Ura    |   SIJOITUSRAHASTOT

Hedge on nyt suomeksi hedge

Tilaajille

Kun hedge-rahastot tulivat Suomeen 1990-luvun lopussa, niille haluttiin keksiä uusi nimi. Hedge-termi herätti mielenyhtymiä Britannian punnan selättäneeseen George Sorosiin tai konkurssiin ajautuneeseen Long-Term Capital Managementiin. Hedge-rahastoja ei haluttu myöskään sekoittaa johdannaisilla kauppaa käyviin korkeariskisiin vipurahastoihin.

Suomessa ryhdyttiinkin puhumaan absoluuttisen tuoton rahastoista. Se oli aivan oikea nimitys, sillä hedget tavoittelevat tuottoa kaikissa markkinatilanteissa. Niiden vastakohtana ovat suhteellista menestystä eli vertailuindeksinsä voittamista tavoittelevat rahastot.

Nyt hedgeillä on jo vakiintunut paikka Suomen markkinoilla. Samalla termistö on muuttunut. Hedge on nyt myös suomeksi hedge.

Sana on ahkerassa käytössä myös muualla. Hedge-rahastoihin on siirtynyt etenkin Britanniassa ja Yhdysvalloissa huimia summia perinteisistä rahastoista.

Hedgen perinteinen merkitys sijoitusslangissa on suojaaminen. Sana viittaa kuitenkin pikemminkin monimuotoiseen joukkoon rahastoja. Osa niistä tavoittelee huipputuottoa, toiset vain haluavat välttää osuuden arvon laskun.

Tyypillistä kaikille hedgeille on, että ne pyrkivät markkinoista riippumattomaan kehitykseen - tai näin rahastot ainakin mainostavat. Hedgejä yhdistää myös se, että ne käyttävät monimutkaisia sijoitusstrategioita, joista ei saa selvää ensilukemalla.

Useimmat ovat auki sijoittajille vain joka tai joka kolmas kuukausi. Sijoittajiksi tavoitellaan varakkaita yksityishenkilöitä tai instituutioita.

Suurin osa suomalaisista hedgeistä on perustettu suojaamaan sijoittajien varoja pörssimarkkinoiden heittelyltä. Ne toimivat hyvin alhaisella riskillä eivätkä pyrikään koviin tuottoihin. Jo tilikoron lyöminen oikeuttaa monen rahaston sääntöjen mukaan tuottosidonnaiseen palkkioon.

Sitten on joukko hedgejä, jotka ovat asettaneet tähtäimensä paljon korkeammalle. "Meidän tavoitteemme on 15-20 prosentin tuotto vuositasolla. Se pitäisi saavuttaa ainakin keskimäärin", toteaa vajaan yhdeksän miljoonan euron Altos-rahastoyhtiön toimitusjohtaja Klaus Alholm.

Reilun vuoden toiminut Altos on viimeksi kuluneen vuoden aikana juuri ja juuri yltänyt tavoitteeseensa. Rahaston oli tiistain laskennan mukaan tuottanut 15,05 prosenttia viimeisen vuoden aikana.

Rahaston riskitaso vaihtelee huomattavasti. Viime vuoden Altos toimi pääosin vähäisemmällä riskillä kuin keskimääräiset Suomi-osakerahastot, mutta vuoden lopussa riskitaso kasvoi selvästi.

Alholmin mielestä hedge-rahaston käsite ymmärretään Suomessa edelleen hyvin rajoittuneesti. Osa Altosin markkinointityötä on kertoa, mistä markkinanäkemystä ottavassa hedge-rahastossa on oikein kysymys.

Vuoden 2000 lopusta toiminut hedge-rahasto Avenir sijoittaa puolestaan 150 miljoonan euron pottia. Kun minimisijoitus on 100000 euroa, Avenirilla on Suomesta vain muutamia suuria yksityissijoittajia asiakkaina. Sen sijaan Ruotsista sijoittajia on runsaasti. Aveniria myydään Ruotsissa monesta hedgestä koostuvan Helios-rahaston osana. Minimisijoitus siihen on 100000 kruunua eli noin 10000 euroa.

Toimitusjohtaja Peter Ramsayn mukaan sijoittajat tuntevat hedgen käsitteen, mutta haluavat aina ymmärtää, minkälaisia sijoitusmenetelmiä hedge käyttää. "Niin pitääkin. Jokaisen hedgen sijoituspolitiikka on subjektiivisesti kehitetty. Kannattaa perehtyä, ettei joudu pettymään jälkikäteen." Matias Möttölä

matias@mottola.fi

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  5. 5

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  6. 6

   Keihäslegenda Seppo Räty palkittiin veikeällä summalla – liittyy hirmukiskaisuun

  7. 7

   Suojelupoliisi haluaa perustaa vakoilukoulun – Supo ja Puolustusvoimat tarvitsevat 130 uutta työntekijää tiedustelulakeja toteuttamaan

  8. 8

   Helsingissä rytisee nyt pelti, märkä lumi kaatanut kymmeniä puita – kolareita eri puolilla Suomea

  9. 9

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  10. 10

   Espoon ja Vantaan bussilinjoja saatetaan joutua katkaisemaan lumen takia – Espoossa yhä lähes 5 000 taloutta ilman sähköä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  2. 2

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  3. 3

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  4. 4

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  8. 8

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  9. 9

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  10. 10

   Potilas ohjattiin päivystyksestä sydänfilmiin Vantaalla, parkkisakko mätkähti – Viranomainen tiukkana: Sakon saa anteeksi ”jos joutuu tyyliin suoraan leikkaussaliin”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää