Ura

Mikä kännykässä maksaa?

Matkapuhelimen anatomia kertoo komponenttien hinnat ja valmistajat

Tilaajille

Suomen viennistä noin joka neljäs euro tulee matkapuhelimien myynnistä. Matkapuhelimien myynnin kehitys ei ole elintärkeää vain Suomen kansantaloudelle. Koko maailman kulutuselektroniikan kaupan kasvu on ollut paljolti matkapuhelinten myynnin varassa. Niiden lisäksi vain dvd-soittimien, videokameroiden ja tietokoneiden myynti kasvoi 1990-luvun jälkipuoliskolla.

Sähkölaitteiden myynnistä Suomessa matkapuhelimet kattavat neljäsosan, isot kodinkoneet, kuten pesukoneet, pakastimet ja jääkaapit, toisen neljänneksen ja stereoiden ja televisioiden kauppa kolmannen neljänneksen.

Viime vuonna taantuma iski tieto- ja kommunikaatioteknologian kauppaan. Myynnin kasvu oli hitainta sitten vuoden 1993, mutta kasvoi silti 4,4 prosenttia.

Yksinkertaistaen voisi väittää, että matkapuhelinten myynnin kehitys ei ole kohtalonkysymys vain suomalaisille vaan on keskeistä koko maailman elektroniikkateollisuudelle. Se taas on yksi merkittävimmistä ilmaisimista, kun arvioidaan koko maailmantalouden tilaa ja sen käänteitä.

Tietokoneita maailmassa

on reilut 300 miljoonaa. Matkapuhelimia myytiin yksistään viime vuonna lähes 400 miljoonaa. Miljardin kännykänkäyttäjän raja rikkoutunee kesällä.

Matkapuhelimien valmistajat eivät juuri itse tee puhelimiensa osia. Suurin lisäarvo puhelimissa syntyy ohjelmistojen suunnittelusta, muotoilusta, brandin hallinnoimisesta ja tuotannon tehokkuudesta.

Vaikka suurimmat valmistajat ostavat puhelimien osat alihankkijoilta, Nokia onnistui viime vuonna saamaan voittoa 33 euroa jokaisesta myymästään kännykästä, kun taas Ericssonille jokainen valmistettu kännykkä tuotti tammi-syyskuussa 77 euron tappion.

Mutta kuinka

pystyisi ymmärtämään ja arvottamaan koko sitä monimutkaista sopimusvalmistajien verkostoa, joka valmistaa kännyköiden osat? Mistä markkinaosuuksista ne taistelevat? Paljonko ne saavat myymistään näytöistä, mikrofoneista, akuista tai kännykän kuorista?

Maailman suurimpiin

investointipankkeihin kuuluvan Merrill Lynchin langattomaan tiedonvälitykseen keskittynyt tutkimusyksikkö tutkii asiaa työkseen. Se julkisti vuodenvaihteessa selvityksen, johon kaikki keskeiset sopimusvalmistajat markkinaosuuksineen on koottu ja jossa on selvitetty keskimääräiset myyntihinnat.

Helsingin Sanomat julkaisee Merrill Lynchin luvalla selvityksen keskeiset kohdat. Nokia auttoi käsitteiden suomentamisessa, mutta ei halunnut tarkemmin kommentoida tietojen paikkansapitävyyttä.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  4. 4

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  5. 5

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  6. 6

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  7. 7

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  8. 8

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  9. 9

   Uusi avaus Pohjois-Korean umpikujassa: Ulkoministeri Tillerson neuvottelisi Kimin kanssa ilman ehtoja – ”Puhutaan vaikka säästä”

  10. 10

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  Uusimmat