Ura    |   TYÖN TULOKSET

Perusturvaa vaihdantataloudesta

Tilaajille

BUENOS AIRES. Palermon kaupunginosassa Buenos Airesissa on entinen tekstiilitehdas, jonka edessä kiemurtelee lauantaisin pitkä jono. Väki tungeksii odottaen sisäänpääsyä konkurssiin menneen tehtaan saleihin.

Tehdasrakennuksessa on yksi Club de Trueque -yhdistyksen (Vaihtoklubi) vaihtokauppatoreista.

Tori vaikuttaa tavalliselta kirpputorilta. Myyntipöydät pursuavat vanhoja vaatteita, elintarvikkeita tai tarpeettomaksi käynyttä tavaraa. Raha ei torilla kuitenkaan käy maksuvälineeksi, vaan kauppa käy vaihdantatalouden periaatteiden mukaan.

Club de Truequen jokainen jäsen on tuotteiden ja palveluiden tarjoaja sekä kuluttaja. Vaihtokauppatorilla tehdyt ostokset voidaan maksaa tavaroina, tarjottavalla työpanoksella tai maksuvälineinä käytettävillä luottokupongeilla. Kuponkeja voi myös kerätä varastoon ja käyttää myöhemmin.

Torilla tuotteiden

ja palveluiden hinnat vastaavat markkinahintoja. Yhden kupongin arvo on yksi peso. Esimerkiksi Palermon torin kauneussalongissa hiustenleikkuun saa kymmenellä kupongilla. Kaupungilla se maksaa kymmenen pesoa.

Vaihtokauppatoreilla omistajaa voivat vaihtaa niin autot kuin asunnotkin. Osaamistaan tarjoavat myös esimerkiksi asianajajat, psykologit, lääkärit, valokuvaajat ja laborantit.

Club de Truequen piirissä toimii 4500 vaihtokauppatoria. Tällä hetkellä yhdistyksessä on mukana jopa 2,5 miljoonaa kansalaista, ja päivittäin siihen liittyy 5000 uutta jäsentä.

Verkkoa hyödyntävät

työttömät, eläkeläiset ja muuten talouden oravanpyörästä syrjään jääneet. Kun palkka ei riitä elämiseen tai työttömyyskorvauksia ja eläkkeitä ei tule, verkostoa käytetään päivittäisen toimeentulon hankkimiseen.

Yhdistys sai alkunsa 1995 muutaman ympäristöaktivistin perustaman yhdistyksen jäsenten ryhdyttyä muuttamaan kulutustottumuksiaan ja vaihtamaan tavaroita ja palveluita. Maan talousvaikeuksien myötä yhdistyksen merkitys on muuttunut, ja se on levinnyt koko maahan.

Vaihdantataloudesta on tullut vähitellen osa toimivaa taloutta ja luottokupongeista epävirallinen maksuväline muiden argentiinalaisten rahankorvikkeiden rinnalle. Luottokuponkeja on käytetty maksuksi maakaupoissa, rakennustöissä tai asunnonvuokran vastikkeena. Yritykset ovat maksaneet kupongeilla jopa palkkoja.

Club de Truequen suosio kertoo Argentiinan tilasta. Kun talouden rakenteet pettävät eikä yhteiskunta pysty tarjoamaan turvaa, paluu perinteiseen vaihdantatalouteen on yksi luova ratkaisu taata toimeentulo.

Vesa Puoskari

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  4. 4

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  5. 5

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  6. 6

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  7. 7

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  8. 8

   Helsingissä rytisee nyt pelti, märkä lumi kaatanut kymmeniä puita – kolareita eri puolilla Suomea

  9. 9

   Suojelupoliisi haluaa perustaa vakoilukoulun – Supo ja Puolustusvoimat tarvitsevat 130 uutta työntekijää tiedustelulakeja toteuttamaan

  10. 10

   Edis Tatli kohtaa EM-ottelussa Francesco Pateran – HS seuraa ottelua

  11. Näytä lisää
  1. 1

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  8. 8

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  9. 9

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  10. 10

   Potilas ohjattiin päivystyksestä sydänfilmiin Vantaalla, parkkisakko mätkähti – Viranomainen tiukkana: Sakon saa anteeksi ”jos joutuu tyyliin suoraan leikkaussaliin”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää