Ura

Mitä kuuluu, Elisa?

Suomen laajimmin omistetun yhtiön alamäki oli jyrkkä ja nopea

Tilaajille

Muistattehan Elisan, joka halusi olla kaikkialla, kaikkien kanssa, kaiken aikaa, nyt ja aina?

Puolitoista vuotta sitten tämä salaperäinen, monikasvoinen yhtiö julisti sanomaansa tv-mainoksissa, bussien kyljissä, pysäkeillä ja lehdissä.

Irvileuat väänsivät Elisan mainoskampanjasta omat vitsinsä. Papisto näki siinä markkinahumuun peittyneen maailman rappion huipentuman: pörssiyhtiö korotti itsensä jumalaksi. Raamatullisella viittauksella - nyt ja aina - se tarjosi sitä, mihin jumalalla oli ollut siihen saakka monopoli: iäisyyttä.

Kaikki näyttikin

lupaavalta kevättalvella 2000. Kun Elisa aloitti pörssissä, sen osakekurssi kolminkertaistui äkisti.

Sitten tietoteknologiayhtiöiden osakekurssit romahtivat kaikkialla. Elisa hävisi kokonaan katukuvasta, ja sen osakkeiden arvo kutistui pörssissä kuudennekseen huipustaan.

Kurssi on tehnyt pitkän laskun, vaikka juuri tämän viikon lopulla se hieman nousikin.

Kuinka tässä

oikein näin kävi? Kun Helsingin Puhelinta eli entistä Helsingin Puhelinyhdistystä muutettiin pörssiyhtiöksi, asiaa perusteltiin muun muassa arvonnousulla. Osakkeen hinnan nousun piti korvata se, että yhdistyksen jäsenet menettivät puhelimen käytöstä saamansa reilun viidensadan markan vuosialennuksen.

Elisan toimitusjohtaja Matti Mattheiszen puolustelee, ettei yhtiön tilanne ole niin huono kuin monen muun teleyhtiön.

"Jos vertaa Elisaa eurooppalaisiin teleoperaattoreihin, me olemme aika hyvin siinä sarjassa mukana. Muutamana viime kuukautena Telia ja Telenor ovat pärjänneet vähän paremmin", Mattheiszen sanoo.

Myönnetään, myönnetään. Mutta se ei paljon lohduta valtaosaa Elisan omistajista. Monelle Elisan osakkeet ovat heidän ainoat arvopaperinsa.

Mattheiszen huomauttaa, että entistä puhelinosaketta vastaavien 150 osakkeen arvo on edelleen korkeampi kuin osuustodistuksen hinta. Se maksoi kalleimmillaan 5500 markkaa.

Sekin on selvä; mutta mikä selittää pörssilaskun? Kilpailija Soneran hinta on painunut pohjaan. Ei kai Elisa aio tehdä sille seuraa?

Sonera on surkeassa jamassa ennen kaikkea siksi, että sillä on onnettoman paljon velkaa, 26 miljardia markkaa. Myös Elisan velkataakka, 4,5 miljardia, kasvoi valtavasti viime vuonna samaan aikaan kun yhtiö teki surkean tuloksen.

"Olemme tehneet kannattavuuden kustannuksella hyvin nopean kasvuliikkeen", Mattheiszen sanoo.

Elisa velkaantui, kun se osti muut puhelinyhtiöt ulos matkapuhelinoperaattori Radiolinjasta ja hankki parikymmentä pientä puhelinyhtiötä Saksasta. Elisan liikevaihto kaksinkertaistui parissa vuodessa.

"Täytyy muistaa, että Soneran velka tulee umts-lisenssistä, jossa ei ole mitään substanssia (sisältöä). Meidän velkaamme liittyy liiketoimintaa, joka pyörii tuloksellisesti ja jolla on substanssia. Saksassa teemme tappiota, mutta liikevoitto tulee sielläkin positiiviseksi 2003", Mattheiszen selittää.

Jos kerran näin on, pitäisi sen kai näkyä osakekurssissa.

"Kurssiimme vaikuttaa se, että likviditeetti (osakevaihto) on suhteellisen pieni. Toiseksi sijoittajat eivät ole uskoneet Saksan-liiketoimintaamme. Nyt lupaukset, jotka annoimme, ovat toteutumassa. Se ei olekaan ikuinen tappiokierre." No hyvä, mutta

mitä muita suunnitelmia Elisalla on?

Yhtiö ei aio Mattheiszenin mukaan sännätä Saksan lisäksi muille markkina-alueille. Jopa pohjoismaiden haltuunotto on sille liian iso pala.

Elisa on kahminut puhelinyhtiöitä, viimeksi tamperelaisen Soonin. Se kyttää muidenkin kasvukeskusten yhtiöitä.

"Oulu kiinnostaa, mutta (omistaja) Oulun kaupunki tekee omat päätöksensä." Elisa ryhtyy rakentamaan omaa umts-verkkoaan Suomeen ensi kevättalvena, mutta valmis siitä tulee vasta, kun palvelulla on käyttäjiä.

Umts-verkossa voi käyttää kolmannen sukupolven matkapuhelimia, joita ei vielä ole myynnissä. Niissä tieto välittyy nykyistä nopeammin ja elävän kuvan pitäisi siirtyä helposti.

Mattheiszenin mukaan jättäytyminen muiden maiden huippukalliista umts-huutokaupoista ei ollut onnekas sattuma vaan tietoinen päätös: "Meidän mittakaavassamme siinä ei ollut mitään järkeä." Suomalaissaksalainen

paikallistoiminta kuulostaa kyllä pikkuisen puuhastelulta maailmoja syleilevällä telealalla. Tässäkö on kaikki?

"Jos jatkamme itsenäisenä, tarvitsemme merkittäviä kansainvälisiä partnereita. Kännykän täytyy toimia maailmanlaajuisesti, ja tämä on yksinkertaisimmin toteutettavissa jonkin kansainvälisen partnerin kanssa. Tällä hetkellä vahvat, globaalit toimijat ovat Vodafone ja Orange." Mattheiszenin mukaan kumppanuus tuskin tarkoittaisi omistusjärjestelyjä - globaaleille yhtiöille Suomi on liian pieni. Kyse olisi pikemminkin tuoteyhteistyöstä.

Eikö ole

muita vaihtoehtoja?

On toki, Mattheiszen kertoo. Ruotsalainen Telia tai norjalainen Telenor ovat lihottaneet kassaansa urakalla. "Niiden pöydällä on pohjoismaisen strategian paperi, mutta yhtään tarjousta ei ole tullut." Sepä kiinnostavaa - telealalla kun yritysostoissa on yleensä maksettu kymmenien prosenttien ylihinta, jotta omistajat varmasti myisivät osakkeensa.

Mattheiszen uskoo, että ajan kuluessa teleyhtiöiden osakekurssit tasaantuvat. Elisan kurssikehitystä hän ei lähde ennustamaan.

"En voi vastata muuta kuin että tämä yhtiö pyrkii tekemään mahdollisimman hyvää liiketoimintaa. Ja uskon, että nousut ja nopeat laskut tulevat hiljalleen tasaantumaan. Tästä tulee vähän tavanomaisempaa liiketoimintaa, mutta kuitenkin niin, että tämä on niitä harvoja teollisuudenaloja, jotka kasvavat."

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  3. 3

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  4. 4

   Suojelupoliisi haluaa perustaa vakoilukoulun – Supo ja Puolustusvoimat tarvitsevat 130 uutta työntekijää tiedustelulakeja toteuttamaan

  5. 5

   Helsingissä rytisee nyt pelti, märkä lumi kaatanut kymmeniä puita – kolareita eri puolilla Suomea

  6. 6

   Asianajajaliitto pitää ”paimenkirjeiden” lähettelyä pelkän baarikeskustelunkin pohjalta hyväksyttävänä – ”Asianajajan velvollisuus numero yksi on lojaalius asiakasta kohtaan”

  7. 7

   Kaarina Hazard nauraa asianajajan välityksellä uhkailevalle miehelle #MeToo-keskustelussa – ”Kasvoton valta yrittää sabotoida naisten järjestäytymis­yritykset”

  8. 8

   Poliisi kiinnostui Sunny Car Centerin kadonneista miljoonista – Konkurssipesä: rahaa meni ”hupifirmalle” ja mausteyhtiölle

  9. 9

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  10. 10

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  2. 2

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  8. 8

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  9. 9

   Ahdistelijoista puhuneet naiset ovat saaneet vaientamiskirjeitä – Rikosoikeuden professori: ”Tuollaiset kirjeethän ovat puolittain uhkauksiakin”

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää