Ura

Kaksitoista kysytyintä veropulmaa

Tilaajille

Helsingin verotoimisto vastaa tuhansiin kysymyksiin ennen kuin veroilmoitukset on jätetty. Verotoimiston mukaan nämä ovat kaksitoista kysytyintä aihetta.

1. Kenen pitää jättää veroilmoitus?

Niiden, joille on lähetetty veroilmoituslomakkeet. Veroehdotusmenettelyssä olevat eivät ole saaneet postia, vaan ehdotus lähetetään touko-kesäkuussa.

2. Pitääkö palkkatuloista liittää jotakin selvitystä veroilmoitukseen?

Työnantajan ei tarvitse enää vuodelta 1998 antaa pidätystodistusta. Veroilmoitukseen merkitään palkat ja toimitetut ennakonpidätykset niille varattuihin kohtiin lomakkeen etusivulle. Työnantajan pidätystodistuksen tilalle antamaa tositetta palkoista ja ennakonpidätyksistä tai viimeistä palkkalaskelmaa ei tarvitse liittää veroilmoitukseen. Ne on hyvä säilyttää verotuksen tarkistamista varten.

3. Kuulun veroehdotusmenettelyyn. Minulla on vuoden 1998 verotukseen vähennysvaatimuksia? Kannattaako tositteet lähettää jo nyt verotoimistoon?

Ei kannata. Kaikki korjaukset ja lisäykset kannattaa tehdä veroehdotuslomakkeelle. Luovutusvoitot, matkakulu-, tulonhankkimis- ja veronmaksukyvyn alentumisvähennys ilmoitetaan veroehdotuksella.

Kuitit verotusta varten on syytä säilyttää. Niitä tarvitaan veroehdotuksen tarkistamiseen. Veroehdotus palautetaan viimeistään 17. 6. 1999.

4. Mistä saan veroilmoituksen liitelomakkeita?

Ne löytyvät repäisyliitteinä veroilmoituksen täyttöoppaasta, joka on tullut veroilmoituskuoressa.

5. Olen myynyt arvopapereita vuoden 1998 aikana? Miten se ilmoitetaan ja kuinka siitä verotetaan?

Veronalainen luovutusvoitto lasketaan siten, että luovutushinnasta vähennetään hankintahinta ja voiton hankkimisesta aiheutuneet menot. Hankintahinta on esimerkiksi ostohinta tai perityn tai lahjaksi saadun omaisuuden osalta perintö- tai lahjaverotuksessa käytetty verotusarvo.

Vaihtoehtoisesti hankintahintana voidaan käyttää ns. hankintameno-olettamaa, jos se on edullisempi vaihtoehto verovelvollisen kannalta. Jos omaisuus on ostettu tai saatu ennen 1. 1. 1989, hankintameno-olettaman suuruus on 50 prosenttia hankintahinnasta. Jos osuus on hankittu 1. 1. 1989 tai sen jälkeen, hankintameno-olettaman suuruus on 30 prosenttia hankintahinnasta.

Luovutusvoiton voi selvittää, joko täyttämällä veroilmoituslomakkeen kolmannella sivulla olevan kohdan 76 tai käyttämällä erillistä lomaketta 9A. Veronalaisen luovutusvoitto merkitään lomakkeen neljännelle sivulle kohtaan 76.

6. Miten ilmoitetaan HPY:n osuustodistuksen myynti ja miten siitä verotetaan?

Jos perheen tavanomaiseen koti-irtaimistoon kuulunut osuustodistus on myyty viimeistään 31. 8. 1998, kyseessä on verovapaa luovutusvoitto. Jos myynti on tapahtunut 1. 9. 1998 tai sen jälkeen, syntynyt luovutusvoitto on veronalainen.

Osuuden hankintamenona voidaan käyttää todellista hankintahintaa (ostohinta) tai hankintameno-olettamaa riippuen, kumpi vaihtoehto on edullisempi. Jos osuus on ostettu tai saatu ennen 1. 1. 1989, voidaan käyttää 50 prosentin hankintameno-olettamaa. Jos osuus on hankittu 1. 1. 1989 tai sen jälkeen, käytetään 30 prosentin hankintameno-olettamaa.

7. Kuinka merkitsen HPY:n osuustodistuksen veroilmoitukseen?

Osuustodistus on veronalainen ja se on ilmoitettava veroilmoituksessa. Verotusarvo on 11 900 mk.

8. Myin osakkeita ja siitä syntyi minulle tappiota? Kuinka voin hyödyntää tappion verotuksessani?

Luovutustappion määrä lasketaan vähentämällä luovutushinnasta osakkeiden hankintahinta ja hankkimiskulut.

Omaisuuden luovutuksesta syntynyt tappio vähennetään omaisuuden luovutuksesta saadusta voitosta verovuonna ja kolmena seuraavana vuotena. Sitä ei voi siis vähentää mistään muusta tulosta kuin luovutusvoitosta. Jos luovutustappio on syntynyt vuonna 1998, se voidaan vähentää vuosina 1998-2001 syntyneistä luovutusvoitoista. Vakituisen asunnon myyntitappio ei ole vähennyskelpoinen.

9. Maksetaanko veronpalautukselle korkoa ja peritäänkö jäännösverosta korkoa?

Veronpalautukselle maksettava ja jäännösverosta perittävä vuotuinen korko on kaksi prosenttia. Korko jäännösverolle lasketaan alkaen ajankohdasta 1. 4. 1999 jäännösveron ensimmäisen erän eräpäivään asti ja veronpalautukselle alkaen samasta ajankohdasta marraskuun loppuun asti. Sadan markan alle jäänyttä korkoa ei peritä. Tämä tarkoittaa, että jos jäännösveron määrä on alle 7 500 mk, siitä ei aiheudu maksettavaa korkoa.

10. Miten työttömyyskorvaus/eläke/sairauspäiväraha tms. ilmoitetaan veroilmoituksessa?

Eläkkeitä ja erilaisia sosiaalietuuksia ei ilmoiteta. Verohallinto saa tiedot suoraan maksajilta.

11. Alaikäisellä lapsella on vähäisiä tuloja. Pitääkö hänen täyttää veroilmoitus?

Jos lapsi ei kuulu veroehdotusmenettelyyn, hänen tulee täyttää veroilmoitus. Lapsen tulot ja varat sekä niistä tehtävät vähennykset ilmoitetaan lapsen omassa veroilmoituksessa.

12. Muutama veroilmoitukseen liitettävä kuitti puuttuu vielä. Kuinka toimin?

Ilmoitus pitää palauttaa, vaikka kaikkia kuitteja ei olisikaan, mutta sitä voi täydentää myöhemmin.

Lähde: Helsingin verotoimisto

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  6. 6

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  7. 7

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  8. 8

   Sääongelmat jatkuvat Helsinki-Vantaan lentokentällä: Finnairin mukaan viivästykset ovat todennäköisiä vielä keskiviikkona

  9. 9

   "Häirintää on todella runsain mitoin", sanoo Rakennusliiton puheenjohtaja – Nyt kymmenen eri alojen vaikuttajaa kertoo, miten he aikovat puuttua seksuaaliseen häirintään

   Tilaajille
  10. 10

   Pitkittynyt stressi syö parisuhdetta, kun kotona ei osata tehdä enää muuta kuin riidellä – Onneksi tulehtunutta tilannetta voi hoitaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  4. 4

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  5. 5

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  6. 6

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää