Ura    |   RAHAN LIIKKEET

Ota minut! Sido minut!

Tilaajille

Viimeinkin tiedän mitä haluan. Haluan, että minut sidotaan. Haluan päästä sitouttamisputkeen.

Sitouttamisputki tuo rutkalti rahaa. Sitouttamisputkessa ei ole vielä moni, mutta onnellisten määrä lisääntyy koko ajan.

Ihannetapauksessa sitouttamisputki kestää koko työuran ja tiukkenee jatkuvasti.

Sitouttamisputki syntyy, kun yritys haluaa sitoa niin sanotun avainhenkilön palvelukseensa.

Avainhenkilölle ruvetaan kehittelemään palkanlisää, jotta hän ahkeroisi yrityksen menestyksen eteen eikä siirtyisi kilpailevaan yritykseen.

Sitouttamiskeinoja on erilaisia. Yksinkertaisimpia ovat bonukset, jotka maksetaan peruspalkan päälle. Monimutkaisempia ovat optiojärjestelmät. Ne antavat oikeuden ostaa yhtiön osakkeita tiettyyn ennaltamäärättyyn hintaan.

Avainhenkilölle voidaan myös myydä potti yhtiön osakkeita alehintaan. Yhdysvalloissa jotkut sitoutetut saavat tietyn osakemäärän tuoton, mutta eivät omistajan oikeuksia.

Sitouttamiskeino ei ole kuitenkaan olennainen seikka. Tärkeintä on saada sitouttamisputki avatuksi.

Vaikeinta on saada ensimmäinen työnantaja vakuttuneeksi siitä, että juuri minut kannattaa sitouttaa. Kun tästä on selvitty, jatko on helpompaa.

Sitouttamisputki

- toimiiko se?

Olennaisinta on erottaa sitouttamisputken toimiminen yrityksen ja avainhenkilön kannalta.

Yrityksen kannalta asiaa on tutkittu lähes yksinomaan Yhdysvalloissa. Tulokset ovat ristiriitaisia.

Useimmiten henkilön työsuoritukset paranevat, kun hän saa enemmän palkkaa. Kuinka paljon yksittäisen henkilön työtehon paraneminen vaikuttaa esimerkiksi yhtiön markkina-arvoon, sitä on jo vaikeampi laskea.

Avainhenkilön kannalta sitouttamisputki toimii sen sijaan erinomaisesti.

Erilaisia sitouttamiskeinoja käytetään eniten Yhdysvalloissa. Järjestelmät yleistyivät 1980-luvun aikana.

Tätä ennen amerikkalaisten johtajien, toimihenkilöiden ja työntekijöiden palkkojen kasvuvauhti oli prosentuaalisesti sama. 1980-luvulla sitouttamisputkeen päässeen ylimmän johdon palkat nousivat yli 200 prosenttia, kun muiden palkat nousivat vain 50 prosenttia.

Avainhenkilöiden iloa lisää se, että yhden yrityksen ruvetessa sitouttamaan muiden on pakko seurata perässä. Muuten ne eivät saa hyvää väkeä töihin.

Kun kaikki yritykset ovat omaksuneet sitouttamisjärjestelmän, kerran sitoutumisputkensa avannut voi sitoutua siihen tärkeimpään: omassa putkessaan etenemiseen.

Työnantajan vaihto on helppoa, kun kaikkien yrityksien on pakko sitouttaa. Haluttu avainhenkilö neuvottelee helposti menetettyjen kannustimien tilalle uudet vielä paremmat.

Sitouttamisputki

- myös Suomessa?

Suomessa sitouttaminen on hyvässä vauhdissa. Lähes jokaisen pörssiyhtiön ylimmällä johdolla on optiojärjestelmänsä. Esimerkiksi Tieto ja Nokia ovat avanneet sitouttamisputket avainhenkilöille myös alemmalla tasolla.

Sitouttamisputket myös toimivat, ainakin avainhenkilöiden kannalta.

Nokialla optio-ohjelmaan on päässyt 2000 henkilöä. Näistä osaa on houkuteltu muualle töihin lupauksilla rakentaa vähintään vastaavat edut tuova järjestelmä.

Tähän ilmiöön on törmännyt Helsingin kauppakorkeakoululle lisensiaatin työtään sitouttamisesta tekevä Juhani Kauhanen.

Kauhanen uskookin kaksien työmarkkinoiden kehittymiseen.

Näistä halutummat muodostavat yhtiöt, jotka pystyvät nokittamaan yhä paremmilla sitouttamisohjelmilla.

Sitouttamisputki

- voiko se katketa?

Sitouttamisputken avaamiselle ja kehittämiselle on Suomessa mitä otollisin aika. Putkia ei uhkaa nyt mikään.

Sitouttamisen idea on saavuttanut yleisen hyväksynnän. Eikä ihme, onhan sitoutuminen keksitty Yhdysvalloissa. Lisäksi joku on joskus kuullut jonkun yhdysvaltalaisen sijoittajan edellyttävän kohdeyrityksiltään sitouttamista.

Sitouttamisputkia vahvistaa myös se, että samat henkilöt ovat päättämässä toistensa putkista. Homma pysyy hyvin käsissä, kunhan putkia ei vain avata liian monille.

Veronmaksajankin kannalta sitouttamisputket ovat hyvä asia. Suurin osa sitouttamisrahoista häviää veroina valtion kirstuun.

Kuka sitouttamisesta sitten häviää? Ainoa mahdollisuus on yritykset ja niiden omistajat.

Sitouttamiskierteen yltyminen imee rahaa loputtomasti. Ensi vuonna miljoonapalkan päälle tulevat miljoonaoptiot eivät tunnu enää miltään, vaan on saatava lisää ja parempaa.

Kitkerää sivumakua kierteeseen tuo se, ettei kukaan voi laskea, kuinka arvokkaita sitoutetut henkilöt todellisuudessa yritykselle ovat. Kovalla tohinalla sitoutetun Pekka Vennamonkin erottaminen vain nosti Soneran kurssia.

Sitouttaminenkin voi kaatua: lamaan. Silloin palataan vanhaan käytäntöön, arvonimillä palkitsemiseen. Käyntikortteihin voi vaikkapa painaa brittiläiseen Esquire-tyyliin nimen jälkeen pilkun ja lyhenteen Sit. (Esq. = herra). Se tarkoittaa, että yritys on sitoutunut pitämään kyseisen henkilön töissä.

annamari.sipila@sanoma.fi

RAHAN LIIKKEET Annamari Sipilä

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Edis Tatli johtaa EM-ottelua Francesco Pateraa vastaan – HS seuraa

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  6. 6

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  7. 7

   Paloasema ilman sähköä Espoossa – Helsingissä piti tarkistaa, onko ratikka vielä kiskoilla vai ei

  8. 8

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  9. 9

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  10. 10

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  5. 5

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  8. 8

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  9. 9

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  10. 10

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää