Ura

Pölynimurikauppiasta on vaikea vastustaa

Minna Lipponen myy yhden pölynimurin melkein joka päivä

Tilaajille

Virkkalan Lammentien puutarhoissa on maanantai aamupäivänä vilkasta. Lehdet saavat haravoilta kyytiä. Hyytävä pohjoispuhuri on houkutellut omakotitalojen asukkaat viimeisiin syystöihin. Tuuli tuoksuu jo lumelle, vaikka vielä on lokakuu.

Tänään rauhallinen Lammentie saa kokea jotain odottamatonta. Tien päähän pysähtyy musta Opel, josta astuu ulos nuori siro nainen, Minna Lipponen, pölynimureiden suoramyyjä.

Lipponen luo katseen pitkin Lammentietä. Sen hän on etukäteen kartalta valinnut tämän päivän kohteeksi. Hän on myynyt imureita Virkkalassa nyt viikon ja tuntee taajaman kadut läpikotaisin.

Suoramyyjä astelee ensimmäisen talon ovelle ja soittaa ovikelloa. Tovin kuluttua oven avaa punatukkainen rouva.

"Lipposen Minna Hedi Oy:stä päivää. Me myymme siivousvälineitä. Saisinko tulla peremmälle vähän juttelemaan siitä, miten teillä siivotaan", Lipponen esittäytyy ja ojentaa samalla Hedin henkilökorttiaan.

Rouva näyttää epäluuloiselta. Se johtuu varmaankin enemmän Lipposen takana seuraavasta toimittajasta kuin Lipposesta itsestään. Hän päästää vieraat kuitenkin sisään, kertoo kerran kuussa käyvästä siivoojastaan, muovimatoistaan ja esittelee kolmekymmenvuotiaan pölynimurinsa. Sen jälkeen hän ohjaa tunkeilijat päättäväisesti ulos.

"Tuo Volta oli kyllä vanhempi kuin 30 vuotta", Lipponen tuumii. Hän jatkaa tyynesti matkaansa katua ylöspäin.

Vasta 21-vuotias Lipponen on itsenäistä sorttia. Koulunkäynti loppui kesken lukion, kun yleissivistävä koulutus alkoi maistua puulta. Ensimmäinen työpaikka löytyi Finnairista.

"Menin sinne siivoamaan lentokoneita heti ajokortin saatuani", Lipponen kertoo.

Kotoa hän muutti pois 18-vuotiaana. Nyt Lipponen asuu poikaystävän ja novascotiannoutajan kanssa Espoon Latokaskessa.

Hedi-yhtiön ja Lux-imurit Lipponen löysi lehti-ilmoituksesta reilu vuosi sitten. Koulutusta tai aiempaa myyntityön kokemusta ei suoramyyntityöhön vaadittu, ja hän sai paikan.

Lipponen soittaa ovikelloja ja juttelee kadulla ihmisten kanssa. Jokaista ihmistä kannattaa yrittää. Lipponen tietää, että kuka tahansa voi olla seuraava Lux-imurin ostaja: varakas, köyhä, mies taikka nainen. "Kauppa käy ihan samalla tavalla omakotitaloissa ja kerrostaloissa. Ostajia on laidasta laitaan." Tänään homma on kuitenkin tavallista takkuisempaa. Yleensä nimittäin joka viides rupattelu johtaa esittelyyn, nyt Lipponen on jututtanut tuloksetta jo ainakin kymmentä Lammentien asukasta.

Vihdoin tärppää. Pienen puutalon yksin asuva isäntä haluaa nähdä Lux-pölynimurin esittelyn olohuoneessaan.

Mauri Lönnqvist istutetaan mukavasti nojatuoliin, ja Lipponen kyykistyy lattialle samalle tasolle. Hän avaa esittelylaukkunsa ja kertoo ensin Lux-imureiden tarinan.

"Näitä on myyty Suomessa vuodesta 1960 alkaen Electrolux-merkillä. Kymmenen vuotta sitten muovikuoriset Electroluxit siirtyivät kuitenkin kauppoihin, ja suoramyyntiin otettiin Lux-merkki. Electroluxeja on tehty Ruotsissa vuodesta 1912", Lipponen aloittaa.

Sitten alkaa varsinainen esitys. Lipponen nostaa laukusta täysteräksisen imurinsa ja moottoroidun mattosuulakkeen.

"Tällä voi tampata matot sisällä." Hän huristelee tampparillaan pitkin Lönnqvistin karvalankamattoa. Sitten hän tyhjentää pölypussin matolle. Tulos on lohduton: iso kasa koirankarvoja ja harmaata pölyä.

"Siivoustaidoissanne ei ole mitään vikaa, mutta tavallinen imuri ei tähän pysty", Lipponen sanoo.

Lönnqvist taivastelee tulosta. "Pimu vasta siivosi. Koirankarvat eivät kyllä lähde, vaikka kuinka rottingilla piiskaisi." Lipponen esittää matolla olevalla pölyllä, miten tavallinen tamppaus itse asiassa vain kiinnittää pölyt maton sisään.

Seuraavaksi hän kertoo Luxin kolminkertaisesta suodatuksesta, joka paitsi suodattaa pölyt myös parantaa ilman laatua.

"Tämän voi jättää käymään huoneen nurkkaan, niin se toimii ilmanpuhdistimena." Lönnqvist nyökyttelee. "Tuosta vanhasta tuleekin aina joku ovela tuoksu. Ne on ne pölypunkit varmaan kun haisevat", hän virkkaa.

Tässä vaiheessa Lipponen mainitsee ensimmäisen kerran laitteiden hinnan. Koko paketti matto- ja pehmustetamppareineen sekä mikrokuitupesimen kera maksaa vajaat kaksituhatta euroa. Pelkän imurin saa vajaalla tonnilla. Lönnqvist on hiljaa.

Lipponen kirjoittelee paperilapulle ystävällisempiä summia. Välineet saisi heti käyttöön 164 euron käsirahalla ja jatkossa voi maksaa 140 euroa osamaksua kuukaudessa.

Lux-imureiden suoramyynnin menestys ällistyttää. Suomen 45 suoramyyjää myyvät vuodessa noin 4000 imuria. Lipponen kertoo myyvänsä keskimäärin 20 imuria kuukaudessa eli yhden päivässä. Hän olikin toukokuussa koko Euroopan toiseksi paras Lux-myyjä. Euroopassa myyjiä on tuhansia.

Lux maksaa vähintään kolme kertaa tavallisen imurin verran. Lisälaitteineen se on vielä kaksin verroin kalliimpi.

Hedin markkinointipäällikön Mika Nylundin mukaan kyse on oikeastaan eri tuotteesta. Tavallisista imureista tehdään niin halpoja kuin asiakkaat vaativat. Luxista taas tehdään paras mahdollinen, ja sitten se maksaa, mitä maksaa.

"Sen takia sitä pitää myydä suoramyynnillä kodeissa. Siellä asiakkaat todella näkevät, mihin se pystyy", Nylund sanoo.

Pölynimureiden euromääräisestä markkinasta Luxilla on hänen mukaansa noin 15 prosentin siivu.

Luxien suorakauppa on käynyt tasaisesti talouden ylä- tai alamäistä riippumatta. Suoramyynnissä kaupan ratkaisee Nylundin mukaan viime kädessä myyjän taito. Hyvä myyjä saa imurin päivässä kaupaksi, oli paikka mikä tahansa.

Mauri Lönnqvist ei taivu imurikauppaan, ei niin millään. Lipponen ei silti lannistu. Hän esittelee Lönnqvistille seuraavaksi moottoroidun pehmusteiden tamppaajan, jota testataan isännän sänkyyn. Lönnqvist saa itse kokeilla, miten tehokkaasti tamppaaja imee pölyt koko paksun patjan läpi. Mutta Lönnqvist ei helly.

"Tuo oli kyllä verraton värkki, joka otti juuresta asti pölyt pois. En minä sitä silti tarvitse", hän toteaa.

Lipponen tarjoaa vielä osia erikseen ja maanittelee vähän, mutta siihen keinot loppuvat. Hän puhdistaa siivousvälineensä, toivottaa iloisesti hyvää jatkoa ja jatkaa etenemistään Lammentiellä.

Pölynimurimyyjät saavat palkkaa myynnin mukaan. Vain ensimmäisten neljän kuukauden ajalta Hedi maksaa myynnistä riippumatonta pohjapalkkaa. Koulutukset käydään myyjän omalla ajalla. Hyviin suorituksiin motivoidaan myyntikilpailuilla ja tavarapalkinnoilla.

Maanantailta Lipposelle ei palkkaa tule. Päivän toisen esittelyn jälkeen Opelin jarrupalat alkavat rahista niin pahasti, että työt on lopetettava ja auto vietävä huoltoon.

Lipponen ei silti valita. Hän kertoo tienaavansa pölynimurikauppiaana tuplasti sen, mitä siivoojana. Nylundin mukaan myyjien keskipalkka on noin kaksituhatta euroa.

Työpäivät venyvät kyllä pitkiksi. Lipponen aloittaa kierroksensa aamukahdeksalta ja lopettaa kuuden seitsemän korvissa illalla. Toiveammatissa jaksaa.

"Olen miettinyt, että kyllä tämä on juuri sellaista työtä, mitä minä haluan tehdä. Sosiaalista ja vaihtelevaa." Ja se joka osaa myydä pölynimureita, osaa myydä periaatteessa mitä vain. Mahdollisuudet ovat rajattomat.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Edis Tatli kohtaa EM-ottelussa Francesco Pateran – HS seuraa, ottelu käynnissä

  4. 4

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  5. 5

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  8. 8

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  9. 9

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  10. 10

   Suojelupoliisi haluaa perustaa vakoilukoulun – Supo ja Puolustusvoimat tarvitsevat 130 uutta työntekijää tiedustelulakeja toteuttamaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  8. 8

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  9. 9

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  10. 10

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää