Ura    |   PANKIT

Mitä tapahtuu asuntolainojen korkovähennyksille?

Tilaajille

Suomen Pankin tuoreimmassa Euro & talous -julkaisussa ekonomisti Mikko Spolander toteaa, että huolellisesti valmisteltu ja asteittain toteutettu asuntoluottojen korkovähennyksen poistaminen saattaisi vähentää asuntojen kysyntää ja hillitä hintojen nousua.

Suomen Pankista on aiemminkin kuulunut vastaavansuuntaisia mielipiteitä.

Oletteko samaa mieltä keskuspankin edustajien kanssa, hallitusneuvos Kirsi Seppälä valtiovarainministeriön vero-osastosta?

Periaatteessa korkovähennyksen poistaminen tietysti tuohon suuntaan vaikuttaa, ilman muuta.

Valmistellaanko ministeriössä asuntolainojen korkovähennyksiin muutoksia?

Ei valmistella. Asiahan oli esillä niin sanotussa asuntopaketissa, jossa asuntojen kysyntää hillitseviä ja toisaalta taas asuntojen tarjontaa lisääviä toimia mietittiin. Silloin verotukseen tuli vain kiinteistöjen väliaikainen kunnalle myynnin verovapaus, joka päättyy nyt kesäkuussa, sekä kiinteistöveron korotusmahdollisuus rakentamattomille tonteille. Nämä kaksi pientä asiaa toteutuivat.

Silloinhan Suvi-Anne Siimes ehdotti asuntolainojen korkovähennyksen poistamista, mutta sehän sai aivan tyrmäävän vastaanoton.

Eikö teillä sitten ole jo valmiit ehdotukset siellä ministeriössä?

Joitakin laskelmia tietenkin silloin tehtiin, mutta ei sinänsä mitään, sillä keskusteluhan aika nopeasti lopahti.

Kun korkovähennyksen poistoa ei tullut, niin huolehtiko valtio näin omistavan luokan eduista vai mistä syystä korkovähennykseen ei koskettu?

Ei, kyllä tässä on kysymys siitä, että tämä on poliittisesti niin arkaluontoinen ja hankala asia. Silloin kun valmisteltiin pääomaverouudistusta, niin korkovähennystä supistettiin hallitusti, mutta ei loppujen lopuksi kovinkaan paljon.

Onhan tämä hallitus poistanut ylimääräisen korkovähennyksen, joka koski paljolti hyvätuloisia, joilla oli vuonna 1992 paljon velkaa.

Olisiko mikään verokeino tarpeen tähän asunto-ongelmaan?

Kyllä korkovähennys olisi ainoa tehokas.

Miksi se olisi tehokas?

Se on taloudellisesti merkittävä asuntopoliittinen tukimuoto, vaikka sillä ei ole enää niin suurta merkitystä kuin aikaisemmin. Varmasti korkovähennyksen poisto hillitsisi ihmisten halukkuutta ostaa asuntoja ja sitä kautta vähennys vaikuttaisi hintakehitykseen.

Mitä mieltä olette ehdotuksista, joiden mukaan maaseudulle muuttaville annettaisiin verohelpotuksia?

Enpä suhtaudu kovin positiivisesti. Se olisi tällaista tyypillistä näpertelyä. Ei verotusta pitäisi käyttää tuommoisena keinona. Päinvastoin pitäisi päästä eroon tämäntyyppisistä keinoista.

Martta Nieminen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  4. 4

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  5. 5

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  6. 6

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  7. 7

   Suojelupoliisi haluaa perustaa vakoilukoulun – Supo ja Puolustusvoimat tarvitsevat 130 uutta työntekijää tiedustelulakeja toteuttamaan

  8. 8

   Edis Tatli kohtaa EM-ottelussa Francesco Pateran – HS seuraa ottelua

  9. 9

   Helsingissä rytisee nyt pelti, märkä lumi kaatanut kymmeniä puita – kolareita eri puolilla Suomea

  10. 10

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  8. 8

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  9. 9

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  10. 10

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää