Ura    |   SIJOITUSRAHASTOT

Pikkumyyntien verotus muuttuu

Tilaajille

Sijoitusrahastoihin säästävien verotus uudistuu lievästi vuodenvaihteessa. Ainoa tuntuva muutos koskee pienillä summilla vuoden aikana osuuksiaan myyvän verotusta.

Jatkossa alle tuhannella eurolla omaisuuttaan myyvä ei joudu maksamaan voitoistaan veroa eikä saa tappioistaan vähennystä. Summaan lasketaan kaikki muu omaisuus paitsi kodin irtaimisto.

Jos vuoden mittaan luovutetusta omaisuudesta on tullut voittoa, täytyy myyntiarvon alittaa tuhat euroa. Jos saldo on päätynyt tappiolle, summa lasketaan omaisuuden hankinta-arvosta.

Jos siis suunnittelee myyvänsä alle tuhannen euron tappiollisia rahasto-osuuksia, ne kannattaa pistää myyntiin ennen vuodenvaihdetta. Silloin saa vähennyksen, jota voi hyödyntää kolmen seuraavan vuoden luovutusvoittoihin.

Vastaavasti hyvin noussut alle tuhannen euron potti rahasto-osuuksia kannattaa myydä vasta vuodenvaihteen jälkeen. Molemmissa suunnitelmissa oletetaan, että omaisuuden kokonaismyynti jää alle tuhanteen euroon.

Vuodenvaihteessa muuttuu myös rahasto-osuuksien luovutusvoittojen verokanta. Nykyisten 29 prosentin sijaan voitoista maksetaan 28 prosenttia veroa.

Myyntivoitoista saa vähentää tappiot sekä sijoitustoiminnasta aiheutuneet kulut, kuten tilinhoitomaksut.

Niin sanottu hankintameno-olettama muuttuu sijoittajien kannalta huonompaan suuntaan. Se alenee 40 prosenttiin yli kymmenen vuotta omistetuista arvopapereista.

Hankintameno-olettama on tapa laskea luovutetun omaisuuden hankinta-arvo. Sitä voi käyttää todellisten kustannusten sijaan, jos se johtaa edullisempaan verotukseen.

Uuden lain mukaista hankintameno-olettamaa kannattaa käyttää, jos arvopaperien arvo on yli 2,5-kertaistunut; aiemmin arvon tarvitsi tuplaantua.

Alle kymmenen vuotta omistettujen rahasto-osuuksien hankintameno-olettama säilyy 20 prosentissa. Omaisuuden on täytynyt yli viisinkertaistaa arvonsa, jotta hankintameno-olettaman käyttäminen on todellisia hankintamenoja kannattavampaa.

Kokonaisuutena sijoitusrahastojen suhteellinen asema paranee suoriin osakesijoituksiin nähden. Syy on, että osinkotulojen hyvitysjärjestelmä poistuu käytöstä.

Tulevaisuudessa osakkeita omistava joutuu maksamaan osingoistaan veroa. Aiemmin kotimaisten yhtiöiden osingot ovat olleet täysin verotonta tuloa.

Sijoitusrahastojen verotus on sen verran yksinkertainen, että Veronmaksajien Keskusliittoon tulee harvoin sitä koskevia kyselyjä. Myös rahastoyhtiöiden lähettämät verotuslistat ovat aina vain käyttökelpoisempia veroilmoitusta täyttäessä.

Ulkomaille rekisteröityjen rahastojen myynneistä ja omistuksista ei mene tieto suoraan Suomen verottajalle kuin harvoista rahastoista. Verotettavan tulee itse ilmoittaa ulkomaiset omistuksensa ja kauppansa veroilmoituksessaan.

Kotimaisten rahastojen myynneistä ja omistuksista verottaja saa tiedon suoraan rahastoyhtiöstä.

Matias Möttölä

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  3. 3

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  6. 6

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  7. 7

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  8. 8

   Kiinan talous on arvoitus – ”Zombiyritykset” pitäisi päästää konkurssiin, sanoo Suomen Pankin tutkija

  9. 9

   Valtiolla on käsissään huumekaupasta peräisin olevia bitcoineja miljoonien eurojen edestä – Valtiokonttori päättää tammikuussa, miten se suhtautuu kyseenalaiseen valuuttaan

  10. 10

   Raportti: Sairaalasta voi tulla Afrikassa vankila jopa kuukausiksi, jos ei ole varaa maksaa laskuja – synnyttävät naiset erityisessä vaarassa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää