Ura    |   KIRJA

Oi niitä tietokoneaikoja!

Tilaajille

kirja Oi niitä tietokoneaikoja!

Muistatko kultaisen 1980-luvun, ajan, jolloin näppäimistöt olivat kumia ja "kannettavat" tietokoneet painoivat enemmän kuin Suomen armeijan panssarintorjuntamiinat?

Minä muistan, vietinhän nuoruusvuoteni ennen parrankasvua "kuusneloseen" eli Commodore 64 -kotimikroon kiinnikasvaneena.

Siksi Petri Saarikosken väitöskirja tietokonekulttuurin historiasta Suomessa herättää muistojen vyöryn.

Koneen lumo on kattava kuvaus kotimikrojen ja mikroharrastuksen vaiheista 1970-luvulta 1990-luvun alkuun.

Kirjan nimi viittaa intohimoon, jolla etenkin nuoret harrastajat usein suhtautuvat tietotekniikkaan. Lumon tuntee myös Saarikoski, jolle joulupukki toi kuusnelosen vuonna 1984.

Ensimmäiset 1970-luvun mikrotietokoneet olivat itse koottavia rakennussarjoja. Ohjelmat piti ohjelmoida itse, kun valmiita ei ollut. Harrastus oli pitkälti elektroniikkaa eikä tietojenkäsittelyä siten kuin se nyt mielletään.

Tehtaassa kootut kotimikrot ja valmisohjelmat yleistyivät Suomessa 1980-luvulla. Markkinoilla oli pahimmillaan kymmeniä erimerkkisiä tietokoneita, joiden lisälaitteet ja ohjelmat eivät olleet yhteensopivia.

Spectrumin, Commodoren, Amstradin ja MSX:n omistajat kinasivat koneiden paremmuudesta ahkerasti tietokonelehtien palstoilla. Myöhemmin aihe vaihtui kehittyneempien Amiga- ja Atari ST -koneiden paremmuudesta väittelyyn.

Saarikoski kertoo kiinnostavalla tavalla tietokoneiden kehityksestä sortumatta liian tekniseen ilmaisuun. Mutta hän kertoo muustakin.

Teoksen pihvi on siinä, millaisia yhteisöjä tietokoneet ovat synnyttäneet ympärilleen ja kuinka ne ovat muuttaneet ympäröivää kulttuuria.

Suomalaiset atk-kerhot, modeemiharrastajien kokoontumispaikat eli "boksit" ja niin sanottu demoskene ovat kaikki tällaisia ilmiöitä. Ulkopuolisia tietokonekulttuuri myös pelotti. Äidit olivat huolissaan tietokoneiden ääressä iltakaudet viettävien poikiensa terveydestä. Virukset sekä atk-järjestelmiin murtautuvat krakkerit olivat epämääräisempiä uhkia.

Uhkakuvista kertovat luvut ovat tietokoneisiin perehtymättömän maallikkolukijan kannalta kiinnostavimpia.

Jälkikäteen monet kohut myös naurattavat - esimerkiksi Skdl:n kansanedustajan kirjalliseen kysymykseen johtanut kalabaliikki Raid Over Moscow -pelin neuvostovastaisuudesta.

Amerikkalaisessa toimintapelissä oli tarkoitus muun muassa pommittaa Kreml maan tasalle. Tämä sai vuonna 1985 kansanedustaja Ensio Laineen tivaamaan hallituksen kantaa peliin, joka on "rauhankasvatusta ja naapuriystävyyttä vastustavan asennekasvatuksen väline".

Saarikosken teksti juoksee hyvin, mutta pysyy tieteellisen etäällä kohteestaan.

Aiheeseen olisi voinut heittäytyä vahvemmin tunteella. Kuinka verisiä olivat eri laitemerkkien käyttäjien "konesodat"? Mitä tapahtui MikroBitti-lehden Bittileireillä, jotka kokosivat yhteen nuoria harrastajia?

Mutta on Koneen lumo tällaisenaankin ihan peruskiinnostavaa lähihistoriaa. Lämpimästi kirjaa voi suositella 1980-luvun tietokonesukupolveen kuuluneille: heissä teos herättää vanhan lumouksen.

Olavi Koistinen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Edis Tatli johtaa EM-ottelua Francesco Pateraa vastaan – HS seuraa

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  6. 6

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  7. 7

   Paloasema ilman sähköä Espoossa – Helsingissä piti tarkistaa, onko ratikka vielä kiskoilla vai ei

  8. 8

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  9. 9

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  10. 10

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  5. 5

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  8. 8

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  9. 9

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  10. 10

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää