Ura    |   SIJOITUSRAHASTOT

Hankintameno-olettamaa ei yleensä kannata käyttää

Tilaajille

Sijoitusrahasto-osuuksia verotetaan kuin muutakin omaisuutta: myynnistä syntyvät voitot ovat normaalia pääomatuloa, myyntitappiot taas vähennyskelpoisia. Rahasto-osuudet lasketaan mukaan myös omaisuusverotukseen.

Sijoitusrahastojen verotuksessa tärkeintä on säilyttää kaikki rahastojen osto- ja myyntikuitit. Ilman niitä veroilmoituksen laatiminen vaatii ylimääräisiä ponnistuksia, kun on selvitettävä päivämääriä ja summia rahastoyhtiön arkistoista. Erityisesti kulujen räknääminen voi olla tuskallista.

Monet rahastoyhtiöt lähettävät osuuksia myytäessä kuitin, joka selvittää kaikki verotukseen tarvittavat asiat.

Oletetaan, että

Hannele Hanhi myy 1996 50000 markalla ostamiaan rahasto-osuuksia tänään 70000 markalla. Hänelle syntyy 20000 markan myyntivoitto.

Hannele voi hoitaa verotuksen kahdella tavalla. Hän voi vähentää myyntihinnasta ostohinnan ja sen lisäksi kulut osuuksien ostamisesta ja myynnistä. Niiden tulisi ilmetä rahaston lähettämästä myyntitositteesta, ja ne ovat korkeintaan muutaman prosentin. Tosite tulee kotiin viimeistään vuoden alussa.

Jos kulut ovat olleet esimerkiksi 500 markkaa ostettaessa ja 700 markkaa myytäessä, jää Hannelelle 18800 markkaa verotettavaa pääomatuloa, josta hänen pitää maksaa 29 prosenttia pääomatuloveroa.

Toinen mahdollisuus

on laskea vero hankintameno-olettaman avulla. Alle kymmenen vuotta omistetuista osuuksista voi vähentää hankintameno-olettamana 20 prosenttia myyntihinnasta. Hannelen tapauksessa verotettavaksi tuloksi jäisi 80 prosenttia 70000 markasta eli 56000 markkaa. Tämä laskutapa ei hänelle kannata.

Hankintameno-olettamaa kannattaa yleensä käyttää vasta yli kymmenen vuotta omistetuissa osuuksissa, sillä niissä saa käyttää 50 prosentin olettamaa. Niinpä suurelle osalle sijoittajista on tärkeää ja kannattavaa merkitä itse kulut ja ostohinta veroilmoitukseen. Jos sen jättää tekemättä, verottaja läiskäisee veron hankintameno-olettaman perusteella.

Jos pörssi

on kohdellut Hannelea kaltoin, mutta rahapula on iskenyt, hän on ehkä joutunut lunastamaan osuuksiaan tappiolla. Hannelea saattaa helpottaa tieto siitä, että hän saa vähentää tappionsa kolmen vuoden ajan verotuksessa.

Rahastoyhtiö hoitaa verotuksen sijoittajan puolesta yhdessä erikoistapauksessa: Jos sijoittajalla on rahastosta niin sanottuja tuotto-osuuksia, rahastoyhtiö maksaa 29 prosentin veron keväällä jaettavista voitto-osuuksista.

Yleishyödyllisille yhteisöille rahastojen osuudet ja myyntivoitot eivät ole verotettavaa tuloa.

Omaisuusverotuksessa rahasto-osuudet alkavat kirpaista, jos omaisuus ylittää 1,1 miljoonaa markkaa, jonka jälkeen yksityishenkilön on maksettava omaisuudestaan veroa. Monet raharikkaat ovatkin ottaneet tavakseen vetää varojaan pois rahastoista ja siirtää niitä verottomille tileille joulukuun lopussa välttääkseen verotuksen. Etenkin lyhyen koron rahastoista on varallisuus virrannut pois suurina summina, mutta palannut takaisin tammikuussa.

Matias Möttölä

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  4. 4

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  5. 5

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  6. 6

   Suojelupoliisi haluaa perustaa vakoilukoulun – Supo ja Puolustusvoimat tarvitsevat 130 uutta työntekijää tiedustelulakeja toteuttamaan

  7. 7

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  8. 8

   Edis Tatli kohtaa EM-ottelussa Francesco Pateran – HS seuraa ottelua

  9. 9

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  10. 10

   Helsingissä rytisee nyt pelti, märkä lumi kaatanut kymmeniä puita – kolareita eri puolilla Suomea

  11. Näytä lisää
  1. 1

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  8. 8

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  9. 9

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  10. 10

   Potilas ohjattiin päivystyksestä sydänfilmiin Vantaalla, parkkisakko mätkähti – Viranomainen tiukkana: Sakon saa anteeksi ”jos joutuu tyyliin suoraan leikkaussaliin”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää