkia asunto ja perustaa perhe, mutta tähän Suomi ei anna mahdollisuutta

  2. 2

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  3. 3

   Kittilän käsissä on satojen miljoonien eurojen bisnes, joka syöksi lappilaiskunnan kriisiin – ”Miten poromiehen ammatissa toimiva valtuutettu voisi tuntea lakipykäliä?”

   Tilaajille
  4. 4

   Kokoomuksen suosio kasvaa, keskustan alamäki jyrkkenee – myös vihreiden ennätyssuosio hiipuu

  5. 5

   Suomessa myytävä jugurtti ja limsa eivät ole yhtä hedelmäisiä kuin Italiassa ja ikoninen tee on aromikkaampaa Britanniassa – Suomalaisten maku on tällainen, perustelevat yritykset

  6. 6

   Olimme lukiossa keskiverto-opiskelijoita – meistä tuli tutkija­tohtoreita valinta­kokeen ansiosta

  7. 7

   Valeruokamyrkytykset vaivaavat Espanjaa: Poliisi tunnistanut jopa 800 huijauksesta epäiltyä brittituristia

  8. 8

   Uuden Tuntematon sotilas -elokuvan tekijätiimi ottaa kantaa #metoo-keskusteluun ja puolustaa Paula Vesalaa

  9. 9

   Miksi pieneen palkkaan tyytyvät työntekijät kannattelevat kuolevia firmoja? Ay-johtaja Ann Selin nostaisi palkkoja, vaikka yritykset kaatuisivat

  10. 10

   Sdp:n helsinkiläispoliitikko toi vaimonsa siskon Etiopiasta Suomeen väärällä passilla – sai tuomion laittoman maahantulon järjestämisestä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  2. 2

   Olimme lukiossa keskiverto-opiskelijoita – meistä tuli tutkija­tohtoreita valinta­kokeen ansiosta

  3. 3

   Uuden Tuntematon sotilas -elokuvan tekijätiimi ottaa kantaa #metoo-keskusteluun ja puolustaa Paula Vesalaa

  4. 4

   Onko se hyvä, jos syysloman jälkeen ash? Testaa, ymmärrätkö, mitä lapsesi sinulle sanovat (ja mitä he sinusta ihan oikeasti ajattelevat)

  5. 5

   Suomen 100-vuotis­juhlan suurin päätös: Edus­kunta antaa 50 miljoonaa euroa tuntemattomalle pikku­säätiölle, jolla ei ole yhtään vakituista työntekijää

  6. 6

   Patjasta löytyi jopa 20 miljoonaa: Pyramidihuijauksen rahanpesusta epäilty tunnusti viimein torstaina

  7. 7

   20 vuotta sitten aamuyöllä tanskalainen vankikarkuri Steen Christensen saapui hotelli Palaceen ja nosti aseen kohti yöportieeri Mikko Tähtisen kasvoja – 30 minuuttia myöhemmin kaksi poliisia makasi teloitettuna kadulla

   Tilaajille
  8. 8

   Suomalaistutkija ratkaisi ongelman, jota fyysikot ovat pähkäilleet 200 vuotta: Miksi vesipisara ei heti valu kaltevalla pinnalla?

  9. 9

   Hyytävä sää vyöryy nyt etelään asti: luvassa jopa päiväpakkasia ja räntää – ”Talvirenkaat alle”, suosittelee Liikenneturva

  10. 10

   Nyt puhuu Ensitreffit alttarilla -asiantuntija, joka myöntää mokanneensa eikä usko sen oikean löytämiseen: Miksi täydellisten parien muodostaminen on niin vaikeaa?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Äiti soittaa”, vilkutti puhelin kuolleen pojan vieressä – oppilas Niina Sassi, poliisi Timo Leppälä ja muut Jokelan koulusurman kokeneet kertovat nyt, millaiset jäljet tragedia jätti

   Tilaajille
  2. 2

   Sairaanhoitaja Paula Vuotila, 61, eli 30 vuotta ”koulutetun eliittielämää” – sitten hän ajautui asumaan rappukäytävissä

  3. 3

   ”Kaikki alalla olevat tietävät sen ringin” – Suomen elokuva-alalta kerätyssä kymmenien ahdistelukertomusten aineistossa muutama nimi toistuu

  4. 4

   ”Ota poikasi kainaloon” – Jos haluat kasvattaa pojan, joka ei ahdistele, yksi keino on lastenpsykiatri Jari Sinkkosen mukaan ylitse muiden

  5. 5

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  6. 6

   Aleksis Salusjärvi oli lukiossa, kun nainen kavahti häntä ensi kerran bussipysäkillä – #MeToo-kampanja herätti miehet kertomaan, miltä tuntuu, kun nainen pelkää

  7. 7

   Kuura Maula ei kutsu lastaan pojaksi, Maisa Leppänen antoi poikansa pukeutua mekkoon – Näin toimii vanhempi, joka haluaa kasvattaa lapsensa feministisesti

   Tilaajille
  8. 8

   Hyytävä sää vyöryy nyt etelään asti: luvassa jopa päiväpakkasia ja räntää – ”Talvirenkaat alle”, suosittelee Liikenneturva

  9. 9

   Seuraan lyöttäytynyt kaksikko repi suomalaiselta hopeakorun Firenzessä – mies hermostui ja taltutti ryöstäjät pystypainin jälkeen: ”Poliisi sanoi, että aika harvoin käy näin”

  10. 10

   ”Ideologisesti työtön” Ossi Nyman kuuli tukiensa katkaisemisesta Hesarista ja sai haastattelustaan palautevyöryn – ”Ei voi sanoa ääneen, että on tyytyväinen työttömänä”

  11. Näytä lisää