Ura

Rankka lumisade sotki Davosin uuden maailmanjärjestyksen

Tuhat yritysjohtajaa rämpi Sveitsin pyryssä etsimässä suuntaa maailman menoon

Tilaajille

Pelkäätkö sydänkohtausta? Tai että vaimo kyllästyy ja jättää? Häiritseekö aikaero pitkien lentojen jälkeen? Pohditko joskus, laajeneeko maailmankaikkeus? Tai mistä maa sai alkunsa?

Ahdistaako eläinten ja ihmisten kloonaus? Etkö saa unta? Uskoako akupunktuuriin? Vai ovatko ongelmasi arkipäiväisempiä: miten isolla neliveto-Audilla pysyy tiellä liukkaalla kelillä?

Kaikki tämänkaltaiset ongelmat ratkeavat, kun pakkaa monot ja sukset mukaan ja suunnistaa tammi-helmikuun vaihteessa Sveitsin Alpeille, pieneen Davosin kylään. Siellä on nytkin tuhatkunta kaltaistasi.

Ai niin, pari pikkuasiaa unohtui mainita. Pääsyvaatimuksena on toimitusjohtajan titteli firmassa, jonka liikevaihto on vähintään viisi miljardia. Ja retken hinnaksi tulee pitkälti toistasataa tuhatta.

Autoja tiellä

sikin sokin Kyseessä on sveitsiläisen professorin Klaus Schwabin johtaman World Economic Forumin vuosikokous. Sinne kutsutaan vuosittain tuhatkunta yritysjohtajaa, viitisensataa tiedemiestä ja parisataa toimittajaa. Suurin osa heistä tulee paikalle puolisoineen, joten kuusipäiväiseen yritysjohtajien huippukokoukseen osallistuu yhteensä noin kolmetuhatta ihmistä.

World Economic Forumin iskulauseiden mukaan Davosin kokouksessa määritellään talouselämän alkaneen vuoden työjärjestys.

Torstaina tämä maailmanmuuttamistyö oli kuitenkin täysin sekasorron vallassa rajun lumisateen vuoksi: autot olivat teillä sikin sokin, tiet poikki ja junia peruutettiin.

"Täällä ei ole satanut näin paljon lunta 29 vuoteen", manasi kokouksia vuodesta 1971 järjestänyt Schwab.

Reitti parintuhannen metrin korkeudessa olevaan alppikylään vie Zürichin lentoaseman kautta. Sieltä voit valita joko junan, vuokra-auton, järjestetyn yhteiskuljetuksen bussilla tai helikopterin.

Jos haluat erottua porukasta, kannattaa valita helikopteri. Suurin markkinoilta löytyvä musta Mersu on harmaan massan kulkupeli tässä porukassa. Sitä paitsi Mersusi kuskilla on suuri riski joutua pitkälliseen suukopuun siitä, kenen kuuluu ajaa ensin.

Kun yleensä suuremman oikeuksiin tottuneita kuljettajia on samassa pikkukylässä muutama sata, nokkimisjärjestyksestä päättämiseen voi mennä lumisessa kaaoksessa kohtuuttomasti aikaa. Ja muu liikenne seisoo.

Perille päästyäsi voit mitata omaa arvoasi yritysjohtajana siitä, millaiseen hotelliin sinut on sijoitettu. Kolme tähteä on hyvää keskitasoa. Parhaisiin hotelleihin pääsevät vain valtiomiehet, kuninkaalliset tai Nokia-luokan toimitusjohtajat.

Tunnollisena henkilönä päätät Davosin-matkasi kongressikeskukseen, jossa pohditaan yritysten ja maailman menoa yhteensä lähes 330 eri istunnossa. Yleensä kussakin puhuu muutama huipputietäjä.

Voit valita, haluatko kuunnella jotakuta kokoukseen osallistuvasta noin 40 valtionpäämiehestä tai pääministeristä, vai kenties päivittää näkemyksesi maailmantaloudesta maailman parhaiden ekonomistien sanailua kuunnellen.

Torstaina tarjolla olivat esimerkiksi Saksan liittopresidentti Roman Herzog , Yhdysvaltain toinen valtiovarainministeri Lawrence Summers , MIT-yliopiston taloustieteilijä Rudi Dornbush , ranskalaisen huippuyliopiston Inseadin dekaani Antonio Borges ja Saksan viiden viisaan miehen ekonomistiryhmään kuuluva Horst Siebert .

Saatat huomata, että vieressäsi istuu Sonyn pääjohtaja Nobuyuki Idei tai Philipsin Cor Boonstra . Tai Leonian Eino Keinänen , Outokummun Jyrki Juusela tai SOK:n Jere Lahti .

Yömyssyille voi lähteä vaikkapa Sunin pääjohtajan Scott McNealyn seuraan läheiseen hotellin baariin.

Perjantaina päästiin vauhtiin. Tarjolla oli satojen ministereiden, pääjohtajien, professoreiden, toimittajien ja taiteilijoiden puheenvuoroja. He isännöivät niin aamupaloja, lounaita kuin päivällisiä ja yömyssyjäkin aamuseitsemästä puolille öin.

Sama tahti jatkui lauantain, mutta tänään sunnuntaina on hiihdon vuoro. Rinteessä tapaat uusia kasvoja: niitä johtajia joiden mielestä laskettelu on Davosin-viikon pääasia.

Näennäisesti ohjelma jatkuu vielä maanantain ja tiistain, mutta näiden päivien todellinen juju on pienen piirin tiedossa. Samaan aikaan kun massat kokoontuvat yleisiin istuntoihin, pidetään muutaman toimialan ydinihmisten suljettuja tapaamisia toisaalla. Ne ovat useimmille kovan luokan johtajille todellinen syy saapua Davosiin.

Näihin keskusteluihin ei edes professori Schwabin tiukan seulan läpäisseillä luottotoimittajilla ole mitään asiaa.

Tänä vuonna Davosin kokouksen teemana on vastuullinen globaalisuus, ei siis globalisaatio. Järjestäjien mielestä sanojen välillä on merkittävä ero. Mitä vastuullinen globaalisuus sitten on? Kukaan ei tunnu tietävän.

Keskustelujen perusteella sillä on jotakin tekemistä maailman rahoitusjärjestelmän uudistamisen, paremman tiedonkulun ja johtavien suurvaltojen yhteistyön kanssa. Puhujiksi on kutsuttu myös muutamia kansalaisjärjestöjen edustajia, mutta ei sellaisia, joista olisi oikeasti harmia.

Tunnelma tuntuu muutenkin selvästi muuttuneen parin vuoden aikana. Vielä 1997 Aasian ja muiden kehittyvien alueiden talouskasvu oli kaiken keskipisteessä, vuosi sitten podettiin siitä krapulaa ja ennustettiin varmuuden vuoksi yhä pahenevia ongelmia.

Kun kävi juuri niin kuin ennustettiin, yhteinen pallo tuntuu olevan edelleen hukassa.

Kofeiini on

strateginen asia Yritysjohtajia tuntuu vaivaavan samankaltainen epävarmuus tulevaisuudesta kuin muitakin eurosta, maailman rahoituskriisistä tai vuosituhannen vaihteesta sekaisin olevia ihmisiä.

Siksi lienee parasta keskittyä pehmeämpiin teemoihin. Unettomuuteen, tuonpuoleiseen, aavistamisen taitoon, väsymyksen torjuntaan.

Ai ne vastaukset niihin tärkeisiin kysymyksiin?

Sydänsairauden todennäköisyys pienenee 95 prosenttia, jos ryhtyy kasvissyöjäksi, sanoo Preventive Medicine -tutkimuslaitoksen johtaja Dean Ornisch . Myös tupakointi kannattaa lopettaa. "Ei edes havannalaista päivässä", komentaa Ornisch .

Alertness Solutions -yhtiön johtaja Mark Rosekind suosittelee 45 minuutin strategisia nokosia ja kofeiinia aikaeron aiheuttamien harkinta-, muisti- ja puheongelmien hoitoon. Strategiset nokoset parantavat suorituskykyä jopa 34 prosenttia. Kahvi pitää ottaa puoli tuntia ennen h-hetkeä, vaikutus kestää kolmesta neljään tuntiin.

Maailmankaikkeus laajenee ja kylmenee, kertoo puolestaan brittiläisen Sussexin yliopiston astronomiakeskuksen professori John D. Barrow .

Kloonauksesta kiinnostuneille kerrottakoon, että Celera Genomics Corporationin pääjohtaja J. Graig Venter aikoo laatia ihmisen geeneistä maailman suurimman tietokannan ja laittaa sen internetiin kaikkien ilmaiseksi imuroitavaksi muutaman vuoden kuluessa.

Kannattaa valita helikopteri, jos haluaa erottua porukasta Rinteessä ovat ne, joiden mielestä laskettelu on kokouksen pääasia

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  3. 3

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  4. 4

   Suojelupoliisi haluaa perustaa vakoilukoulun – Supo ja Puolustusvoimat tarvitsevat 130 uutta työntekijää tiedustelulakeja toteuttamaan

  5. 5

   Helsingissä rytisee nyt pelti, märkä lumi kaatanut kymmeniä puita – kolareita eri puolilla Suomea

  6. 6

   Asianajajaliitto pitää ”paimenkirjeiden” lähettelyä pelkän baarikeskustelunkin pohjalta hyväksyttävänä – ”Asianajajan velvollisuus numero yksi on lojaalius asiakasta kohtaan”

  7. 7

   Kaarina Hazard nauraa asianajajan välityksellä uhkailevalle miehelle #MeToo-keskustelussa – ”Kasvoton valta yrittää sabotoida naisten järjestäytymis­yritykset”

  8. 8

   Poliisi kiinnostui Sunny Car Centerin kadonneista miljoonista – Konkurssipesä: rahaa meni ”hupifirmalle” ja mausteyhtiölle

  9. 9

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  10. 10

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  2. 2

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  8. 8

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  9. 9

   Ahdistelijoista puhuneet naiset ovat saaneet vaientamiskirjeitä – Rikosoikeuden professori: ”Tuollaiset kirjeethän ovat puolittain uhkauksiakin”

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää