Ura

Nanopartikkelien kasvattajat

Tuonnempana opitaan ehkä tekemään virtuaalinen läsnäolo mahdolliseksi.

Tilaajille

LOHJA. Lohjalainen Liekki Oy syntyi oikeastaan jo viisi vuotta ennen perustamistaan. Diplomi-insinööri Markku Rajala oli siirtynyt Taideteollisen korkeakoulun keramiikkalaboratorion vetäjäksi, ja laboratoriossa pohdittiin taidelasin värjäämistä uudella tavalla.

Se opittiinkin tekemään - mutta arvokkaampi oli oivallus, joka syntyi paikalle sattuneiden kolmen ihmisen kesken. Yksi osasi kaiken lasista, toinen kuidusta ja kolmas aerosoleista, ja niin syntyi DND, direct nanoparticle deposition eli nanopartikkelikasvatus.

Nyt Liekki valmistaa erityisoptisia kuituja fotoniikkakomponenttien valmistajille, ja sillä on keksintöönsä tavattoman vahva patentti, joka käsittää sekä menetelmän että laitteet.

Perinteisesti optisen kuidun valmistuksessa voidaan käyttää vain kaasumaisia raaka-aineita, Liekin menetelmässä myös nesteitä.

Raaka-aineista muodostuu lasihiukkasia, joiden koko on noin kymmenestuhannesosa hiuksen paksuudesta. Mitä pienempi hiukkanen, sitä parempi tulos. Liekki voi ylpistellä omallaan: sen kilpailijoilla hiukkaskoko on tuhat kertaa suurempi.

Hiukkasia syntyy tuhansien miljardien sekuntivauhtia. Niistä muodostuu lasisauva, joka tungetaan korkeaan kuidunvetotorniin ja kas niin: valmista kuitua alkaa valua ulos. Sen laatu on kilpailijoiden laatua tasaisempi ja prosessi yksinkertainen, valmistajansa mukaan melkein virheetön.

Keksintö on vallankumouksellinen, kun kuulee, että uusia kuidunvalmistustekniikoita kehitetään hyvin harvoin. Liekin kuitua käytetään tietoliikennekuiduissa kulkevan signaalin vahvistamiseen.

Mutta Rajalan oma into ei olisi riittänyt. Tarvittiin myös Tekesin käsittelijää Timo Kekkosta , joka näki keksinnön arvon ja antoi rahaa. Ylimalkaan Tekesissä on Rajalan mielestä näkemystä ja uskallusta enemmän kuin tahdotaan väittää.

On Rajalalla toinenkin

tarina yrityksensä synnystä: "Kun diplomi-insinööri menee töihin Taideteolliseen korkeakouluun, hän ei pääse sieltä insinööritehtäviin enää muutoin kuin perustamalla yrityksen." Eipä tietenkään. Nyt Liekissä on jo 28 työntekijää, ja kassavirtakin on alkanut. Miten yritys aikoo menestyä?

"Viiden vuoden kuluttua me olemme alallamme maailman johtava yritys", Rajala sanoo. "Mutta mitä me olemme sen lisäksi, sitä en tiedä." Tiedonsiirtoverkko muuttuu optiseksi, Rajala pohtii. Ihmisillä on tarpeita, joita tämänhetkisin tiedonsiirtonopeuksin ei osata vielä toteuttaa. Tuonnempana opitaan ehkä siirtämään kolmiulotteista kuvaa tai tehdään virtuaalinen läsnäolo mahdolliseksi.

Markkinointijohtaja Pekka Kykkänen on juuri päässyt selittämästä, missä tiedonsiirto ontuu. Jos haluaa tilata Los Angelesiin videon New Yorkin kaapelikirjastosta, se käy teknisesti päinsä, mutta vaatii niin paljon aikaa, että kuriiri tuo kasetin nopeammin perille.

Tiedon valtatie ei mahdu pikkupoluille, tai ainakin se maksaa paljon. Isoja reittejä edetään vaivatta, mutta loppupään järjestelmät eivät pysty nielemään tietoa.

Liekillä on siis runsaasti keksimistä. Jos ideat ehtyvät, Rajalaa pitää varmaankin käyttää toistamiseen Taideteollisessa korkeakoulussa.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  5. 5

   Kaaos jatkuu Helsinki-Vantaan lentokentällä: Finnair pyysi matkustajia varautumaan kentällä yöpymiseen, sillä hotellit ovat täynnä

  6. 6

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  7. 7

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  8. 8

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  9. 9

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  10. 10

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  6. 6

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää