Ura    |   KAHVIAUTOMAATILLA

Kiina-ilmiö lannistaa rikolliset Tanskassa

Tilaajille

KÖÖPENHAMINA. Globalisaatio on iskenyt kohteeseen, joka tähän saakka on jäänyt vähälle huomiolle: pikkurikollisuuteen.

Tanskalaisen Politiken-sanomalehden haastattelema pitkän linjan rosvo Flemming, 48, valittaa, ettei rikos enää kannata.

"Nykyään on paljon vaikeampaa olla rikollinen kuin aiemmin. Siitä ei irtoa elantoa. Kun video tuli 1980-luvun alussa, siitä sai helposti 5 000 kruunua (690 euroa). Nyt ei saa edes 500 kruunua", hän valittaa.

Flemming on ollut alalla 13-vuotiaasta. Tanskaan idästä vyöryvä halpa elektroniikka ja karttuva ikä saivat hänet lopettamaan työt kolme vuotta sitten.

"Tulin liian vanhaksi moiseen riehkaamiseen. Nyt saan eläkkeeni ja metadonini. Niillä pärjään", Kööpenhaminan päärautatieaseman liepeiltä tavoitettu Flemming sanoo.

Rehelliset kansalaiset huomaavat Kiina-ilmiön elektroniikkaliikkeiden lisäksi vaatekaupoissa. Ostovoima on kasvanut eli hyvälaatuisia vaatteita saa nykyisin aiempaa halvemmalla. Tästä on seurannut, etteivät varastetut vaatteetkaan enää kiinnostaa tanskalaisia entiseen malliin.

Keskustan baarityöntekijä kertoo, kuinka 20 vuotta sitten ovesta sisään astuva kysyi usein, sattuisiko kukaan tarvitsemaan televisiota tai nahkatakkia.

Nykyään on hiljaista. On helpompaa ostaa 500 kruunun nahkatakki kaupasta kuin ryhtyä varastettuun tavaraan.

Nahka-asusteiden halpenemisen lisäksi se johtuu siitä, että tanskalaiset ovat parissakymmenessä vuodessa vaurastuneet rutkasti. Tasaisen tulonjaon maassa suurimmalla osalla ihmisistä ei taida olla pikku- eikä isommankaan rahan puutetta.

Kööpenhaminan poliisi haluaisi kunnian itselleen siitä, että 20 vuodessa murtojen vuosimäärä on vähentynyt 10000:sta 2000-3000:een.

Jäljelle jääneet rosvot ovat globalisaation paineessa muuttaneet strategiaansa niin kuin yrityksetkin. He ovat erikoistuneet luksustavaroihin. Taide- ja design-historiaan perehtyneet pitkäkyntiset osaavat poimia Bang & Olufsenin laitteet ja tanskalaiset design-huonekalut. Niille löytyy jälleenmyyntimarkkinoita.

"Rosvot veivät kaikki vanhat", kommentoi tanskalaisyrityksen toimitusjohtaja, kun ihastelin haastattelun lomassa hänen työhuoneensa upouusia Arne Jacobsen -nojatuoleja ja -pöytää.

Vastaiskuksi vartiointiliikkeiden palvelujen suosio sen kun kasvaa. Ehkä niistä löytyisi leipää myös rosvoille. Rehellisetkin ammattilaiset siirtyvät nykyään yhä yleisemmin konsulteiksi työpaikan kadotessa alta.

Designista pitävät tanskalaiset ovat myös ryhtyneet sisustamaan suosittuja murtokohteita, vapaa-ajan asuntoja, ennaltaehkäisevästi. Taas kasvaa halpojen Ikean huonekalujen kysyntä.

Annukka Oksanen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  3. 3

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  4. 4

   Suojelupoliisi haluaa perustaa vakoilukoulun – Supo ja Puolustusvoimat tarvitsevat 130 uutta työntekijää tiedustelulakeja toteuttamaan

  5. 5

   Helsingissä rytisee nyt pelti, märkä lumi kaatanut kymmeniä puita – kolareita eri puolilla Suomea

  6. 6

   Asianajajaliitto pitää ”paimenkirjeiden” lähettelyä pelkän baarikeskustelunkin pohjalta hyväksyttävänä – ”Asianajajan velvollisuus numero yksi on lojaalius asiakasta kohtaan”

  7. 7

   Kaarina Hazard nauraa asianajajan välityksellä uhkailevalle miehelle #MeToo-keskustelussa – ”Kasvoton valta yrittää sabotoida naisten järjestäytymis­yritykset”

  8. 8

   Poliisi kiinnostui Sunny Car Centerin kadonneista miljoonista – Konkurssipesä: rahaa meni ”hupifirmalle” ja mausteyhtiölle

  9. 9

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  10. 10

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  2. 2

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  8. 8

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  9. 9

   Ahdistelijoista puhuneet naiset ovat saaneet vaientamiskirjeitä – Rikosoikeuden professori: ”Tuollaiset kirjeethän ovat puolittain uhkauksiakin”

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää