Ura

Takkuava jakelu lehtibisneksen murhe

Miten lehdet saisi lukijoille, kun ovissa ei ole luukkuja ja postilaatikoista ne varastetaan?

Tilaajille

Moskova. Venäläistä lehtien jakelusysteemiä voi kuvata vain yhdellä sanalla: sekamelska. Esimerkiksi Moskovassa toimiva kustantaja Independent Media myy lehtensä tukkukauppiaalle tai jakelijalle, joka myy ne edelleen haluamallaan hinnalla.

Independent Median aikakauslehtien jakelusta vastaava Tatjana Shalygina toivookin, että Venäjällä saataisiin aikaan laki tai muu säädös, jotta kustantaja voisi määrätä lehden hinnan.

Suomessa jakelu on täysin yhden kustantajan käsissä: viestintäkonserni SanomaWSOY:llä on jakelun ja markkinoinnin monopoli tytäryrityksensä Rautakirjan ja siihen kuuluvien R-kioskien sekä lehtien irtonumeroiden jakelu- ja markkinointiyhtiö Lehtipisteen kautta.

Shalygina odottaa, että Independent Median uusi omistaja SanomaWSOY voisi tuoda Moskovaan jakelun tietotaitoa. Moskovassa lehtimarkkinoiden kasvua hidastaa eniten juuri jakelun takkuaminen. Se olisi syytä saada kuntoon, sillä venäläislehtien liikevaihdosta 75 prosenttia tulee irtonumero- ja tilausmyynnistä.

Suomalaisen järjestelmän soveltaminen Moskovassa ei kuitenkaan ole helppoa. Suomessa sanomalehdistä 98 prosenttia tilataan koteihin ja aikakauslehdistäkin 87 prosenttia.

Miksi siis Moskovassa lehtiä ei myydä tilauksina suoraan koteihin kuten Suomessa?

Shalygina katsoo kysyjää hyvin ystävällisesti ja kertoo, että Moskovassa asuntojen ovissa ei ole postiluukkua. Postilaatikoista lehti varastetaan. Ainoa tapa jakaa lehti kotiin on se, että postikonttori lähettää saapuneesta lehdestä ilmoituksen ja asiakas lähtee ilmoituslappu kourassaan hakemaan lehteä postikonttorista. Matkalla hän ohittaa pari lehtikioskia, ja postikonttorissa joku on jo napannut värikkään lisäliitteen lehden välistä.

Esimerkiksi Independent Median lippulaivan, The Moscow Times -sanomalehden, 35000 kappaleen painoksesta vain 900 on tilattuja.

Pienen levikin erikoislehtiä tilataan Venäjällä suhteellisesti eniten.

Sitä vastoin laajalevikkiset aikakauslehdet ostetaan jakelupisteistä.

"Yritämme neuvottelemalla vaikuttaa siihen, että jakelijat eivät nostaisi hintoja liian korkeiksi. Levikki kasvaisi, kun hinnat pidettäisiin kurissa", Shalygina sanoo.

Independent Medialla on Shalyginan mukaan vahvojen brandiensa ansiosta kohtuullisen hyvät neuvotteluasemat, mutta toisinaan kustantaja on voimaton. Jakelijat maksavat lehdet yleensä jälkikäteen, ja joskus käy niin, että maksua ei tule. "Silloin ainoa keino on sanoa yhteistyö irti. Mutta jakelija voi sulkea firmansa ja aloittaa uudelleen toisella nimellä." Kustantajilta saatetaan pyytää myös lisämaksuja, jotta myyjä sijoittaisi lehden näkyvälle paikalle myyntihyllyllä.

"Eri kustantajat menettelevät eri tavoin. Me emme yleensä maksa." Independent Media on pyrkinyt ottamaan ainakin osan jakelusta omiin käsiinsä perustamalla oman jakeluyhtiön, Pressexpon. Se vie lehtiä supermarketteihin, joissa myynti on kovimmassa kasvussa.

Entä jos SanomaWSOY toisi R-kioskit Moskovaan?

"Kiinnostava ajatus. Tosin olemme laskeneet, että kioskin perustaminen vaatii 30-40 eri viranomaisen lupaa ja allekirjoitusta", Shalygina sanoo.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  5. 5

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  6. 6

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  7. 7

   Sää on aiheuttanut yöllä ongelmia Helsinki-Vantaan lentokentällä: Finnair pyysi matkustajia varautumaan kentällä yöpymiseen, sillä hotellit ovat täynnä

  8. 8

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  9. 9

   "Häirintää on todella runsain mitoin", sanoo Rakennusliiton puheenjohtaja – Nyt kymmenen eri alojen vaikuttajaa kertoo, miten he aikovat puuttua seksuaaliseen häirintään

   Tilaajille
  10. 10

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  4. 4

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  5. 5

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  6. 6

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää